اگر مراحل بارگذاری سازه را به ترتیب زیر در نظر بگیریم، بارگذاری دیوار نیز جزئی از این مسیر می باشد. در این مقاله قصد داریم که با دتایل بارگذاری انواع دیوارهای با وزن زیاد که به صورت بار مرده لحاظ می شوند، آشنا شویم، جدول جزئیات این دیوار ها را برای شما قرار داده ایم.
مراحل بارگذاری سازه:
- بارگذاری سقف
- بارگذاری دیوار
- بارگذاری راه پله
- بارگذاری آسانسور
- بارگذاری خرپشته
در این آموزش ریز به ریز بارگذاری دیوار را بیان خواهیم کرد و در نهایت اهمیت اجرای صحیح دیوار ها را در زمان وقوع زلزله با توجه به زلزله بم و سر پل ذهاب می گوییم. برای آموزش راحت و سریع مطالب بیان شده در مقاله، ویدئوی رایگان 12 دقیقه ای ابتدای صفحه که بخشی از دوره جامع طراحی سازه های فولادی می باشد را حتما مشاهده کنید.
⌛ آخرین به روز رسانی: 21 شهریور 1403
📕 تغییرات به روز رسانی: آپدیت براساس ویرایش 1398 مبحث شش و هشت مقررات ملی ساختمان
در این ویدئو چه میآموزیم؟
- 1. شناخت انواع دیوار
- 2. انواع مصالح مورد استفاده برای دیوار
- 3. دتایل بارگذاری انواع دیوار
- 1.3. بارگذاری دیوار پیرامونی بدون نما ساختمان با تیغه آجر سفالی و ملات ماسه و سیمان
- 2.3. بارگذاری دیوار پیرامونی بدون نما ساختمان با بلوک لیکا و ملات ماسه و سیمان
- 3.3. بارگذاری دیوار پیرامونی نما دار با نمای سنگ گرانیت و تیغه آجر مجوف و ملات ماسه و سیمان
- 4.3. بارگذاری دیوار پیرامونی نما دار با نمای سنگ گرانیت و بلوک لیکا و ملات ماسه وسیمان
- 5.3. بارگذاری دیوار پیرامونی دارای بازشو با نمای سنگ تراورتن و تیغه آجر فشاری و ملات ماسه و سیمان
- 6.3. بارگذاری دیوار پیرامونی دارای بازشو با نمای سنگ گرانیت و بلوک لیکا و ملات ماسه و سیمان
- 7.3. بارگذاری دیوار جانپناه ساختمان با نمای سنگ مرمر و تیغه آجر مجوف و ملات ماسه سیمان
- 8.3. بارگذاری دیوار داخلی ساختمان با تیغه آجر سفالی و ملات ماسه و سیمان
- 9.3. بارگذاری دیوار داخلی ساختمان با بلوک لیکا و ملات ماسه سیمان
- 10.3. بارگذاری دیوار پیرامونی در نرمافزار ایتبس
- 11.3. بارگذاری دیوار داخلی در نرمافزار ایتبس
- 4. اجرای دیوار و اثر آن بر سازه
- 5. پرسش و پاسخ
- 6. نتیجه گیری
1. شناخت انواع دیوار
دیوارها از نظر موقعیت، می توانند به دو دسته دیوارهای پیرامونی و داخلی تقسیم شوند البته ما در این مقاله برای دیوار جان پناه به دلیل مدل خاصی که دارد و ارتفاع آن حدودا یک سوم ارتفاع طبقه است، دسته سومی را هم تعریف کردیم. در ادامه هرکدام از انواع دیوار را به طور جداگانه بررسی کردیم:
1.1. دیوار پیرامونی
دیوارهای پیرامونی دیوارهایی هستند که در پیرامون سازه قرار گرفته، و در طول عمر یک سازه همیشه قرار دارند و حذف نمیشوند. دیوارهای پیرامونی اغلب نما دارند ولی میتوانند تحت شرایطی بدون نما هم باشند. درهرصورت بار ساختمان را تحمل نمیکنند (غیر از دیوارهای باربر) و برای تقسیم فضاها و بهبود ظاهر ساختمان استفاده میشوند. برای توضیحات بیشتر به مقاله دیوارچینی ساختمان مراجعه شود.
