صفحه اصلی  »  طراحی سازه های ساختمانی و صنعتی  »  کنترل زمان تناوب سازه در ایتبس با کمک اکسل همراه با بررسی فرمول زمان تناوب تجربی

کنترل زمان تناوب سازه در ایتبس با کمک اکسل همراه با بررسی فرمول زمان تناوب تجربی

کنترل زمان تناوب سازه به عنوان یکی از کنترل های سازه ای که در همان ابتدای کار طراحی سازه با آن مواجه می شویم دارای اهمیت بالایی است اما تفاوت زمان تناوب تجربی و تحلیلی در چیست؟ کدام زمان تناوب را باید به سازه اعمال کنیم؟

در این مقاله جامع و کاربردی ابتدا مفهوم زمان تناوب سازه را بیان خواهیم کرد و سپس آن را در ایتبس و با کمک اکسل کنترل خواهیم کرد.

 

در این مقاله چه می آموزیم؟

 

زمان تناوب سازه

قبل از شناخت زمان تناوب سازه بهتر است به صورت خلاصه با مفهوم تراز پایه ساختمان آشنا شویم البته شما می توانید مفهوم تراز پایه ساختمان را در مقاله کاربردی تراز پایه ساختمان مطالعه کنید.

طبق تعریف استاندارد 2800 تراز پایه به مکانی اطلاق می شود که در هنگام زلزله از آن تراز به پایین اختلاف حرکتی بین ساختمان و زمین وجود نداشته باشد.

 زمان تناوب سازه دقیقا چیست؟

به مدت زمان یک رفت و برگشت کامل سازه موقع زلزله زمان تناوب میگوییم.

 

زمان تناوب یا زمان پریود سازه چیست؟

 زمان تناوب سازه را چگونه محاسبه کنیم؟

زمان تناوب اصلی سازه با توجه به روابطی که قبلا در علم فیزیک آموختیم به دست می آید. طبق فرمول تصویر بالا زمان تناوب سازه به جرم سازه و سختی سازه وابسته است. پس کافی است جرم و سختی سازه را محاسبه کرده تا زمان تناوب سازه را به دست آوریم.

اما آیا محاسبه جرم و سختی یک سازه به همین راحتی است که میگوییم؟! برای محاسبه زمان تناوب سازه با 2 مشکل اساسی روبرو هستیم.

  1. مشکل اول این است که به سادگی نمیتوان جرم یک سازه و سختی آن را به طور دقیق به دست آورد. حتی با استفاده از نرم افزارهای قدرتمندی همچون etabs و sap
  2. مشکل دوم در نظر نگرفتن سختی اجزای غیرسازه ای توسط نرم افزار است. چیزی که ما در نرم افزار مدلسازی می کنیم فقط اسکلت ساختمان است. در صورتیکه اجزاء غیرسازه ای نیز سختی سازه را افزایش می دهند.

برای حل این مشکلات ویرایش چهارم آیین نامه ۲۸۰۰  دو زمان تناوب را برای محاسبین معرفی نموده است. اولین مورد زمان تناوب تجربی سازه و دومین مورد زمان تناوب تحلیلی سازه می باشد. زمان تناوب تجربی همانطور که از اسمش پیداست از یک سری روابط تجربی به دست می آید (مطابق بند 3-3-3 ویرایش چهارم استاندارد 2800) و زمان تناوب تحلیلی عدد دقیق تری است که از تحلیل سازه به دست می آید اما چون در قبل از مرحله تحلیل سازه اطلاعاتی در مورد زمان تناوب سازه محاسباتی خود نداریم، آیین نامه برای شروع کار زمان تناوب تجربی را به مهندسین معرفی می کندکه به ارتفاع و نوع سیستم باربر جانبی سازه بستگی دارد.

