همانطور که شما هم می دانید هر عضو سازه ای، وظیفه باربری را برعهده دارد اما چه قسمتی از بار سازه را بر عهده می گیرد؟ آیا وضعیت قرار گیری تیر و ستون ها در نحوه محاسبه سطح بارگیر موثر است؟
در این مقاله جامع ابتدا مفهوم سطح بارگیر را بیان خواهیم کرد و آنگاه به نحوه محاسبه سطح بارگیر تیر و ستون با حل مثال های عددی و کاربردی به صورت گام به گام می پردازیم.
با مطالعه این مقاله چه می آموزیم؟
تعریف سطح بارگیر
برای هر عنصرِ باربر در سازه (مانند تیرها، ستونها و…) سطحی که عضو، بارِ روی آن را تحمل میکند، سطح بارگیر گفته میشود. در ادامه بعد از مقایسه رفتار دالهای یکطرفه و دوطرفه با ترسیم شکلهای کاربردی، به بیان دقیق تر این مفهوم خواهیم پرداخت.
منظور از دال یک طرفه و دو طرفه چیست؟
تعریف دال یک طرفه :
هنگامیکه دال به واسطه تکیه گاه هایی در دو ضلع آن پشتیبانی شود، دال یک طرفه خواهد بود چرا که انتقال بارها در این دال تنها در یک راستا انجام میشود. همچنین زمانی که پشتیبانی از یک دال به واسطه تکیه گاه هایی در چهار ضلع آن تأمین شود اما نسبت دهانه بزرگ تر به دهانه کوچک تر، از ۲ بیشتر باشد، فرض میکنیم که دال، یک طرفه است. در هر دو حالت آرماتورها تنها در راستای دهانه کوچکتر مورد نیاز هستند.
دال دو طرفه :
دالی که توسط تکیهگاههایی در هر چهار ضلع آن پشتیبانی میشود و نسبت دهانه بزرگتر به دهانه کوچکتر آن، کمتر از 2 باشد، دال دو طرفه نامیده میشود. انتقال بارها در این دالها در هر دو راستا انجام میشود و به همین دلیل به آرماتورهایی در هر دو راستای دهانه بزرگتر و دهانه کوچکتر نیاز میباشد.
دالهایی نظیر طاق ضربی، تیرچه بلوک، تیرچه کرومیت، عرشه فولادی و دال های کامپوزیت مرکب بتنی که بر روی تیرچههای فلزی قرار دارند و بار سقف را توسط این تیرچهها به شاه تیر منتقل میکنند، رفتار یک طرفه دارند و انواع دالهای بتن مسلح مانند کوباکس و یوبوت و وافل عموماً رفتار دو طرفه دارند (سقفهای کوبیاکس و یوبوت ممکن است عملکرد یک طرفه هم داشته باشند).

شکل3- سقف تیرچه بلوک

شکل4- سقف کرمیت

شکل5- سقف عرشه فولادی

شکل6- سقف کوبیاکس

شکل 7- سقف وافل
سطح بارگیر تیر
سطح بارگیر تیرها در دالهای یک طرفه چگونه محاسبه میشود ؟
در مورد سطح بارگیر تیرها برحسب اینکه بار را از دال یک طرفه و یا دو طرفه بگیرند، وضعیت متفاوت خواهد بود. سهم هر تیر از بار سقف، مقدار باری است که بر روی سطح بارگیر آن تیر وارد میشود. در صورتی که تیر، بار را از دال یک طرفه بگیرد عرض بارگیر آن وسط به وسط دو دهانه مجاور است. برای فهم دقیقتر این موضوع به شکل زیر توجه کنید:

شکل8- نحوهی محاسبهی سطح بارگیر تیر در دال یک طرفه
همانطور که در شکل فوق مشاهده میشود، تیر AB از نصف دو کف مجاور خود سهم بارگیر میبرد (راستای انتقال بار از کف به تیر AB عمود بر راستای تیر میباشد). همچنین تیر CD تنها از کف سمت چپ خود که جهت تیر ریزی و انتقال بار عمود بر راستای تیر CD است بار میگیرد.
سطح بارگیر تیرها در دالهای دو طرفه چگونه محاسبه میشود ؟
در صورتی که تیرها بار را از دال دو طرفه بگیرند، سطح بارگیر هر تیر متصل به دال دو طرفه، از ترسیم نیمساز گوشهها به دست میآید که سطح بارگیر ترکیبی از ذوزنقه و مثلث است و اصطلاحاً به این شکل تقسیم بار حالت پاکتی گفته میشود.