2.1. دیوار داخلی
دیوارهای داخلی در داخل ساختمان قرار داشته، و فضاهای درون سازه را از هم جدا میکنند. این نوع دیوارها میتوانند در طول عمر سازه حذف یا اضافه گردند. توضیحات کاملتر راجع به این نوع دیوار در مقاله بار معادل تیغه بندی دیوار قرار گرفته است. از آنجایی که این دیوارها بار سازهای را تحمل نمیکنند، معمولاً از مصالح سبکتری مانند گچ یا بلوک سبک ساخته میشوند. برای توضیحات بیشتر به مقاله بررسی بهترین مصالح ساختمانی جدید برای دیوارها مراجعه شود.
3.1. دیوار جان پناه
دیوار جانپناه، دیوار کوتاهی است که در پیرامون بام ساختمان و برای جلوگیری از سقوط افراد از ارتفاع در لبه بامها و بالکنها ساخته میشود. این دیوار علاوه بر ایمنی، بهعنوان یک عنصر تزیینی نیز در ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. جنس جانپناهها متنوع است و از مصالح مختلفی مانند بتن، آجر، شیشه و فلز ساخته میشوند.
2. انواع مصالح مورد استفاده برای دیوار
نمونه مصالح متداول برای دیوارها عبارتند از آجر سفالی، آجر مجوف و آجر فشاری. یکی از ایراداتی که هنوز در ایران، در ساخت سازه ها وجود دارد این است که وزن دیوارها نسبت به کاراییشان خیلی سنگین تر است. برای حفظ جان ساکنین هم که شده بهتر است، به استفاده از دیوارهای سبک روی بیاوریم که با این کار نه فقط دیوار بلکه سازه هم، چه از نظر نیروی ثقلی و چه از نظر نیروی جانبی (زلزله) سبک تر طراحی میشود.
3. دیتیل بارگذاری انواع دیوار
بارگذاری بیشتر دیوارها (به جز موارد استثنا تیغه بندی) از نوع بار مرده بوده، و محاسبه آن بر اساس بند زیر از مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1398 میباشد:
بارگذاری دیوار بر اساس دیتیل دیوارها متفاوت خواهد بود که ما در این مقاله بارگذاری 4 نوع دیوار را به عنوان نمونه با جزئیات مطرح میکنیم:
1.3. بارگذاری دیوار پیرامونی بدون نما ساختمان با تیغه آجر سفالی و ملات ماسه سیمان
در شکل زیر یک نمونه از دیتیل دیوار با تیغه آجر سفالی و ملات ماسه سیمان برای حالتی که دیوار مورد نظر پیرامونی است و نمای سنگی ندارد؛ اما دارای پلاستر میباشد را میبینیم. این دیتیل دیوار خارجی برای دیوارهای اطراف نورگیر هم استفاده میشود که به عبارتی جدا کننده فضای داخل منزل از فضای بیرون میباشد. دیوارها مشابه با سقف دال بتنی از مصالح با ضخامت کاملاً یکسان اجرا میشوند و برای محاسبه وزن واحد سطحشان کافی است ضخامت هر کدام از مصالح را در وزن مخصوصش ضرب کنیم و در نهایت وزن واحد سطح همه مصالح را با هم جمع کنیم.
یک نمونه از ابعاد مورد استفاده برای این تیپ دیوار در عکس زیر آمده است که جزئیات بارگذاری دیوار به این صورت است: 3 سانتیمتر پلاستر ماسه سیمان، 20 سانتیمتر آجر سفالی و ملات ماسه سیمان با فرض پر شدن سوراخهای آجر از ملات، 2 سانتیمتر اندود خاک و گچ و 1 سانتیمتر اندود سفیدکاری میباشد. در این صورت برای یک مترمربع سطح این دیوار 63 کیلوگرم ملات ماسه سیمان برای پلاستر، 310 کیلوگرم آجر سفالی با ملات ماسه سیمان، 32 کیلوگرم اندود گچوخاک و 13 کیلوگرم اندود سفیدکاری، نیاز است که در مجموع برابر میشود با 418 کیلوگرم برای هر مترمربع.
