مراحل اخذ پروانه نظام مهندسی چیست؟ مدارک لازم جهت صدور پروانه نظام مهندسی چه می باشد؟ مدت زمان صدور پروانه نظام مهندسی چقدر است؟
در سالهای اخیر به دلیل افزایش مهندسان فارغالتحصیل شده و کاهش فرصتهای شغلی، گرایش مهندسان به اخذ پروانه اشتغال نظارت و طراحی بیشتر شده است. اشتغال در زمینه نظارت ساختمان فرایندی زمان بر میباشد و مراحل خاص خود را دارد. ما در این مقاله قصد داریم تمامی مراحل صدور پروانه نظارت نظام مهندسی را به طور کامل و گام به گام توضیح داده و به همه سوالات در این خصوص پاسخ دهیم. پس در این مقاله با ما همراه باشید.
⌛ آخرین به روز رسانی: 20 تیر 1403
📕 تغییرات به روز رسانی: اضافه شدن مراحل عضویت در سازمان نظام مهندسی
در این مقاله چه میآموزیم؟
- 1. چگونه عضو سازمان نظام مهندسی شویم؟
- 2. مدارک لازم برای عضویت در نظاممهندسی
- 3. مدارک و الزامات لازم جهت اخذ پروانه نظام مهندسی
- 4. آزمونهای ورود به حرفه مهندسی
- 5. نحوه ثبتنام برای شرکت در آزمون
- 6. اعتبار قبولی آزمونها
- 7. مدت زمان آماده شدن و دریافت پروانه اشتغال از سازمان
- 8. ساختن مهر
- 9. معرفی سیستم ارجاع کار نظارت
- 10. شروع به کار نظارت
- 11. سوالات متداول
- 12. نتیجهگیری
1. چگونه عضو سازمان نظام مهندسی شویم؟
برای اخذ پروانه نظاممهندسی اولین قدم ثبتنام در سامانه جامع مدیریت یکپارچه سازمان نظاممهندسی ساختمان (IMS) است. در این بخش بهصورت گامبهگام مراحل ثبتنام را توضیح میدهیم:
مهندسین برای ثبت درخواست عضویت در سازمان های نظاممهندسی استان ها می بایست صرفاً از طریق ثبتنام در سامانه جامع مدیریت یکپارچه سازمان نظام مهندسی ساختمان که IMS نامیده میشود از آدرس ims.irceo.ir اقدام کنند.
بعد از باز کردن لینک فوق با صفحه زیر روبرو میشوید. در این صفحه ابتدا روی گزینه ورود کلیک میکنیم.
سپس در مرحله بعد روی گزینه اشخاص حقیقی مطابق شکل زیر میزنیم:
سپس وارد صفحه جدیدی میشوید که باید در آنجا شماره تلفن و کد امنیتی در تصویر را وارد کنید. توجه داشته باشید که شماره تلفن همراه باید به نام شخص و مطابق با کد ملی شما باشد. پس از آن روی گزینه ارسال رمز یکبار مصرف کلیک کنید تا یک کد 5 رقمی به شمارهتلفن شما ارسال شود.
شما میبایست این کد 5 رقمی را در قسمت شماره 1 مطابق تصویر زیر وارد کنید و سپس روی قسمت شماره 2 کلیک کنید.
پس از انجام مراحل بالا، شما وارد سامانه IMS میشوید. مطابق تصویر زیر ابتدا روی گزینه اعضا کلیک کنید و سپس در سمت راست روی عضویت شهروندی و بعد روی گزینه درخواست عضویت کلیک کنید.
در مرحله بعد وارد صفحه جدیدی میشوید. در این قسمت پس از مطالعه قوانین و مقررات، تیک “شرایط و قوانین را مطالعه کردم و با آن موافقم” را بزنید و روی گزینه “مرحله بعد” بزنید.
حال وارد قسمت اصلی ثبتنام میشوید. در این مرحله باید چهار بخش مشخصات فردی، اطلاعات تحصیلی، اطلاعات همسر و فرزندان و مدارک و مستندات را پر کنید.
در قسمت مشخصات فردی، ابتدا میبایست استان محل زندگی خود را انتخاب کنید و بعد لیست دفاتر نمایندگی فعال در استان شما را نمایش میدهد که میتوانید یکی را انتخاب کنید. هرچند انتخاب این دفاتر توسط شخص، صرفاً پیشنهادی بوده و بعداً به تشخیص کارشناس پذیرش سازمان استان نهایی میشود.