شکل9- نحوهی محاسبهی توزیع بار پاکتی در دالهای دوطرفه
برای فهم دقیقتر این موضوع به شکل زیر توجه نمایید:

شکل10- نحوهی محاسبهی سطح بارگیر تیرها در دالهای دو طرفه
برای بدست آوردن مساحث مثلث و ذوزنقه با توجه به ابعاد طول دهانه تیرها میتوانیم از روابط زیر استفاده کنیم.

شکل11- نحوهی محاسبهی سطح بارگیر تیرها در دالهای دو طرفه
اگر در پلان سازه تیر مایل داشتیم آنگاه سطح بارگیر تیر مورب چگونه است؟
سطح بارگیر تیر مورب در دالهای یک طرفه:
با توجه به عملکرد دال مبنی بر یک طرفه و یا دو طرفه بودن، محاسبه سطح بارگیر متفاوت است. در صورتی که تیر بار را از دال یک طرفه بگیرد، در این حالت عرض بارگیرِ تیرِ مورب، مانند حالت تیر معمولی وسط به وسط دو دهانه مجاور است. برای فهم دقیقتر این موضوع به شکل زیر توجه نمایید:

شکل12- نحوهی محاسبهی سطح بارگیر تیرهای مورب در دال های یک طرفه
همانطور که در شکل بالا مشاهده میشود، سطح بارگیر تیر مورب AC از دو کف چپ و راست اطراف خود حاصل شده و از هر یک، نصف بار سطحشان را میگیرد و نهایتاً مجموع آنها که با رنگ آبی مشخص شده است به عنوان سطح بارگیر این تیرمحاسبه میشود.
سطح بارگیر تیر مورب در دالهای دو طرفه:
در صورتی که تیرها بار را از دال دو طرفه بگیرند، در این حالت نیز عرض تیر معمولی از ترسیم نیمساز گوشهها به دست میآید و با توجه به ترسیم نیمساز گوشه کفها، بار وارد بر تیر به صورت مثلثی یا ذوزنقه خواهد بود.

شکل13- نحوهی محاسبهی سطح بارگیر تیرهای مورب در دال های دو طرفه
همانطور که در شکل بالا مشاهده میشود، سطح بارگیر تیر مورب AC از دو کف چپ و راست اطراف خود که جهت تیریزی دو طرفه دارند به صورت دو سطح بارگیر مثلثی شکل در نظر گرفته میشود و مجموع این دو سطح را باید به عنوان سطح بارگیر این تیر در نظر گرفت.
البته بسته به پلان ساختمان ممکن هست با تیرهای مورب زیادی مواجه شویم که در ادامه این مقاله با ذکر مثالهای کاربردی مفهوم رائه شده را بیشتر توضیح خواهیم داد.
سطح بارگیر ستون
برای بدست آوردن سطح بارگیر ستون، تفاوتی ندارد که رفتار سقف یک طرفه و یا دو طرفه باشد. برای محاسبه سطح بارگیر هر ستون به این صورت عمل میکنیم که سطح مرکز تا مرکز چشمههای مجاور ستون بدست آمده و با یکدیگر جمع میشوند. برای سهولت در یادگیری این موضوع در شکل زیر سطح بارگیر چند نمونه از ستونها نشان داده شده است.

شکل14- نحوهی محاسبهی سطح بارگیر ستون
همانطور که در شکلهای بالا مشاهده میشود سطح بارگیر ستونهای A. B. C در دو حالت دال یکطرفه و دو طرفه تفاوتی نمیکنند و کافی است سطحی که مراکز چشمههای اطراف ستون را به یکدیگر متصل میکند، محاسبه نماییم.
اگر در پلان سازه با ستون و تیر مورب مواجه باشیم سطح بارگیر آن را چگونه محاسبه نماییم؟
این حالت خاص در نقشههای سازه به دلایل مختلف رایج است. برای محاسبه سطح بارگیر این نوع ستونها فرض کنید که بر روی ستون ایستادهاید و از تمام جهاتی که تیر به آن متصل شده به اندازه نصف طول تیر متصل به آن خطوطی را رسم میکنیم که اتصال این سطوح به یکدیگر تشکیل یک مساحت میدهد که همان سطح بارگیر ستون میباشد. برای درک بهتر این موضوع به شکل زیر دقت نمایید:

شکل15- نحوهی محاسبهی سطح بارگیر ستونهای همراه با تیر مورب
همان طور که در شکل بالا مشاهده میشود سطح بارگیر ستون A با رنگ آبی و سطح بارگیر ستون B با رنگ سبز مشخص شده است.
بیان مفاهیم مطرح شده در قالب چند مثال کاربردی محاسبه سطح بارگیر انواع تیر (معمولی و مورب) و ستون(قائم و همراه با تیر مورب)
نحوه محاسبه سطح بارگیر تیر و ستون با حل مثال
مثال1: در پلان نشان داده شده در شکل زیر سطح بارگیر تیر AB را حساب میکنیم.

