بعد از فارغ التحصیلی چه کنیم؟ راه های کسب درامد مهندس عمران بعد از فارغ التحصیلی چیست؟ برای افزایش درآمد در مهندسی عمران چه مهارت هایی را باید کسب کنیم؟
مهندسی عمران یکی از شاخه های علم مهندسی است که نقش آن در ساختمان و سازه های مختلف بسیار پر رنگ است. این رشته تحصیلی در بسیاری از دانشگاه ها تدریس شده و دانشجوهای بسیاری را به خود جذب کرده است. با این حال، دانشجویان این رشته پس از فارغ التحصیلی ممکن است ندانند که قدم بعدی خود را چگونه بردارند و به عبارتی چگونه در رشته مهندسی عمران استخدام شوند و کسب درآمد کنند.
ما در این مقاله قصد داریم که بسیاری از اطلاعات و مهارتهایی که یک مهندس عمران جهت کسب درآمد به آن نیاز دارد را بررسی کرده و راهکارهای مناسبی جهت افزایش درآمد در این رشته ارائه دهیم.
⌛ آخرین به روز رسانی: 16 اردیبهشت 1403
📕 تغییرات به روز رسانی: اضافه شدن مطالب جدید
با مطالعه این مقاله چه می آموزیم؟
- 1. بازار کار مهندسی عمران در ایران
- 2. مسیر کسب درآمد بعد از فارغ التحصیلی در رشته مهندسی عمران
- 3. فرصت های شغلی
- 4. کسب پروانه نظام مهندسی
- 5. خوداشتغالی
- 6. راهکارهای افزایش درآمد در رشته مهندسی عمران
- 7. مهاجرت کاری
- 8. پرسش و پاسخ
- 9. نتیجه گیری
1. بازار کار مهندسی عمران در ایران
در سال های اخیر تقاضا برای استخدام در رشته مهندسی عمران نسبت به فرصت های شغلی موجود (به دلیل کاهش حجم ساخت و سازها در کشور طی سالهای اخیر)، بیشتر از قبل شده و در نتیجه بازار کار مهندسی عمران به حالت اشباع رسیده است.
برخی از فارغ التحصیلان این رشته از وضعیت کنونی خود ناراضی بوده و تصور می کنند که راهی برای کسب درآمد در این رشته وجود ندارد که این تصور درستی نیست. چرا که مسکن از نیازهای اساسی زندگی هر شخص میباشد و با توجه به افزایش جمعیت، نیاز به احداث ساختمانهای جدید کماکان وجود داشته که این امر سبب ایجاد اشتغال برای گروههای مختلف شغلی از جمله مهندسان عمران میگردد. لذا در مجموع میتوان به این شکل نتیجهگیری نمود که بازار کار رشته مهندسی عمران در کشورمان با تمامی فراز و نشیبهای پیشرو همواره از مهندسانی که دارای توانایی و مهارتهای لازم هستند، استقبال میکند
2. مسیر کسب درآمد بعد از فارغ التحصیلی در رشته مهندسی عمران
همواره در طول تاریخ برای مهندسین عمران مسیرهای مختلفی برای کسب درآمد وجود داشته که ما میتوانیم به بسیاری از آنها اشاره کنیم از جمله مواردی مانند کار در زمینه طراحی، اجرا، نظارت، نقشه برداری و…
در ادامه، بعضی از این مسیرهای موفقیت و درآمدزایی در رشته مهندسی عمران را به ترتیب برای شما نام برده و توضیح خواهیم داد.
گرچه قبل از ایم موضوع باید بدانید که فارغالتحصیلان رشته مهندسی عمران جهت ورود به بازار کار باید افزون بر آموختههای دانشگاهی خود مهارتهای لازم را فراگیرند، در این مقاله سعی شده تا بسیاری از این موارد را برای شما معرفی کنیم و تحقیقات بیشتر با توجه به سلیقه و علاقه شما در هر دسته بندی را در مقالات بعدی بررسی کنیم.
1.2. تسلط بر نرم افزارهای عمرانی
مهندسی عمران یک رشته محاسباتی بوده و ساخت یک سازه مستلزم انجام محاسبات پیچیده میباشد و کوچکترین خطایی در این محاسبات خسارات جبران ناپذیری به دنبال دارد. در نتیجه جهت انجام محاسبات دقیق، نرم افزارهای مربوط به این رشته به کمک مهندسان میآیند. لذا یکی از مهارتهای مهم که فارغ التحصیلان این رشته باید در پی فراگیری آن باشند تسلط بر نرم افزارها میباشد. در ادامه مهمترین و کاربردیترین نرمافزارهای مهندسی عمران به صورت مختصر معرفی شدهاند.