نکته: طبق پیوست شماره 6-2 از مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1398، در محاسبه وزن دیوار با مصالح بنایی میتوان 70 درصد وزن هر مترمکعب دیوار را مصالح آجری یا بلوکی و 30 درصد بقیه را ملات به حساب آورد. این نکته در جداول زیر مورد توجه قرار گرفته است.
2.3. بارگذاری دیوار پیرامونی بدون نما ساختمان با بلوک لیکا و ملات ماسه و سیمان
در شکل زیر یک نمونه از دیتیل دیوار با بلوک لیکا و ملات ماسه سیمان برای حالتی که دیوار مورد نظر پیرامونی است و نمای سنگی ندارد؛ اما دارای پلاستر میباشد را میبینیم. جزئیات دیتیل دیوار خارجی بهصورت زیر میباشد که تصویر آن هم آمده است:
3 سانتیمتر پلاستر ماسه سیمان، 20 سانتیمتر بلوک لیکا و ملات ماسه سیمان ، 2 سانتیمتر اندود خاک و گچ و 1 سانتیمتر اندود سفیدکاری میباشد. در این صورت برای یک مترمربع سطح این دیوار 63 کیلوگرم ملات ماسه سیمان برای پلاستر، 240 کیلوگرم بلوک لیکا با ملات ماسه سیمان، 32 کیلوگرم اندود گچوخاک و 13 کیلوگرم اندود سفیدکاری، نیاز است که در مجموع برابر میشود با 348 کیلوگرم برای هر مترمربع.
در اینجا با یک نکته روبرو هستیم، اینکه بارگذاری دیوار بهصورت خطی است و سطحی نیست. البته یک مورد خاص داریم که در مقاله بار معادل تیغه بندی دیوار به آن پرداخته شده است.
❓برای تبدیل بار گسترده به بار خطی کافی است ارتفاع دیوار را در وزن واحد سطح دیوار ضرب کنیم، اما سوالی که مطرح است این است که کدام ارتفاع؟ ارتفاع کف تا کف ساختمان یا ارتفاع موثر دیوار؟
اگر دقت کنید میبینید که بالای دیوار، تیر، سقف و کفسازی قرار دارد و ارتفاعشان در مجموع حدوداً 40 سانتیمتر است و اگر ارتفاع کف تا کف ساختمان را 3.2 متر در نظر بگیریم، ارتفاع موثر 2.8 متر میشود پس کار معقولانه این است که از ارتفاع موثر استفاده کنیم. دقت کنید که این تیپ دیوارها از محلشان حرکت نمیکنند و وزنشان هم بسیار زیاد است و باید بهعنوان بار مرده لحاظ شوند و هیچ ربطی به توضیحات مبحث ششم در مورد دیوارهای تقسیم کننده ندارند.
❓اگر دیواری به دلیل وجود همسایه قابلیت نماکاری را نداشته باشد آیا باید در طراحی، دیوار را نما دار فرض کنیم یا بدون نما؟ یا بهعبارتدیگر با پلاستر ملات ماسه سیمان فرض کنیم یا بدون هیچگونه پلاستری؟
در جواب باید گفته شود که حتی اگر سازه همسایه هم وجود داشته باشد با کمی آیندهنگری این احتمال وجود دارد که همسایه بخواهد ساختمان خود را دوباره بسازد و به محض تخریب، این وظیفه ساکنین است که پلاستر ماسه سیمان را برای ساختمان خود اجرا کنند؛ پس شاید در ابتدا بدون پلاستر باشد؛ اما چون احتمال میرود که در آینده شرایط طوری باشد که بر روی دیوار پلاستر ایجاد کنند کار معقولانه این است که محاسبه پلاستر دیوار را در نظر بگیریم و اگر در طول سالهای سرویسدهی ساختمان، همسایه اقدامی برای نوسازی نکند، طراحی ما در جهت اطمینان بوده است و ضرری نکردهایم.