در واقع مهندس محاسب با فرض زیر که تبصره بند 3-3-3-1 آیین نامه 2800 ویرایش 4 می باشد، مدلسازی و آنالیز را در نرم افزارهای تحلیل سازه انجام می دهد:

۱٫۲۵ * زمان تناوب تجربی < زمان تناوب تحلیلی

 اگر فرض ما غلط باشد چه اتفاقی در روند طراحی می افتد؟

اگر زمان تناوب مورد استفاده در محاسبات اولیه ساختمان که ۱٫۲۵ برابر زمان تناوب تجربی می باشد، بزرگتر از زمان تناوب تحلیلی باشد؛ در این صورت چون زمان تناوب با ضریب بازتاب ساختمان رابطه عکس داشته و از سوی دیگر ضریب بازتاب ساختمان با ضریب زلزله رابطه مستقیم داشته و ضریب زلزله نیز با برش پایه کل ساختمان رابطه مستقیم دارد، بنابراین…

 

ارتباط بین زمان تناوب با برش پایه کل ساختمان

 

در نهایت می توان گفت که اگر مقدار زمان تناوب سازه بیشتر از مقدار واقعی آن درنظر گرفته شود، این بدین معنی است که برش پایه را کمتر از مقدار واقعی آن در نظر گرفته ایم. یعنی به زبان ساده سازه را دست پایین طراحی کرده ایم.

زمان تناوب تجربی سازه

با توجه به بند 3-3-3-1 آیین نامه 2800 بر اساس نوع سیستمی که داریم زمان تناوب سازه تعیین می شود که در این جا به صورت خلاصه فرمول تمامی موارد ذکر شده در این بند آیین نامه را در یک جدول ذکر کرده ایم.

 

فرمول زمان تناوب تجربی سازه

 

 برای سیستم های قاب خمشی در صورتیکه جداگرهای میاقابی مانعی برای حرکت قاب شوند زمان تناوب تجربی را در عدد 0.8 ضرب می کنیم.

طبق فرمول های استاندارد 2800 در صورتیکه جداگرهای میانقابی مانعی برای حرکت قاب ایجاد کنند زمان تناوب تجربی را باید 20 درصد کاهش داد. یا همانطور که گفتیم زمان تناوب تجربی را باید در عدد 0.8 ضرب کرد اما دلیل این موضوع چیست؟

دلیل این موضوع این است که در صورتیکه این جداگرها به قاب چسبیده باشند باعث افزایش سختی سازه می شوند. به فرمول محاسبه زمان تناوب مجددا توجه کنید: T=2π√ m/k

همانطور که میبینید T با K نسبت عکس دارد. بنابراین متوجه میشویم که استاندارد 2800 با کاهش زمان تناوب تجربی این موضوع را در نظر گرفته است.

 

اثر میان قاب بر زمان تناوب سازه

البته میتوان با نبشی کشی مناسب و ایجاد فاصله به کمک مصالح نرم مانند یونولیت از اتصال بین قاب و میانقاب جلوگیری کرد. در این صورت نیازی به کاهش 20 درصدی زمان تناوب تجربی نیست.

بررسی زمان تناوب سازه در قالب یک ویدئو

اگر تا به اینجای کار متوجه مفهوم زمان تناوب سازه و ضوابط آن نشده اید حتما یک بار ویدئو رایگان و کاربردی که در این قسمت قرار داده شده را مشاهده کنید. در این ویدئو آموزشی دوره تناوب ساختمان های متعارف و غیر متعارف را تعیین خواهیم کرد و همین طور مکان تراز پایه ساختمان را به شما نشان خواهیم داد.

 

گام به گام نحوه کنترل زمان تناوب سازه

همانطوری که گفتیم ابتدا با فرض اینکه ۱٫۲۵ برابر زمان تناوب تجربی از زمان تناوب تحلیلی سازه کمتر است آنالیز را انجام می دهیم.