شایان ذکر است که با توجه به آپدیت شدن نرمافزارهای محاسباتی در هر دوره زمانی، لازم است مهندس عمران نسبت به بروزرسانی اطلاعات و نرمافزارهای مورداستفاده به طور مرتب اقدام نماید زیرا نرم افزارهای عمرانی در طول زمان تغییرات زیادی را به همراه دارند و با بروز شدن نسخههای آنها ما شاهد بهبود عملکرد در محاسبات و ابلیتهای آنها هستیم از این رو از شما خواسته میشود که حتماً شما نیز همگام با زمانه پیشرفته و بروز باشید.
1.1.2. اتوکد (AUTOCAD)
یکی از مهمترین و پرکاربرد ترین نرمافزارهای مهندسی عمران و سایر رشتههای مهندسی که نیاز به ترسیم داشته باشند، اتوکد است که به عنوان مادر تمام نرم افزارهای رشته مهندسی شناخته شده است. نرم افزار اتوکد این امکان را به مهندسان عمران میدهد که به جای طراحی پلان یک ساختمان دست و قلم، این کار را به وسیله نرم افزار با سرعت بالاتر ، کیفیت بهتر و خطای کمتری انجام دهند. در خصوص این نرمافزار میتوان ادعا کرد که لازمه ورود به بازار مهندسی عمران، حداقل توانایی متوسط و مهارت کار شامل نقشه کشی و نقشه خوانی با نرم افزار اتوکد میباشد. لازم به توضیح است که نرمافزار اتوکد در دو بخش 2D (دوبعدی) و 3D (سه بعدی) قابلیت استفاده داشته که البته برای مهندسان عمران بخش دوبعدی آن بیشتر دارای کاربرد میباشد.
این نرم افزار در بخشهای مختلفی میتواند به کار یک مهندس عمران بیاید برای مثال در تهیه نقشههای سازه خروجی ترسیم شده توسط نرم افزارهای دیگر ما بلا شک به دنبال اتوکد میرویم زیرا این نرم افزار به خوبی قابلیت دسته بندی و مرتب سازی پلانهای مختلف یک سازه را برای ما فراهم میکند.
از طرف دیگر مهندسین عمران و معمار همیشه با یک دیگر در ارتباط و در حال مذاکره و بحث در رابطه با جزئیات نقشههای ساختمان میباشند و این نرم افزار به نوعی نرم افزار مشترک میان هر دو رشته بوده که میتوانند با به اشتراک گذاشتن فایلهای مختلف در آن با یک دیگر در رابطه با جزئیات اجرایی به نتیجه گیری واضحتری برسند.
از این رو ما به شما توصیه اکید میکنیم که اگر در هر مرحله از آموزش مهندسی عمران هستید حداقل تا سطح متوسط و یا کمی پیشرفتهتر از مقدماتی نرم افزار اتوکد را بیاموزید.
2.1.2. ایتبس (ETABS)
ایتبس برای خیلی از مهندسین نیاز به معرفی نداشته و همانطور که خودتان بهتر میدانید یکی دیگر از نرم افزارهای مهم مهندسی عمران نرم افزار ایتبس است که جهت آنالیز و طراحی سازههای فولادی و بتنی مورد استفاده مهندسان قرار میگیرد. در این نرمافزار تمام المانهای یک سازه برای آن شناخته شده هستند و مهندس عمران در جایگاه طراح سازه میتواند تمام المانهای یک سازه را طراحی و آنالیز کند.
کاربرد بسیار وسیع این نرم افزار در تمام کشورهای جهان باعث شده این نرم افزار یکی از مهمترین نرمافزارهای مهندسی عمران شود، مدل سازی بسیاری از المانها و سازههای بتنی و فلزی قدرتمندی این نرمافزار را نشان میدهد
نرم افزار ETABS یکی از محصولات شرکت CSI در حوزه مهندسی عمران است که در ایران بهعنوان نرمافزار مرجع تحلیل و طراحی ساختمانهای فولادی و بتنی به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد؛ لذا یادگیری نحوه استفاده از این برنامه برای فارغالتحصیلان رشته مهندسی عمران ضروری میباشد.