سپس باید تمام اطلاعات فردی و هویتی موجود در تب مشخصات فردی پر شود. توجه کنید که برخی اطلاعات هویتی متقاضی غیر قابل ویرایش خواهند بود. پس از پر کردن همه اطلاعات روی گزینه ثبت اطلاعات و مرحله بعد کلیک میکنیم تا به تب اطلاعات تحصیلی برویم.
در تب اطلاعات تحصیلی شما میبایست اطلاعات دقیق همه مقاطع تحصیلی دانشگاهی خود را وارد کنید. با زدن روی گزینه افزودن میتوانید این روند را ادامه دهید.
در صفحه ظاهر شده، مقطع تحصیلی خود را (کاردانی، کارشناسی ناپیوسته، کارشناسی پیوسته و…) را انتخاب نمایید. رشته را یکی از رشته های هفتگانه ساختمان که بر اساس مصوبات کمیسیون هم ارزی تبصره 2 ماده 7 قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان میباشد انتخاب نمایید. سپس گرایش تحصیلی را بر اساس عنوان ذکر شده در مدرک تحصیلی خود انتخاب نمایید.
به همین ترتیب سایر اطلاعات مرتبط خواسته شده با مقطع تحصیلی خود را تکمیل نمایید. بارگذاری تصویر مدرک تحصیلی اجباری است. در صورتیکه مدرک تحصیلی شما دارای کد استعلام می باشد، آن را در فیلد کد استعلام وارد نمایید. در صورتیکه مدرک تحصیلی شما دارای کد استعلام نمی باشد، باید تاییدیه تحصیلی مقطع مورد نظر را تهیه نموده و تصویر آن را بارگذاری نمایید. همچنین کد تاییدیه تحصیلی را در فیلد کد استعلام وارد نمایید. سپس با انتخاب ذخیره تغییرات، اطلاعات وارد شده را ذخیره نمایید.
برای اضافهکردن سایر اطلاعات تحصیلی خود میتوانید پس از ذخیره تغییرات، مجدداً روی گزینه افزودن بزنید و اطلاعات مربوطه را وارد کنید. پس از تکمیل اطلاعات تحصیلی میبایست روی گزینه ثبت اطلاعات و مرحله بعد کلیک کنید تا به تب اطلاعات همسر و فرزندان بروید.
مشابه تب اطلاعات تحصیلی، تب اطلاعات همسر و فرزندان را نیز با زدن روی گزینه افزودن و پر کردن دقیق اطلاعات تکمیل کرده و وارد تب مدارک و مستندات شوید.
در تب مدارک و مستندات باید مدارکی که خواسته شده است را بارگذاری کنید.
در این تب به نکات زیر توجه کنید:
- درصورتیکه سازمان استان مورد تقاضای عضویت با استان محل تولد شما (بر اساس کد ملی) متفاوت باشد. بر اساس تبصره 1 ماده 6 قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان باید مدرک دال بر حداقل 6 ماه سکونت در استان مورد تقاضای عضویت را بارگذاری نمایید. این مدارک شامل سند مالکیت، اجاره نامه رسمی دارای کد رهگیری، گواهی تحصیل فرزندان، مدارک مربوط به سابقه پرداخت بیمه برای متقاضی و حکم کارگزینی متقاضی است.
- درصورتیکه دارای مدرک تحصیلی در مقطع کاردانی باشید، باید حتماً بهنظام کاردانی استان محل تقاضای عضویت مراجعه کرده و مدرک دال بر عدم عضویت در سازمان یاد شده را دریافت کرده و در محل مربوطه بارگذاری نمایید.
در مرحله بعد روی ثبت اطلاعات کلیک کنید تا فرایند وارد کردن اطلاعات برای ثبتنام تکمیل شود.
پس از اتمام مراحل باید صحت اطلاعات و مدارک وارد شده توسط شخص به تأیید کارشناس سازمان استان برسد. نتایج این بررسی طی پیامک به متقاضی اطلاع داده میشود.
در صورت تأیید اطلاعات و مدارک وارد شده توسط کارشناس سازمان، به صفحه پرداخت هزینه عضویت مشابه تصویر زیر منتقل خواهد شد.