اگر به برنامه درازمدت شهرداری هم بتوانیم دسترسی داشته باشیم و بفهمیم که قرار است فرضاً قسمتی از زمین همسایه عقبنشینی کند و ساکنین برای زیباسازی باید بعداً نماکاری انجام دهند پس بهجای پلاستر میتوانیم دیوار را نما دار فرض کنیم.
3.3. بارگذاری دیوار پیرامونی نما دار با نمای سنگ گرانیت و تیغه آجر مجوف و ملات ماسه و سیمان
دیوار آجری که در اینجا بررسی میکنیم با نمای گرانیتی و بدون بازشو است که تیغه دیوار از آجر مجوف و ملات ماسه سیمان ساخته شده است. در این دیتیل دیوار پیرامونی نیز بار باید بهصورت بار مرده لحاظ شود.
4.3. بارگذاری دیوار پیرامونی نما دار با نمای سنگ گرانیت و بلوک لیکا و ملات ماسه وسیمان
دیتیل دیواری که در اینجا بررسی میکنیم با نمای گرانیتی و بدون بازشو است که تیغه دیوار از بلوک لیکا و ملات ماسه سیمان ساخته شده است. این تیپ دیوار نیز باید بهصورت بار مرده لحاظ شود.
5.3. بارگذاری دیوار پیرامونی دارای بازشو با نمای سنگ تراورتن و تیغه آجر فشاری و ملات ماسه و سیمان
در بارگذاری این دیوار آجری، ضمن استفاده از آجر فشاری و ملات ماسه سیمان، ضریب مربوط به لحاظ کردن اثر بازشو را هم آوردهایم. این ضریب بهصورت تجربی برابر با 0.7 در نظر گرفته میشود، یعنی فرض میشود که دیوار دارای 30 درصد بازشو است. ولی اگر میتوانید مقدار و محل دقیق اثر بازشو را از پیش بدانید، میتوانید محاسبات مربوط به آن را انجام دهید و به ضریب 0.7 اکتفا نکنید.
6.3. بارگذاری دیوار پیرامونی دارای بازشو با نمای سنگ گرانیت و بلوک لیکا و ملات ماسه و سیمان
در بارگذاری براساس این دیتیل دیوار پیرامونی، ضمن استفاده از بلوک لیکا و ملات ماسه سیمان همانند دیوار قبلی، ضریب مربوط به لحاظکردن اثر بازشو را هم آوردهایم. این ضریب بهصورت تجربی برابر با 0.7 در نظر گرفته میشود.
این تیپ دیوارها را باید بهصورت خطی و تحت الگوی بار مرده در ایتبس وارد کرد؛ اما یک مورد خیلی خاص برای مدلکردن پیش میآید، گاهی اوقات قرار است که دیوار در وسط سقف کشیده شود و هیچ تیری در زیر سقف نیست که بتوانید بار خطی دیوار را بر روی آن اعمال کنید، به نظر شما نحوه برخورد با این موضوع چگونه است؟
7.3. بارگذاری دیوار جانپناه ساختمان با نمای سنگ مرمر و تیغه آجر مجوف و ملات ماسه سیمان
در آخر دیتیل دیوار جانپناه را میبینیم که کاملاً مشابه با سایر دیوارها میباشد؛ ولی در بالای دیوار یک سنگ بهعنوان قرنیز برای پایان کار قرار میدهند. قرنیز یا درپوش به پلاکهای آجری، بتنی یا سیمانی گفته میشود که برای جلوگیری از نفوذ آب باران و رطوبت در پای دیوارها استفاده میشود. محل مصرف قرنیز در پایین دیوار، روی دیوارها و روی جانپناه پشتبام است.