البته یادگیری کاربردی این نرم افزار برای مهندسین عمران تنها زمانی حاصل میشود که شما بتوانید آییننامههای مهندسی عمران را درک کرده و نکات بسیار زیادی را بدانید که میتوان گفت همگی از دو راه مختلف به دست میآیند یا یک تور آموزشی کامل و جامع و یا چندین سال تجربه و آزمون و خطا
در هر صورت یادگیری به تنهایی این نرم افزار ضروری بوده اما پاسخگو نیازهای مهندسی شما نمیباشد و برای استفاده از آن باید قدمهای بسیار مهم دیگری نیز در کنار آموزش این نرم افزار برداشت.
3.1.2. سیف (SAFE)
این نرم افزار نیز یکی دیگر از نرم افزارهای مهم مهندسان عمران بوده که بیشتر جهت مدل سازی، تحلیل و طراحی فونداسیون و دال های بتنی مورد استفاده طراحان سازه قرار می گیرد. قطعا اگر پروژه دانشگاهی خود را به خاطر داشته باشید میدانید که این نرم افزار خود به نوعی در بسیاری از موارد مکمل نرم افزار ایتبس بوده و میتواند کارایی بسیار خوبی برای شما داشته باشد.
محیط کاربری این نرم افزار تقریباً تفاوت زیادی با نرمافزار ETABS نداشته و این موضوع آموزش این نرم افزار را برای شما راحتتر میسازد این نرمافزار نیز محصول شرکت CSI بوده و یادگیری آن برای فارغالتحصیلان رشته عمران ضروری میباشد.
البته ناگفته نماند که باز هم شما برای استفاده از این نرم افزار باید تسلط خوبی به مباحث مقررات ملی ساختمان داشته باشید.
4.1.2. تکلا استراکچرز (Tekla Structures)
این نرمافزار ابزاری قوی برای مدلسازی سهبعدی سازه با جزئیات دقیق جهت تهیه نقشههای کارگاهی (نقشههای شاپ) است. در این نقشهها ریزترین جزئیات یک سازه مثل ستونها، پیچ و مهره و جوش نشان داده میشود و از ایجاد مشکلات احتمالی در خط تولید جلوگیری میکند همچنین این نرمافزار در حیطه متره و برآورد کاربرد دارد.
این نرمافزار یکی از ابزارهای (Building Information Modeling) BIM به معنای مدلسازی اطلاعات ساختمان بوده که اخیراً کاربرد آن در صنعت ساخت و ساز کشور پررنگتر شده است. یکی از مزایای مهم این برنامه هوشمند، یافتن اشکالات و تداخلات اجرایی بین طرح سازه و تأسیسات مکانیکی و غیره قبل از شروع به اجرای فرآیند ساخت و ساز میباشد که این امر سبب صرفهجویی در هزینهها و جلوگیری از هدررفت منابع در سطح پروژه و سطوح بالاتر و کلان خواهد شد.
نمیتوان گفت که یادگیری این نرم افزار برای مهندسین عمران الزامی بوده اما اگر شما علاقه خوبی به شاپ کردن و یا کارهایی در زمینه مدیریت ساخت مهندسی عمران دارید میتوانید به سراغ این نرم افزار بروید.
معمولاً از این نرم افزار بیشتر برای تهیه نقشههای سازههای فولادی استفاده میشود اما در موارد معدودی برای سازههای بتنی نیز به کار گرفته میشود. اما توصیه ما به شما این است که برای سازههای بتنی به جای این نرم افزار به سراغ نرم افزار رویت استراکچر بروید.
5.1.2. سپ 2000 (SAP2000)
این نرمافزار یکی از قوی ترین نرم افزارهای عمرانی در حیطه سازه های صنعتی است. هرچند این نرمافزار قابلیت تحلیل و طراحی سازههای ساختمانی را دارد، با این وجود عمدتاً از آن جهت طراحی سازههای غیرساختمانی مانند سوله، پل و سدها استفاده می شود.
یادگیری و تبحر در کارکردن با این نرمافزار برای فارغالتحصیلان رشته مهندسی عمران یک مزیت تلقی شده که از این طریق میتوانند از فرصتهای شغلی بیشتری را نصیب خود کنند. بهویژه یادگیری این نرمافزار به مهندسان عمرانی که علاقمند به طراحی و اجرای سازههای صنعتی مانند سولهها هستند، به شدت توصیه میگردد.
2.2. آشنایی با عملیات اجرایی ساختمان
عملیات اجرایی ساختمان مهمترین بخشی است که یک مهندس عمران باید به طور کامل به آن مسلط باشد در واقع فارغ التحصیلان این رشته بایستی با تمام مراحل اجرایی ساختمان از قبیل بتنریزی، پیسازی، گودبرداری و … آشنایی کامل داشته باشند تا بتوانند پروژه را در دست بگیرند، لذا توصیه میشود که دانشجویان این رشته تحصیلی در خلال دوران تحصیل خود، به کارآموزی در شرکتهای معتبر ساختمانی در حوزه پیمانکاری و ساخت پرداخته تا از این طریق، با اصول ساخت ساختمانها آشنا شوند.