سپس مراحل زیر را در ایتبس انجام می دهیم:

  1. save as گرفتن از پروژه قبلی
  2. اصلاح ضرایب سختی در پروژه های بتنی
  3. تحلیل مجدد
  4. تعیین زمان تناوب تحلیلی سازه در جهت X و Y
  5. مقایسه زمان تناوب های تحلیلی با زمان تناوب تجربی

گام یک: save as گرفتن از پروژه قبلی

کنترل زمان تناوب سازه کنترلی است که باید حتما انجام شود و فایل آن به نظام مهندسی مربوطه تحویل داده شود. بنابراین از فایل ایتبس خود Save As بگیرید.

گام دو: اصلاح ضرایب سختی در پروژه های بتنی

در پروژه های بتنی لازم است تا ضرایب سختی را اصلاح کنید. برای مطالعه درباره ضرایبی که باید تخصیص داده شود توصیه می کنم همین الان بند ۳-۳-۳-۳ آیین نامه ۲۸۰۰ ویرایش ۴ برای قطعات بتن آرمه را مطالعه نمایید.

برای ستون ها ضرایب اصلاح سختی را به این نحو در ایتبس اعمال می کنیم که ابتدا از مسیر  select > object type > columns تمامی ستون ها را انتخاب کنید. سپس از طریق assign > frame > property modifiers ضرایب کاهش سختی ستون ها را ۱ وارد می کنیم.

برای تیرها هم به همین طریق ضرایب کاهش سختی را ۰٫۵ (حول محور 3) اعمال می کنیم.

گام سه: تحلیل مجدد

بعد از اعمال ضرایب اصلاح سختی، مدل را دوباره تحلیل می کنیم.

گام چهارم: تعیین زمان تناوب تحلیلی سازه در جهت X و Y

سپس از طریق display > show tables گزینه Modal Participating Mass Ratios را انتخاب می کنیم.

 

کنترل زمان تناوب سازه در ایتبس

درصد مشارکت مدهای سازه در کنترل زمان تناوب سازه

 

از پنجره باز شده Modal case را انتخاب کنید. در ستون های Uy و Ux به دنبال مدهای غالب پروژه خود می گردیم. همانطور که مشاهده می کنید مدهای اول و دوم بیشترین مشارکت را در ارتعاش سازه داشته اند.

 

 تعیین زمان تناوب حاصل از تحلیل سازه در ایتبس

زمان تناوب تحلیلی در جهت x و y

گام پنجم: مقایسه زمان تناوب های تحلیلی با زمان تناوب تجربی

در ادامه کنترل زمان تناوب سازه به مقایسه دو مقدار زمان تناوب تجربی و تحلیلی می پردازیم.

اگر مقدار ۱٫۲۵ برابر زمان تناوب تجربی کمتر از زمان تناوب تحلیلی بود که کارمان تمام است. با Conditional Formatting این امکان را فراهم می کنیم اگر کمتر بود با رنگ سبز و گرنه با رنگ قرمز این کنترل را نشان دهد.

 

کنترل زمان تناوب سازه در ایتبس

 

در صورتی که فرض مان نقض شد باید مقدار ضریب زلزله را دوباره با در نظر گرفتن زمان تناوب تحلیلی محاسبه و در نرم افزار ایتبس اعمال نماییم.

 

کنترل زمان تناوب سازه در ایتبس

 

برای آنکه نمایش بهتری داشته باشیم فقط اطلاعاتی را که لازم داریم به صفحه ای دیگر منتقل می کنیم.

 

کنترل زمان تناوب سازه در ایتبس با کمک فایل اکسل

در این صفحه فقط لازم است تا اطلاعات ورودی را وارد نمایید تا مقدار ضریب زلزله بر اساس مقدار زمان تناوب تجربی محاسبه شود. بعد از آنالیز اولیه مقدار زمان تناوب تحلیلی را در سلول های Tmx و Tmy وارد می کنیم. این مقدار در صفحه قبلی بررسی می شود اگر فرض اولیه صحیح باشد در این صورت در سلول ضریب زلزله ایتبس پیغامی مبنی بر اینکه فرض صحیح می باشد چاپ خواهد شد.