شکل16- مثال1
مثال2: در پلان نشان داده شده در مثال قبل اگر دال دو طرفه باشد هم برای بیان مثالی کاربردیتر سطح بارگیر تیر AB را حساب میکنیم.

شکل17- مثال2
همانطور که در شکل با لا مشاهده میشود کف زیر تیر AB مربع شکل میباشد و سطح بارگیر تیر در این قسمت بصورت مثلث محاسبه میشود و کف بالای تیر مستطیل شکل و سطح بارگیر تیر در این قسمت هم بصورت ذوزنقه محاسبه میشود که نهایتاً مجموع این دو تا سطح به عنوان سطح بارگیر تیر در نظر گرفته میشود.
مثال 3: برای یادگیری بیشتر در پلان نشان داده شده در شکل زیر سطح بارگیر کلیه ستونها رامحاسبه میکنیم:

شکل18- مثال3
ابتدا سطح بار گیر هر ستون را مشخص میکنیم.و نهایتاً سطح بارگیر هر ستون به راحتی محاسبه میگردد.
منابع
- کتاب سازههای فولادی، مهندس شاپور طاحونی
- جزوه کلاسی دکتر شکیباپور، دانشگاه صنعتی سجاد
مسیر یادگیری برای حرفه ای شدن
- 5
- 6
- 7
- نحوه محاسبه سطح بارگیر تیر و ستون در دال دوطرفه و یک طرفه به همراه حل 3 مثال
- 9
- 10
- 11
- 3+
مطلبی میخواهید که نیست ؟ از ما بپرسید تا برایتان محتوا رایگان تولید کنیم!
- ارسال سوال برای تولید محتوا
بسیار عالی و جامع
پاسخ دهید
سلام مهندس
خوشحالیم که تونستیم رضایتتون رو جلب کنیم.
پاسخ دهید
توضیحات دال یک طرفه و دوطرفه کامل بود و سطح بارگیر مطلوب
پاسخ دهید
سلام مهندس، ممنون از لطف و نظر شما
پاسخ دهید
با سلام اگر از روش فوق برای محاسبه نسبت بار روی دو ضلع یک دال دوطرفه ۵*۳ استفاده کنیم ، نسبت بار برابر نسبت مساحت ذوذنقه به مثلث شده برابر ۲/۳۳ میشود. حال اگر مطابق تساوی خیز دو تیر فرضی در دو جهت که در اکثر منابع ذکر شده ، نسبت این دو بار را محاسبه کنیم میشود (۵/۳) به توان چهار یعنی ۷/۷۲.
چرا این تفاوت زیاد بین این دو روش وجود دارد؟
ممنون
پاسخ دهید
سلام مهندس
مطلبی که در این مقاله بررسی شده محاسبه سطح بارگیر هست اما موردی که شما بهش اشاره می کنید که در کتب عمران وجود داره سهم قابها از نیرو یا بار وارد بر کف هست که اگر دیافراگم ما صلب باشه با فرض یکسان بودن تغییر مکان ها نیرو به نسبت سختی بین قاب ها تقسیم میشود که با سطح بارگیر که موضوع بحث این مقاله است متفاوته وقتی شما سطح بارگیر رو به دست آوردید میتونید در توزیع نیروهای قاب در دیافراگم های انعطاف پذیر استفاده کنید (در دیافراگم های انعطاف پذیر توزیع بار بر اساس سطح بارگیر انجام میشه)
پاسخ دهید
سلام ببخشیید اگه توی توضیحات تیر موربتون جهت تیر ریزی برای دال یکطرفه در راستای ضلع کوچیکتر باشه سطح بارگیر چجوری محاسبه میشه؟
پاسخ دهید
سلام. فقط کافیه نیمساز زاویه کوچک رو بکشید و مشابه تصویر مقاله عمل کنید.
پاسخ دهید