همچنین به فارغالتحصیلان رشته مهندسی عمران توصیه میکنیم که برای شروع به کار در این حوزه، ابتدا مدتی را بهعنوان کارآموز در شرکتهای پیمانکاری مشغول به کار شوند تا بعد از کسب تجربه کافی، با شرایط بهتری وارد بازار کار شوند.
به طور کلی دنیای کارهای اجرایی بسیار گسترده میباشد شما میتوانید در زمینههای بسیار مختلفی از کار در یک آزمایشگاه بتن گرفته تا نظارت بخشی از ساخت یک سد را انجام دهید. هر کدام از این کارها نیاز به دانش بسیار مهم و وسیعی دارند که بهترین راه یادگیری آنها کارآموزی میباشد.
یک نکته مهم این است که حتی اگر بخواهید یک طراح ساختمان حرفهای و قوی شوید به شما توصیه میکنیم وارد کارهای اجرایی بشوید و حداقل برای مدت کوتاهی آن را تجربه کنید تا دید بهتری در طراحی پروژههای خود داشته باشید.
1.2.2. آیین نامههای مهندسی عمران
در هر کشوری یک سری آییننامه وجود دارد که مهندسان مطابق با آن پروژهها را پیش میبرند. در کشور ما نیز آئیننامههایی تحت عنوان مقررات ملی ساختمان و همچنین نشریات، موجود است که در کتابخانه آنلاین سبزسازه جهت معرفی و دریافت نسخه الکترونیکی آنها قرارگرفتهاند.
مهمترین آییننامههای مربوط به حوزه مهندسی عمران، مباحث مقررات ملی هستند. این مباحث در چندین جلد عرضه شدهاند (در حال حاضر در 23 جلد). به عنوان پیشنهاد، با توجه به اینکه تعدادی از این مباحث، جزو منابع مطالعاتی آزمونهای نظام مهندسی ساختمان هستند، مهندسانی که تازه فارغالتحصیل شده و حداقل سه سال از زمان فارغالتحصیلی آنها گذشته است، میتوانند با شرکت در آزمونهای محاسبات، نظارت یا اجرا، با یک تیر دو نشان بزنند! بدین معنی که با شرکت در این آزمونها علاوه بر امتحان کردن شانس خود برای قبولی و موفقیت خود در آزمون، با مباحث مقررات ملی آشنایی نسبی حاصل نمایند.
3.2. مهارت های عمومی
برخی دیگر از مهارتهای عمومی و فردی یک مهندس عمران به شرح زیر است، که اگر میخواهید یک مهندس موفق در زمینه کاری خود باشید باید بتوانید آنها را تقویت کنید.
▪️ بهره مندی از ذهن خلاق: برای ارائه راه حلهای مناسب و کاربردی در حل مشکلات مختلف که گاها در پروژهها به وجود میآید.
▪️ داشتن روابط اجتماعی بالا: اگر بخواهید بازار کار خوبی داشته باشید اولین مورد که باید در نظر بگیرید داشتن روابط اجتماعی قوی میباشد زیرا شما در ارتباط با افراد مختلف است که به آنها نزدیک شده و میتوانید در پروژههای بعدی شناخته شوید.
▪️ قدرت تجسم دقیق: این موضوع نیز برای حل بسیاری از مشکلات برای شما ضروری میباشد تا بتوانید به خوبی مشکل را تجسم کرده و برای آن راه حل مناسبی بیابید.
▪️ فهم مسائل پیچیده محاسباتی: این موضوع به دست نمیآید مگر با حل تمرینهای بسیار زیاد در دوران دانشگاه و یا حتی پس از آن اگر دوران تحصیلی خوبی نداشتید نگران نباشید کافیست برای یکی از آزمونهای نظام مهندسی مطالعه منظم و دقیقی داشته باشید تا این قابلیت را در خود تقویت کنید.
▪️ بهره مندی از دقت بالا: دقت بالا ضامن کیفیت شماست البته این موضوع نباید برای شما با وسواس و یا کمال گرایی همراه باشد، شما باید در عین انجام پروژه با سرعت بالا بتوانید دقت و تسلط خوبی بر روی کار خود داشته باشید تا بتوانید سر موعد مشخص پروژههای خود را به مدیر و یا کارفرما تحویل دهید.