 

کنترل زمان تناوب سازه در ایتبس با کمک فایل ایتبس

 

اگر هم فرض صحیح نباشد مقدار آن برای وارد نمودن در ایتبس محاسبه می شود.

 

منابع:

ویرایش چهارم استاندارد 2800

 

خرید لينک هاي دانلود

با عضویت بدون وارد کردن اطلاعات رایگان دریافت کنید.

دانلود و ذخیره فقط همین آموزش ( + عضو شوید و یا وارد شوید !)

دانلود سریع و رایگان

پیش از همه باخبر شوید!

تعداد علاقه‌مندانی که تاکنون عضو خبرنامه ما شده‌اند: 37,298 نفر

تفاوت خبرنامه ایمیلی سبزسازه با سایر خبرنامه‌ها، نوآورانه و بروز بودن آن است. فقط تخفیف‌ها، جشنواره‌ها، تازه‌ترین‌های آموزشی و ... مورد علاقه شما را هر هفته به ایمیلتان ارسال می‌کنیم.

نگران نباشید، ما هم مثل شما از ایمیل‌های تبلیغاتی متنفریم و خاطر شما را نخواهیم آزرد!

تولید کنندگان آموزش
با ارسال 49اُمین دیدگاه، به بهبود این محتوا کمک کنید.
نظرات کاربران
  1. مهدی جعفری

    سلام
    لطفا در سازه بتنی با دیواربرشی ضریب های اصلاح سختی
    ۱- دیوار
    ۲-تیر همبند
    رو بگید ؟
    اصلا نیازی به اصلاح سختی دیوار وتیر همبند هست یا تیر و ستون کافیه ؟

    پاسخ دهید

  2. مهندس مرتضی قلندری (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    با سلام
    ۱- برای سختی دیوارها چند رویکرد وجود دارد:

    رویکرد اول: برخی از محاسبین در کنترل دیوار از مقاومت خمشی خارج از صفحه ان صرف نظر می کنند و بنابراین برای مدلسازی دیوار از المان Membrane استفاده می کنند (که به معنی صفر فرض کردن m12=m11=m22=0 می باشد.) اما CSI توصیه می کند اگر قصد داریم از خمش خارج صفحه دیوار برشی صرف نظر کنیم از المان Shell و یک ضریب کم مانند ۰٫۱ برای m12=m11=m22 وارد نماییم.

    رویکرد دوم: برخی از محاسبین سختی دیوار در جهت خارج از صفحه را بر اساس اینکه ترک خورده است یا نه، برابر m12=m11=m22=0.35 (برای حالت ترک خورده) و یا m12=m11=m22=0.7 (برای حالت ترک نخورده) منظور می کنند.

    رویکرد سوم: برخی از طراحان سختی خارج از صفحه دیوار را مشابه دالها برابر m12=m11=m22=0.25 منظور می کنند. این توصیه نیز در TBI-2017 نیز استفاده شده است.

    در حالت کلی رویکرود سوم پیشنهاد می شود.

    ۲- اگر بخواهیم طبق آیین نامه ACI عمل کنیم باید به ناچار مطابق تیرها، سختی تیرهای کوپله یعنی ضریب f11 را برابر ۰٫۳۵ منظور کنیم. اما طبق توصیه برخی از آیین نامه های معتبر مانند ATC-72-1، از آنجا که ترک خوردگی و آسیب در تیرهای همبند هنگام زلزله بیش از سایز قسمت های سازه است و سختی این اعضا به شدت کاهش می یاید ضرایب زیر توصیه می شود:

    اگر نسبت طول تیر همبند به ارتفاع آن بزرگتر مساوی ۲ باشد: ضرایب f11=f22=0.15 و f12=1

    اگر نسبت طول تیر همبند به ارتفاع آن کوچکتر مساوی ۱٫۴ باشد: ضرایب f11=f22=0.15 و f12=0.25

    برای مقادیر مابین این دو حالت می توانید با درون یابی ضرایب را به دست بیاورید.