در دیوار جانپناه زیر از سنگ تراورتن استفاده شده است که عرض آن 35 سانتیمتر فرض شده است. تنها نکته محاسباتی که دارد این است که این سنگ فوقانی ربطی به ارتفاع دیوار جانپناه که 120 سانتیمتر در نظر گرفتیم ندارد و نیازی نیست در ارتفاع جانپناه ضرب شود. این موضوع از واحدهای به کار برده شده برای اجزای دیوار قابلدرک است، در مجموع بار خطی این دیوار برای جانپناه، برابر 485 کیلوگرم بر متر میشود.
8.3. بارگذاری دیوار داخلی ساختمان با تیغه آجر سفالی و ملات ماسه و سیمان
در شکل زیر یک نمونه از دیتیل اجرایی دیوار داخلی که با آجر سفالی و ملات ماسه سیمان میباشد را میبینیم. جزئیات دیوار بهصورت زیر میباشد که تصویر آن هم آمده است:
10 سانتیمتر آجر سفالی و ملات ماسه سیمان ، 2 سانتیمتر اندود خاک و گچ در و 1 سانتیمتر اندود سفیدکاری در هر طرف دیوار میباشد.
9.3. بارگذاری دیوار داخلی ساختمان با بلوک لیکا و ملات ماسه سیمان
در شکل زیر یک نمونه از دیتیل اجرایی دیوار داخلی که با بلوک لیکا و ملات ماسه سیمان میباشد را میبینیم. جزئیات دیوار بهصورت زیر میباشد:
10 سانتیمتر بلوک لیکا و ملات ماسه سیمان ، 2 سانتیمتر اندود خاک و گچ در و 1 سانتیمتر اندود سفیدکاری در هر طرف دیوار میباشد.
10.3. بارگذاری دیوار پیرامونی در ایتبس
11.3. بارگذاری دیوار داخلی در ایتبس
4. اجرای دیوار و اثر آن بر سازه
در زیر چند سؤال مطرح شده است و حول این موضوع میگردد که آیا دیوار را به اعضای اصلی سازه وصل کنیم یا نه؟
- آیا بهتر است دیوار به اعضای اصلی چون ستون و تیر فوقانی تکیه داده باشد (دیوار میانقابی)، یا فاصله مناسبی را داشته باشد؟
- در صورت اجرای دیوار میانقابی، این دیوار چه تأثیری بر رفتار سازه میگذارد؟
- فروریزش دیوار در هر دو حالت اجرای آن (میانقابی و غیرمیانقابی) از چه نیروهایی نشئت میگیرد؟
- در صورت اجرای دیوار غیرمیانقابی، برای مهارکردن آن چه باید کرد؟
- آیا با وال پست آشنایی دارید؟
استاندارد 2800 برای اجرای میانقاب اثرش را در دوره تناوب سازه دیده است و میدانیم که به دلیل افزایش سختی میتواند باعث کاهش زمان تناوب سازه شود. نکتهای که هست این است که اگر چیدمان دیوارها در پلان و یا حتی در ارتفاع منظم نباشد و ما در ایتبس اثر آن را ندیده باشیم، در واقع نامنظمی در پلان و نامنظمی ارتفاع سازه را نادیده گرفتهایم که میتواند موجب پدیدههایی مانند پیچش شدید، ستون کوتاه و یا حتی طبقه نرم شود.
دقت شود که این نامظمی با نامنظمی مربوط به خصوصیات کالبدی سازه که در استاندارد 2800 آمده است، اشتباه گرفته نشود؛ چرا که آنجا دسته بندی بر اساس سیستم باربر جانبی میباشد و این دیوارها سیستم باربر ما نیستند.
پیشنهاد این است که در صورت عدم توانایی در مدلسازی صحیح دیوار میانقاب در ایتبس، راحتترین کار این است که دیوارها به اعضای اصلی سازه (ستون های اطراف و تیر فوقانی) اتصالی نداشته باشد و بگذاریم سازه رفتار خودش را داشته باشد.