▪️ آشنایی با امور مالی: این مورد برای بعضی از مهندسین که بیشتر در گیر کارهای اجرایی میباشند و یا مهندسین بخش متره و براورد ضروریتر میباشد، شما باید بتوانید پروژه خود را به اقتصادیترین شکل ممکن پیش ببرید.
▪️ داشتن صبر و حوصله: خیلی از اوقات شما دچار این مشکل میشوید که حجم از کارهای سنگین و مشکلات فراوان را در یک تایم با هم به همراه دارید در این زمان است که باید با داشتن قدرت صبر و حوصله مشکلات خود را مدیریت کنید.
▪️ قدرت تصمیم گیری بالا و انتخاب درست: زمانی که وارد کارهای حرفهایتر شوید و مسئولیتهای بزرگی داشته باشید هر تصمیم شما میتواند فشارهای اقتصادی زیاد را به پروژه شما وارد کند و یا از پروژه شما حذف کند، از این رو بهتر است از همین ابتدای راه در تصمیم گیریهای خود دقت کنید از تجارب خود درس بگیرید و قدرت انتخاب تصمیمات درستتر را در خود تقویت کنید.
1.3.2. کارآموزی
دانشجویان رشته مهندسی عمران باید از این نکته آگاه باشند که بهطور معمول نمیتوان بلافاصله بعد از فارغالتحصیلی وارد بازارکار شد. چرا که فارغ التحصیلان این رشته، علم مهندسی عمران را به صورت نظری فراگرفته، اما به صورت عملی تجربهای کسب نکردهاند؛ از طرفی شرکتهای عمرانی جهت استخدام در جستوجوی افرادی هستند که تجربه کار کافی در این زمینه را داشته باشند. کارآموزی این فرصت را به فارغ التحصیلان میدهد که بتوانند این تجربه را کسب کرده و به مهارتهای خود اضافه کنند.
لازم به توضیح است که دانشجویان رشته مهندسی عمران، در سال آخر تحصیل، ملزم به گذراندن واحد «کارآموزی» بوده که میتوان گفت نقطه ابتدای آشنایی دانشجوی این رشته تحصیلی با بازار کار، از این درس آغاز میشود؛ لذا توصیه میشود این درس را جدی گرفته و شرکتی معتبر و فعال را جهت گذراندن آن انتخاب نمایید.
در حین کارآموزی، سعی نمایید خود را مشتاق نشان داده و از پرسیدن هیچ سؤالی ابا نداشته باشید. سرپرست کارآموزی شما، وقتی میبیند که شما در کنار تواناییهای لازم اشتیاق بالایی به یادگیری دارید، ممکن است برای استخدام شما در آن شرکت پیشنهاداتی را مطرح نماید. پس دوره کارآموزی را جدی بگیرید! ممکن است این شروع راه حرفهای شما در بازار کار باشد.
نکته دیگری که میتواند در استخدام شما در آن شرکت مفید باشد، ارائه نمودن پیشنهادات سازنده از سوی شما میباشد. سعی کنید نقاط ضعف و مشکلات موجود در آن مجموعه را پیدا کرده و راهحل منطقی و مناسبی برای رفع آنها پیدا کنید. حالا نوبت ارائه راهحلها به سرپرست کارآموزی خود و یا مدیریت مجموعه میباشد!
مطمئن باشید حتی اگر در آن شرکت استخدام نشوید، در صورتی که دوره کارآموزی خود را به خوبی پشت سر گذاشته باشید و کسب تجربه کرده باشید، این برای شما در یافتن کار در مجموعههای دیگر، امتیاز محسوب شده و شانس شما را در پیدا کردن شغل مناسب بالا میبرد.
2.3.2. شرکت در مصاحبه های استخدامی
زمانی که شما مهارت و تجربههای خود را کسب کردید وقت آن است که خود را برای شرکت در مصاحبههای استخدامی آماده کنید. اگر به اگهیهای استخدامی رجوع کنید میبینید که اولین شرطی که همهی آنها میخواهد، داشتن رزومه کاری است؛ در نتیجه در قدم اول باید رزومهکاری قوی از خود جهت تحویل به کارفرما بسازید و در قدم بعدی در سایتهای کاریابی جستوجو کرده و پس از بررسی شغل مورد نظر رزومهکاری خود را ارسال کنید که در صورت واجد شرایط بودن، به مصاحبه حضوری دعوت خواهید شد.