    ضرایب m12=m11=m22 را برای هر دوحالت می توان مانند تیرها برابر ۰٫۳۵ در نظر گرفت.

    ۳- ضرایب سختی را باید اصلاح کنید.

    پاسخ دهید

  3. مهرداد رسامی فر

    با سلام خدمت مهندس عزیز.
    جناب مهندس در مورد سازه هایی که ضریبrho:1.2مشمولشون میشه آیا زمان تناوب اصلی رو قبل از اعمال ضریب rho باید گرفت یا بعد از آون.ممنون

    پاسخ دهید

  4. مهندس مرتضی قلندری (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام. برداشت زمان تناوب تحلیلی ارتباطی به اعمال ضریب نامعینی ندارد و بر اساس تحلیل مودال به دست می آید که به سختی و جرم المان های سازه ای بستگی دارد. البته بعد از اعمال ضریب نامعینی ممکن است مقاطع شما تغییر کند. زیرا زلزله را به میزان ۲۰ درصد افزایش دادید. این افزایش نیروی زلزله، باعث افزایش ابعاد مقطع، افزایش سختی و تغییر زمان تناوب می شود. بنابراین بعد از اعمال ضریب نامعینی هم زمان تناوب تحلیلی را کنترل کنید.

    به عنوان یک نکته: تمام کنترل های سازه ای باید در انتها یکبار دیگر کنترل گردد تا ببینیم آیا این کنترل ها پاسخگو هستند یا خیر. کنترل زمان تناوب هم از این قضیه مستثنی نیست.

    پاسخ دهید

  5. سماء حکیمی اصل

    باسلام لینک مربوط به فایل اکسل محاسبه زمان تناوب تجربی سازه ایراد دارد و دانلود نمیشود.

    پاسخ دهید

  6. شکوه شیخ زاده (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام وقتتون بخیر مهندس حکیمی عزیز پیگیری میکنم براتون تا لینک فایل رو اصلاح کنند.

    پاسخ دهید

  7. مسیح

    با عرض سلام و خسته نباشید
    کنترل های اولیه ی سازه (زمان تناوب ، پیچش و …) باید قبل از طراحی اولیه ی مقاطع انجام شود یا بعد از طراحی اولیه ؟

    پاسخ دهید

  8. مهندس مرتضی قلندری (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام
    این کنترل هارو می تونید قبل از طراحی هم انجام بدید که شرایط سازه دستتون بیاد که وضعیتش به چه صورت هستش. ولی در انتها باید تمام کنترل های سازه ای رو یکبار دیگه انجام بدید و ببینید آیا این کنترل ها جوابگو بوده یا خیر.

    پاسخ دهید

  9. رضا

    سلام
    من ساختمانی ۴و پیلوت رو مدل و آنالیز کردم برای دوره تناوب بعد از اصلاح ضرایب ترک خوردگی تیر و ستون
    در جدول مربوط به زمان تناوب تحلیلی. در مود اول پریود شده .۹۳ ثانیه که در جهت uy شده ۲۰ و ux شده ۱۹

    آیا مشارکت جرمی مود اول کم نیست؟. مجموع مشارکت دو جهت میشه ۳۸
    ضمنا در مود دوم و سوم هم مشارکت جرمها در همین حوالی هستند و اصلا یک جهت به نسبت جهت دیگر مشارکت خیلی بیشتری ندارد. آیا مشکلی در طراحی بنده هست ؟

    پاسخ دهید

  10. مهندس آرزو محمدی (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام برای بررسی یه عکس بفرستید از قسمت
    modal participating mass ratio