حال نگاهی موشکافانه بر روی عملکرد دیوار و نیروهای وارد به آن که منجر به فرو ریزش آن میشوند داشته باشیم.
1.4. دیوار میانقاب و تأثیر آن بر روی سازه
اگر دیوار بهصورت میانقابی اجرا شود، در هنگام وقوع زلزله در جهت موازی با دیوار، از طرف قاب، فشار خیلی زیادی به آن وارد میشود که میتواند منجر به کمانش قاب، ترکیدن و حتی پرتشدن قسمتهایی از دیوار به اطراف شود و اگر در راستای عمود بر صفحه دیوار زلزله بیاید باز هم تحت تأثیر شتاب طبقه قرار خواهد گرفت و میتواند از قاب خارج شود. بدترین حالت هم این است که نمیدانیم زلزله از کدام جهت میآید و احتمال این هست که ترکیبی از دو حالت فوق باشد، پس دیوار به دلیل وزن بالا قطعاً یک خطر برای سلامت انسان خواهد بود.
2.4. دیوار غیر میانقاب و تأثیر آن بر روی سازه
اگر دیوار را بهصورت غیر میانقابی اجرا کنیم، به دلیل فاصله حساب شده برای عدم برخورد قاب ساختمان به دیوار، در راستای دیوار هیچ نیروی فشاری دیوار را تحتتأثیر قرار نمیدهد و اگر زلزله عمود بر راستای دیوار بیاید میتواند آن را از داخل قاب همچنان به سمتی پرتاب کند.
در هر دو حالت فوق یک راه حل اساسی که میتواند از حرکت دیوار در جهت خروج از صفحه دیوار جلوگیری کند، این است که از وال پست استفاده شود، یعنی استحکام دیوار در جهت حرکت جانبی با نبشیها یا سپریهای افقی و قائم تأمین شود. در حالت اول که دیوار میانقابی بود، به دلیل نیروی شدید کمانش خروج از صفحه، این نبشی و سپریها خیلی قوی باید طراحی شوند. ولی در حالت دوم که دیوار غیر میانقابی بود نیروی کمتری برای طراحی نبشی و سپریها به دست میآید. پس به دلیل طراحی سبکتر چنین اعضایی که غیرسازهای هستند و همچنین جلوگیری از پیچش شدید، ستون کوتاه و یا طبقه نرم پیشنهاد اکید این است که دیوارها بهصورت غیر میانقابی اجرا شوند و در پروسه طراحی و اجرا این مدل الزام شود.
دکتر صادق معرفت از تجربیات و مشاهداتی که از زلزله بم داشتند چنین نقل میکردند که، بعضاً مشاهده میشد که سازه حتی برای بار جانبی هم طراحی نشده بود و هیچ المانی برای مهار بار جانبی وجود نداشت، اما به دلیل وجود دیوارهای میانقابی کاملا منظم، که سختی خوبی از خود نشان داده بودند، سازه دچار فرو ریزش نشده بود. در یک مورد هم که دیوار پیرامونی آجری، در نمایشگاه مبل وجود نداشت و بهجای آن دیوار شیشه ای کار کرده بودند، طبقه نرم ایجاد شده بود و نمایشگاه مبل بهصورت کامل بین طبقات زیرین و فوقانی پرس شده بود.
از طرفی همراه با تیم اعزامی برای بازدید از زلزله سرپل، به عینه مشاهده شد که بسیاری از دیوارهای منازل به بیرون از قاب واژگون شده بودند. این در حالی بود که قاب ساختمانی آسیب جزئی دیده بود و همانطور که مشاهده میشود دلیل اصلی آن عدم اجرای وال پست در سازه بوده است. زیرا در نزدیکی همین منطقه ساختمانی دیده میشد که وال پست داشت و تمام دیوارهای آن کاملاً سالم و بدون آسیب جدی باقی مانده بود. مطمئن باشید که تمام سازه ها برای بار ثقلی، سالیان سال و بدون مشکل جوابگو خواهند بود ولی عملکرد اصلی آنها در هنگام زلزله مشخص میشود که با رعایت این گونه نکات کوچک ولی پراهمیت، میتوانید عملکرد سازه را به عالی ترین حد خودش برسانید.