جهت قبولی در مصاحبه اعتماد به نفس داشته باشید و سعی کنید راجع به مهارتهای خود به خوبی صحبت کنید. برای این منظور، با حفظ اشتیاق خود برای کار در آن شرکت و نشان دادن آن به فرد مصاحبهکننده، خیلی شمرده به سوالات پاسخ دهید. کمی لبخند را چاشنی کار بکنید! در صورتی که پاسخ سؤالی را نمیدانید، خیلی راحت بگویید نمیدانم. از جواب پرت دادن به سؤالات بپرهیزید. اگر در پاسخ سؤالی شک دارید، بگویید: «خیلی در این مورد مطمئن نیستم اما فکر میکنم ….». سعی کنید با مصاحبهکننده ارتباط چشمی و در مجموع ارتباط خوبی برقرار کنید. در پایان هم خیلی حرفهای با شخص خداحافظی نمایید و محل را ترک کنید.
3. فرصت های شغلی
مهندسان عمران می توانند در بساری از ارگان های دولتی از جمله وزارت مسکن و شهرسازی، شهرداری ها، وزارت راه و ترابری، سازمان نظام مهندسی، شرکت های تابع وزارت نفت، شرکت های خصوصی و …. استخدام شوند. لازم به توضیح است که با توجه به شرایط نامناسب استخدامی ادارات و سازمانهای دولتی، درصد عمده اشتغال مهندسان عمران در بخش خصوصی خواهد بود. لذا بهتر است دانشجویان و فارغالتحصیلان این رشته، توانایی و مهارتها خود را متناسب با نیازهای این بخش ارتقاء و وفق بدهند.
فراموش نکنید هر جا که ساخت و ساز باشد، اشتغال برای مهندسان عمران نیز وجود دارد! پس فرصتهای شغلی برای مهندسان عمران کماکان وجود دارد.
بنابر گرایش تخصیلی فرد و البته علاقه وی، مهندسان عمران میتوانند بطور عمده در حوزههای شغلی ذیل مشغول به فعالیت شوند:
• سازه
• خاک و پی
• نقشهبرداری
• راهسازی
• آب و فاضلاب
• مهندسی محیط زیست
• مدیریت ساخت
بنابراین، انتخاب حوزه کاری، اولین مرحله برای ورود به بازار کار محسوب میگردد. هر تازه فارغالتحصیل رشته مهندسی عمران باید با توجه به دو مورد شامل: 1- بازار کار محل زندگی و 2- علاقه فردی، نسبت به انتخاب حوزه شغلی خود اقدام نموده و سپس شرکتهای فعال در آن حوزه را یافته و برای کار و یا کارآموزی در آن مجموعه درخواست خود را اعلام نماید.
لازم به ذکر است که نرمافزارهایی که در بخش2-1-1 به آنها اشاره گردید با تأکید بر حوزه سازه بوده، که در اینجا یادآور میگردد چنانچه بخشهای غیر از سازه را برای اشتغال انتخاب کردهاید، باید متناسب با آن حوزه، به یادگیری نرمافزارهای مرتبط با آن بپردازید.
بسیاری از شرکتهای بزرگ و معتبر در حال حاضر دارای سایتهای اینترنتی بوده که میتوان با مراجعه له آنها اطلاعات خوبی در خصوص فعالیتها، محل شرکت، پروژهها و اطلاعات مفید دیگر کسب نمود. لذا پیشنهاد میگردد که حتماً به وبسایت شرکتهای فعال در حوزه کاری مورد علاقه خود سر زده و اطلاعات لازم را استخراج نمایید.
در حال حاضر، درآمد مهندسان عمران در حوزههای کاری فوقالذکر برای فعالیت تمام وقت (روزانه 8 ساعت کار) به طور میانگین، ماهانه بین 100 تا 200 میلیون ریال، بسته به موقعیت و شرایط کاری و میزان تجربه و مهارت شخص میباشد.
4. کسب پروانه نظام مهندسی
یکی از مهمترین فرصتهای شغلی مهندسان عمران، سازمان نظام مهندسی ساختمان است که طی برگزاری آزمون مربوطه بار علمی مهندسان را سنجیده و در صورت قبولی آنها در آزمون، پروانه نظام مهندسی را به ایشان اعطا مینماید. جهت شرکت در این آزمون دارندگان مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری باید به ترتیب 3، 2، 1 سال سابقه کار تجربی بعد از اخذ مدرک تحصیلی خود داشته باشند.
این پروانه نه تنها اعتبار خوبی برای شما کسب میکند بلکه میتواند بر درآمد شما نیز تاثیر بسیار خوبی داشته باشد از این رو توصیه اکید به شما میکنیم تا در راه کسب پروانه نظام مهندسی اگر شرایطش را دارید هرچه زودتر اقدام کنید.