با زدن روی گزینه پرداخت و پرداخت مبلغ موردنظر، فرایند عضویت شما در سازمان استان تکمیل میشود.
نمونه کارت عضویت در سازمان نظاممهندسی ساختمان را جهت آشنایی میتوانید در تصویر زیر ببینید:
2. مدارک لازم برای عضویت در نظاممهندسی
در هنگام انجام ثبتنام با وارد شدن به تب مدارک و مستندات میتوانید مدارک موردنیازی که برای عضویت در سازمان نظاممهندسی لازم دارید را مشاهده کنید. این مدارک شامل عکس پرسنلی، مدرک دال بر اقامت در استان، نامه عدم عضویت در نظام کاردانی، تصویر شناسنامه، تصویر کارت ملی، تصویر مدارک تحصیلی است. شایانذکر است که درصورتیکه آدرس محل سکونت با آدرس محل تولد (کد ملی) تفاوت داشته باشد، باید مدرک دال بر اقامت در استان بارگذاری شود.
3. مدارک لازم جهت اخذ پروانه نظام مهندسی
پس از شرکت در آزمون نظاممهندسی و کسب نمره قبولی در آزمون و همچنین بعد از اینکه فرایند ثبتنام در سازمان نظاممهندسی با موفقیت انجام شد، میبایست مجدداً یکسری مدارک در سامانه سپامک به نشانی spamak.mrud.ir آپلود شوند. این سامانه برای صدور پروانه اشتغال به کار مهندسین بوده که متقاضیان میبایست پس از ورود به سامانه، درخواست عضویت را ثبت کنند.
در ادامه فرایند ثبتنام در این سامانه میبایست برای پرداخت مبلغ مربوط به صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی، از سامانه پاتمک به نشانی patmak.mrud.ir استفاده کرد. سامانه پاتمک با نام سامانه پرداخت الکترونیکی تعرفه های مهندسان، معماران تجربی و کاردان ها نیز شناخته میشود.
شایانذکر است که پیش از اینکه مدارک را در سامانه سپامک بارگذاری کنید میبایست ابتدا با مراجعه به سامانه امور مالیاتی به آدرس tax.gov.ir ، پیش ثبتنام و ثبتنام الکترونیکی انجام دهید و کد دریافتی از این سامانه را در سایت سپامک و در بخش مربوطه وارد نمایید.
همانطور که گفته شد برای فعال سازی پروانه نظام مهندسی باید یکسری مدارک شامل موارد زیر را در سامانه سپامک آپلود نمایید:
- عکس 6*4 با پس زمینه سفید
- تصویر همه صفحات شناسنامه و تصویر کارت ملی
- تصویر گواهی سابقه بیمه
- تصویر مستندات سابقه کار
- تصویر کارت پایان خدمت (ویژه آقایان)
- تصویر رسید پرداخت هزینه صدور مجوز برای اولین بار در سایت پاتمک
- تصویر کارنامه قبولی
- تصویر سند مالکیت (یا تصویر اجارهنامه رسمی)
- تصویر پرداخت حق تمبر
پس از بارگذاری این مدارک در سامانه سپامک و احراز هویت شخص متقاضی، زمانی برای مراجعه حضوری شخص به سازمان نظاممهندسی اعلام میشود.
در مرحله بعد و پس از مراجعه فرد به سازمان نظاممهندسی، حدود 2 الی 3 ماه زمان میبرد تا پروانه اشتغال به کار شخص در سامانه سپامک قرار داده شود.
پس از انجام همه این مراحل و دریافت پروانه اشتغال، شخص متقاضی میبایست به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک محل شهر زندگی خود مراجعه کند و درخواست فعالسازی پروانه اشتغال به کار را دهد. دفتر خدمات الکترونیک پس از دریافت مدارک موردنیاز، درخواست فعالسازی پروانه اشتغال برای شخص را فعال میکند. پس از ثبت درخواست فعالسازی، یک هفته تا 10 روز طول میکشد تا شماره امضا شخص فعال شود.