    پاسخ دهید

  11. حمید عابدی

    با عرض سلام و خسته نباشید و تشکر از زحمات گروه محترم سبز سازه
    در فایل اکسل دوره تناوب که زحمت کشیدید ،متاسفانه فیلدهای اطلاعات ورودی فعال نیست،لطفا راهنمایی بفرمایید.ممنون

    پاسخ دهید

  12. مرضیه صبور (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام جناب مهندس ممنون از لطفتون
    جناب مهندس اینها فقط جهت آموزش هستند. خودتون خیلی راحت می تونید همین فایل های اکسل رو درست کنید.

    پاسخ دهید

  13. saeed Moradi

    با سلام، من پروژه دانشجویی دارم. ساختمان ۴ طبقه سازه فولادی با مهاربند همگرای معمولی رو مدل کردم. بعد از گرفتن فایل دریفت ، دوره تناوب بدست آمده توسط نرم افزار در راستای ایکس منفی میباشد. ظاهرا در مدل هم مشکلی وجود ندارد. دوره تناوب منفی عملا معنی ندارد. برای حل مشکل هم با اساتید مختلف صحبت کردم ولی متاسفانه نتوانستند کمکی کنند. ممنون خواهم شد که مرا راهنمایی فرمائید.

    پاسخ دهید

  14. سعادت خواه

    با سلام و احترام
    در متن فرمودید که (اگر مقدار ۱٫۲۵ برابر زمان تناوب تجربی کمتر از زمان تناوب تحلیلی بود که کارمان تمام است.) سوالی که مطرح است به این شرح است که آیا یک مقدار حداکثری برای زمان تناوب تحلیلی در این مقایسه وجود ندارد؟ شما فرض نمایید زمان تناوب تحلیلی تعیین شده از نرم افزار ۲ برابر زمان تناوب تجربی است در این حالت تکلیف چیست.
    با ایمیل یا تماس برای رفع ابهام اینجانب منتظر پاسخ می باشم با تشکر

    پاسخ دهید

  15. سعید کاویان‌پور (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام. محدودیت ما در طراحی مینیمم زمان تناوب تحلیلی و ۱٫۲۵ برابر زمان تناوب تجربی می باشد. بنابراین از نظر تئوری اهمیتی ندارد که یکی از اینها خیلی زیاد باشد، چون در هر حال ما مقدار کمتر را ملاک عمل میگیریم. اما باید به این نکته توجه کنیم که خیلی زیاد شدن زمان تناوب تحلیلی می تواند نشان دهنده سختی کم سازه در برابر بار جانبی و یا اشتباه در مدلسازی باشد.

    پاسخ دهید

  16. kovan nzari

    با سلام
    ایا لازم کە p delta هم فعال باشە؟
    با تشکر

    پاسخ دهید

  17. سعید کاویان‌پور (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام. بله باید پی دلتا هم فعال باشه چون هدف به دست آوردن زمان تناوب نزدیک به واقعیت هست.

    پاسخ دهید

  18. سینا

    باسلام، سازه ای ۴۵ طبقه دانشجویی درس سازه های بلند مدل کردم Tتجربی ۴/١۵ ثانیه شد و T تحلیلی ١٨ ثانیه ، ضریب ترک خوردگی هم لحاظ نکردم و تعداد مود را در سه ضرب کردم ، آیا این روش درست است؟

    پاسخ دهید

  19. سعید کاویان‌پور (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام. بله فقط برای تیرها حواستون باشه ضریب نیم رو وارد کنید. تعداد مودها هم کنترل کنید که مشارکت جرمی رو کنترل کنید که بالای نود درصد جرم سازه باشه و تعداد مودها کفایت کنه.

    پاسخ دهید

نقشه راه و نکات طلایی قبولی در آزمون محاسبات 
   مهلت ثبت‌نام: فقط 48 ساعت

 
close-image
question