5. خوداشتغالی
خوداشتغالی یکی از مباحث مهم در بازار کار به شمار میرود. منطقی است که شخصی که زیر و بم کار را میداند، از تجربه کافی در حوزه کاری خود برخوردار است، به فکر خوداشتغالی بیفتد.
او برای ماهها و شاید سالها بهعنوان کارمند، از ساعت 9 صبح تا 5 بعدازظهر، برای دیگران کار کرده است و حالا دیگر میتواند شرایط را تغییر بدهد! البته این نکته را فراموش نکنید که هرکسی از پس این کار برنمیآید و باید روحیه مدیریت و کارآفرینی در وجود فرد باشد.
البته برای تازهفارغالتحصیلان رشته مهندسی عمران که هیچ تجربه و سابقه کاری ندارند، این مورد توصیه نمیشود. شما باید مدتی (بسته به شرایط کاری از یک تا چند سال) را صرف کار بهعنوان کارمند کرده، تا به درجه والای تبحر، مهارت و تجربه کاری دست یابید که بتوانید خودتان برای خودتان کار کنید.
بحث خوداشتغالی در این مقاله فقط از این باب ذکر موضوع شد که این نکته را در جایی پس ذهن خود داشته باشید که پس از مدتی کار و تلاش در این حوزه، شما خود میتوانید مستقلاً کار خود را راه باندازید و از آن کسب درآمد کنید.
فرض کنید شما در یک شرکت تیرچهسازی مشغول به کار میشوید. در ابتدا هم هیچ تجربهای ندارید. اما پس از مدتی، با مطالعه روش محاسبات تیرچه، روش مدلسازی نرمافزاری، نحوه ساخت و روش اجرای سقفهای تیرچه بلوک در ساختمان آشنا شده و به حدی میرسید که دیگر احساس میکنید خود میتوانید کارگاه مشابهی را راهاندازی نمایید. چه از این بهتر! پس دست به کار میشوید و پس از مدتی به یک کارآفرین موفق تبدیل میشوید.
این مثالی بود از شاید صدها نمونه از کارهایی که به همین شیوه در حال حاضر ایجاد شده و تبدیل به کسب و کارهای موفقی شدهاند. کارآفرینی و خوداشتغالی شاید نهایت پختگی هر فرد در حوزه کاری خود باشد.
6. راهکارهای افزایش درآمد در رشته مهندسی عمران
مهم ترین پارامتری که در پیشرفت یک مهندس اثر دارد علاقهمندی او به رشته اش است. چنانچه مهندس عمران به مطالب رشته خود علاقه مند باشد، در جهت افزایش دانش و گسترش مهارت خود می کوشد. که همین موضوع تاثیر مستقیم بر افزایش درآمد او دارد. زیرا اگر یک مهندس در زمینه فعالیتش شاخص بشود، می تواند یک اعتماد کلی را میان جامعه مهندسی به دست آورده و کارفرمایان جهت پیشبرد پروژه های خود، به او روی آورند. که در نهایت کسب پروژه های بیشتر سبب افزایش درآمد مهندس می گردد.
پارامتر مهم بعدی میزان تجربه مهندس عمران می باشد. هر چه میزان تجربه کسب شده توسط مهندس بیشتر باشد، پروژه های بسیاری کسب کرده، و درآمدش افزایش می یابد. میزان کسب تجربه در زمینه های مختلف فعالیت مهندس عمران ( طراحی، اجرا و نظارت ) متفاوت می باشد. در یک بازه زمانی مشخص تجربه اجرایی کسب شده توسط مجری ساختمان بیشتر از ناظر و ناظر بیشتر از طراح می باشد. زیرا به ترتیب مجری و ناظر بیشتر از طراح به صورت مستقیم با پروژه در ارتباط می باشند و همین امر سبب افزایش بیشتر تجارب اجرایی آنان می باشد.
در ماه های اخیر شاهد نوسانات خیلی زیاد ارز بودیم و پیشرفت صنعت ساخت و ساز بسیار به نرخ ارز وابسته است، چرا که هزینه مصالح متاثر از قیمت مستقیم دلار می باشد. با توجه به نابسامانی اوضاع اقتصادی، بستر کاری مهندسان عمران محدود شده است. از این رو کارفرمایان جهت پیشبرد پروژه های خود به مهندسانی نیاز دارند که در کنار دانش فنی خود، طرحی اقتصادی و بهینه ارائه دهند.