4. آزمونهای ورود به حرفه مهندسی
1.4 مقدمه
آزمونهای نظاممهندسی یا همان آزمونهای ورود به حرفه مهندسان که هر ساله برگزار میشود در واقع معیاری برای سنجش بار علمی و البته دید مهندسی مهندسان میباشد. در سالهای اخیر به علت کاهش زمینههای اشتغال مهندسان، گرایش فارغالتحصیلان دانشگاهی به این آزمون و تلاش برای قبولی در آن بیشتر از قبل شده اسد. تمامی آزمونها بهصورت جزوه باز میباشند. برای قبولی در این آزمونها نیازی به حفظ کردن هیچ مبحثی نمیباشد و فقط نیازمند تسلط مهندسان بر متن آییننامهها و دیگر مواد آزمون میباشد. پیشنهاد ما برای سهولت در قبولی در آزمونها علاوه بر اراده شما در مطالعه متن آییننامهها، مرور آزمونهای سالهای پیش میباشد؛ به این دلیل که معمولاً تعدادی از سؤالات در آزمون هر سال تکرار سؤالات آزمونهای سالهای گذشته هست و البته در آزمونهای محاسبات و طراحی تسلط بر برخی مطالب پایهای و برخی دروس دانشگاهی الزامی است.
تمامی آزمونها 60 سؤالی میباشند. مدت زمان پاسخگویی در آزمونهای نظارت و اجرا (کلیه رشتهها) 180 دقیقه و در آزمونهای محاسبات و طراحی 240 دقیقه میباشد. حد نصاب قبولی در کلیه آزمونها 50 درصد پاسخ صحیح و بیشتر میباشد.
2.4 نحوه محاسبه نمره آزمون نظام مهندسی
مشابه اغلب آزمونهای تستی 4 گزینهای که در کشور برگزار میشود این آزمون نیز از اعمال پاسخهای اشتباه شما بر نمره نهایی مستثنی نیست و با هر سه پاسخ اشتباه یک پاسخ صحیح حذف میشود. با استفاده از فرمول زیر میتوان نمره آزمون را محاسبه کرد:
180/ 100*(تعداد پاسخ غلط – تعداد پاسخ صحیح*3)
3.4 تعداد و زمان برگزاری آزمون
آزمونهای ورود به حرفه مهندسان معمولاً به فاصله 6 ماه از هم برگزار میشوند. برای همین ممکن است در یک سال دو بار و یا البته ممکن است یکبار برگزار شود. زمان برگزاری یا تعداد آن هیچ قاعده و قانون خاصی ندارد و تابع شرایط کشور و تصمیم وزارت راه و شهرسازی است. برای مثال این آزمون در سالهای 97 (بهمن و اردیبهشت) و 95 (اسفند و شهریور) و 94 (مرداد و بهمن) و 93 (آبان و خرداد) دو بار و در سالهای 98 (مهر) و 96 (مهر) و 92 (آذر) یکبار برگزار شده است. همانطور که مشاهده کردید تعداد و زمان برگزاری آزمون متغیر است و فقط باید منتظر اعلام وزارت راه و شهرسازی بود . لازم به ذکر است که در سال 1402 برای اولین بار 3 بار در سال آزمون نظاممهندسی برگزار شد لذا ممکن است زین پس مجدداً این اتفاق رخ دهد.
4.4 مرجع برگزاری آزمون
مرجع برگزاری آزمون ورود به حرفه مهندسان، وزارت راه و شهرسازی به همراه سازمان سنجش میباشد.
5.4 منابع آزمون نظام مهندسی
منابع آزمون ورود به حرفه مهندسان بستگی به رشته (معماری – عمران – تأسیسات – برق) و آزمون (طراحی – نظارت – اجرا) متفاوت است و در ضمن قبل هر آزمون، سایت وزارت راه و شهرسازی معاونت مسکن و ساختمان ویرایشهای هر مبحث را مشخص میکند که ممکن است با منابع آزمون قبلی متفاوت باشد. پس قبل هر آزمون باید به سایت وزارت راه و شهرسازی مراجعه کنید و از قسمت «سامانه آزمونهای ورود به حرفه مهندسان – مواد آزمون» ، منابع هر آزمون در هر رشته را مطالعه نمایید. اما بهطورکلی منابع آزمون به طور مشترک در همه رشتهها تعدادی از مباحث مقررات ملی ساختمان میباشد و شامل منابعی متغیر مانند استاندارد 2800، تحلیل سازهها، مقاومت مصالح، نشریه 28 ، مبانی ترمودینامیک و … میباشد.