❓آیا وزن وال پست و الحاقات دیوار در محاسبه وزن دیوار در نظر گرفته میشوند؟
در پاسخ به این سؤال میتوان گفت که وزن وال پست به همراه سایر الحاقات، وزن کلی دیوار را افزایش میدهد. میزان دقیق این افزایش به نوع وال پست، ابعاد آن، تعداد و سایر عوامل بستگی دارد. برای محاسبه دقیق وزن دیوار میتوان وزن وال پست را به وزن دیوار اضافه کرد.
پرسش و پاسخ
مطابق با مبحث 8 مقررات ملی ساختمان، ارتفاع موثر دیوار به فاصله بین دو نقطه ای گفته میشود که در آن دیوار بهصورت گیردار فرض میشود و در محاسبات پایداری دیوار استفاده میشود. ارتفاع مؤثر ستون نیز فاصله بین دو نقطه تکیهگاهی ستون است که برای محاسبه بار بحرانی کمانش ستون به کار میرود. مهمترین تفاوت این دو، در نوع بارگذاری و نحوه محاسباتی است که در هر یک استفاده میشود.
به عبارت سادهتر، ارتفاع مؤثر دیوار برای بررسی پایداری دیوار در برابر خمش و ارتفاع مؤثر ستون برای بررسی پایداری ستون در برابر کمانش استفاده میشود.
نتیجه گیری
همانطور که در متن مقاله گفته شد دیوارها از نظر موقعیت، میتوانند به دو دسته دیوارهای پیرامونی و داخلی تقسیم شوند. دیوارهای پیرامونی دیوارهایی هستند که در پیرامون سازه قرار گرفته، و در طول عمر یک سازه همیشه قرار دارند و حذف نمیشوند. بارگذاری این دیوارها از نوع بار مرده بوده، و در محاسبه آن باید وزن واقعی مصالح مصرفی و اجزای ساختمان مورداستفاده قرار گیرند بدین صورت که جهت محاسبه وزن واحد سطحشان کافی است ضخامت هر کدام از مصالح را در وزن مخصوصش ضرب کنیم و در نهایت وزن واحد سطح همه مصالح را با هم جمع کنیم.
منابع
- مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1398
- راهنمای بارگذاری سازه، سازمان نظاممهندسی استان فارس
- مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1398
مسیر یادگیری برای حرفه ای شدن
-
4
-
5
-
6
-
بارگذاری دیوار؛ بررسی دتایل انواع دیوار های پیرامونی ساختمان
-
8
-
9
-
10
-
3+
-
مطلبی میخواهید که نیست ؟ از ما بپرسید تا برایتان محتوا رایگان تولید کنیم!
- ارسال سوال برای تولید محتوا
مطالب جامع و بسیار کاربردی
مخصوصا برای افرادی مثل من که تازه میخوان وارد بازار کار بشن
سپاس برای این همه تلاش و زحمت
پاسخ دهید
خوشحالیم که براتون مفید بوده
ممنون از نظرتون 🌻
پاسخ دهید
ممنون
پاسخ دهید
سلام خدمت شما مهندس عزیز
ممنون از همراهی و لطف شما
پاسخ دهید
سلام
برای بارگذاری دیوار پیرامونی روی محورهایی که بارگیر نیستند چه باید کرد؟
وزن دیوار را تقسیم بر طول محور میکنیم یا برای آن محور هم سطح بارگیر درنظر میگیریم؟
پاسخ دهید
با سلام
منظورتون از محورهایی که بارگیر نیستند چیست؟
پاسخ دهید
بسیار آموزنده و مفید
پاسخ دهید
سلام جناب مهندس
خیلی خوشحالیم که مطالب سایت سبزسازه برای شما مفید واقع شده
اگر پیشنهادی برای بهتر شدن و گسترش علم مهندسی عمران دارید حتما با ما در میون بذارید.
پاسخ دهید