همچنین از راهکارهای کسب درآمد، دریافت پروانههای نظام مهندسی از قبیل پروانه اشتغال به کار مهندسی در صلاحیتهای محاسبات، نظارت و اجرا بوده که دارندگان این پروانه میتوانند برای نظام مهندسی ساختمان استان محل سکونت خود، بهصورت پروژهای مشغول بهکار شوند. لازم به ذکر است که برخورداری از این پروانه، مستلزم شرکت در آزمونهای مربوطه میباشد.
علاوه بر این پروانه، مهندسان عمران میتوانند نسبت به اخذ پروانه کارشناسی رسمی اقدام نمایند و در صورت قبولی در آزمون و مصاحبههای متعاقب آن، بهعنوان کارشناس رسمی، در خصوص پروندههای حقوقی که از سوی مراجع قضایی به آنها ارجاع داده میشود، اظهار نظر کرده و از این طریق نیز کسب درآمد نمایند.
7. مهاجرت کاری
برخی از مهندسان تمایل دارند که پس چندسال کارکردن و تحصیل در ایران، با ویزای کاری به خارج از کشور مهاجرت کنند. کشورهای آمریکا، کانادا، استرالیا، سوئیس، دانماک، آلمان و نروژ از بهترین کشورها برای مهاجرت مهندسین عمران می باشد. حقوق یک مهندس عمران در این کشورها بالا می باشد.
به طور متوسط، حقوق یک مهندس عمران در این کشورها حدوداً بین 5,000 تا 10,000 دلار در ماه بسته به موقعیت شغلی میباشد.
لازم به ذکر است که مهاجرت کاری عمدتاً مستلزم داشتن مدرک زبان انگلیسی میباشد؛ لذا به افرادی که علاقمند به مهاجرت کاری هستند، توصیه میشود قبل از هر کاری، نسبت به تقویت سطح زبان خارجی خود و اخذ مدرک بینالمللی معتبر اقدام نمایند.
وبسایتهای کاریابی بسیاری در اینترنت وجود داشته که بر اساس کشور مقصد، شما میتوانید به آنها مراجعه کرده و آگهیهای موجود در حوزه مشاغل مهندسی عمران را مشاهده نمایید.
8. پرسش و پاسخ
9. نتیجه گیری
وجود ساختمان ها، جاده ها، پل ها و به طور کلی آبادانی یک شهر را مدیون مهندسان عمران هستیم. در نتیجه چنانچه بخواهید در این رشته فعالیت کنید، باید بدانید که این رشته حساس بوده و با جان مردم ارتباط دارد. و مهم ترین پارامترهایی که می تواند از شما یک مهندس عمران موفق بسازد، کسب تجربه و مهارت می باشد.
در این مقاله با مسیر صحیح کسب درآمد بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاه در شته مهندسی عمران، با حوزههای کاری این رشته، مهارتهای لازم و میزان درآمد متوسط مهندسان عمران آشنا شدیم.
همانگونه که ملاحظه نمودید، روشهای مختلفی برای کسب درآمد بعد از فارغ التحصیلی در این حوزه وجود دارد که هر فرد بنا بر تواناییها و علایق شخصی خود میتواند وارد هر کدام از آنها شود.
در پایان یادآور میشود، برای اینکه در این رشته از درآمد بالایی برخوردار باشید، باید خوب یاد بگیرید و خوب اجرا کنید! این یک اصل مهم در همه کارها است.
مسیر یادگیری برای حرفه ای شدن
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- راهکارهای کسب درآمد بعد از فارغ التحصیلی در رشته عمران
- 12
مطلبی میخواهید که نیست ؟ از ما بپرسید تا برایتان محتوا رایگان تولید کنیم!
- ارسال سوال برای تولید محتوا
با سلام خدمت مهندسین گرامی. نقشه کش سازه هستم مسلط به انواع سازه با قیمت توافقی ۰۹۳۹۷۵۱۰۲۴۹
پاسخ دهید
سلام وقتتون بخیر
در بحث کاری عمران ویادگیری مهارت های اجرایی عمران نیاز به مشاوره دارم
ممنون میشم راهنمایی کنید
ضمنا ویویو های مهندس کاویان پور بسیار عالی است وبه مهندسین کم تجربه کمک میکند
پاسخ دهید
سلام مهندس عزیز
تشکر از همراهی شما
در خصوص بحث مهارت اجرایی دوره ای ارائه نشده اما در مورد بازار کار و دوره اجرایی میتونیم دوره طراحی سازه رو بهتون معرفی کنیم
اگر سوالی در این خصوص دارین میتونین از پشتیبانی بپرسین
۰۹۳۳۶۴۷۴۳۸۵
۰۵۶۳۲۰۴۴۴۴۰
پاسخ دهید