“دانلود سؤالات و پاسخنامه تشریحی آزمون های نظاممهندسی“
نکته مهم: به دلیل تغییر ویرایش مباحث مقررات ملی و گاهی کم یا اضافهشدن منبعی به منابع آزمون، پیشنهاد میکنم حتماً و حتماً بعد از ثبتنام در آزمون، منابع آزمون رشته موردنظر خود را از سایت وزارت راه و شهرسازی بررسی کنید و در واقع مرجع شما برای آگاهی از منابع آزمون، سایت وزارت راه و شهرسازی باشد.
5. نحوه ثبتنام برای شرکت در آزمون نظام مهندسی
برای ثبتنام در آزمون باید به سایت وزارت راه و شهرسازی مراجعه کرده و قبل از ثبتنام ابتدا راهنمای ثبتنام و شرکت در آزمون را بهدقت مطالعه نمایید. اما نکته مهمی که من در اینجا به آن اشاره میکنم و شرط اصلی شرکت در آزمون میباشد، تعداد سالهایی است که باید از اخذ مدرک دانشگاهی شما گذشته باشد تا بتوانید در آزمون شرکت کنید که از قرار زیر است:
- برای مقطع لیسانس سه سال
- برای مقطع فوقلیسانس دو سال
- برای مقطع دکتری یک سال
برای مثال کسی که مدرک فوقلیسانس دارد هنگام آزمون باید 2 سال یا بیشتر از تارخ اخذ مدرکش گذشته باشد.
ثبتنام آزمون در سایت وزارت راه و شهرسازی صورت میگیرد و شما پس از پرداخت هزینه ثبتنام و دریافت شمارهای که با آن ادامه مراحل را میتوانید انجام دهید، وارد صفحاتی میشوید که اطلاعات شخصی، تحصیلی و محل سکونت و آزمون خود را باید در آنها وارد نمایید.
به طور کلی مراحل ثبتنام اینگونه است:
1- پرداخت هزینه ثبتنام
2- وارد کردن اطلاعات شخصی در صفحه اول
3- وارد کردن اطلاعات تحصیلی در صفحه دوم
4- وارد کردن اطلاعات محل سکونت و محل موردنظر برای آزمون در صفحه سوم
5- مرور کردن اطلاعاتی که وارد کردید در صفحه آخر که سیستم برای شما نشان میدهد تا در صورت نیاز اصلاح کنید و در غیر این صورت تأیید اطلاعات و اتمام ثبتنام شما با نمایش یک کد رهگیری که سامانه به شما میدهد.
نکته مهم: یک قطعه عکس 3*4 پرسنلی اسکن شده در گوشی یا سیستم خود داشته باشید که لازم است در قسمتی که از شما میخواهد آپلود کنید.
6. اعتبار قبولی آزمونها
از تاریخ شرکت در آزمونی که در آن قبول شدهاید، سه سال فرصت دارید که برای دریافت پروانه اقدام نمایید. در غیر این صورت دیگر قبولی شما اعتباری ندارد و دوباره باید برای قبولی، آزمون مجدد بدهید.
همچنین شما میتواند برای استعلام پروانه اشتغال به کار مهندسی وزارت راه و شهرسازی، با مراجعه به سایت agrieng.org و وارد کردن کد ملی یا شماره نظام مهندسی و یا اسکن QR کد درج شده روی پروانه، اصالت پروانه اشتغال را بررسی کنید.
7. مدت زمان آماده شدن و دریافت پروانه اشتغال از سازمان
مدت زمان آماده شدن پروانه از زمان تحویل کامل مدارک تا زمان رسیدن پروانه به دست شما از یک ماه تا دو ماه (بستگی به نظاممهندسی هر استان متغیر هست) طول میکشد.
مرجع صدور پروانه، وزارت راه و شهرسازی میباشد.
میتوانید در تصویر زیر نمونهای از پروانه اشتغال به کار را مشاهده نمایید:
در پشت پروانه اشتغال نیز پایه و حدود صلاحیت شما درج میگردد:
8. ساختن مهر نظام مهندسی
برای ساختن مهر بهتر است مهر با کیفیت انتخاب شود. ابعاد مهر کوچک نباشد و البته لازم نیست زیاد بزرگ باشد. برخی از شهرها ابعاد و مشخصات استانداردی دارند. قبل از سفارش مهر از نظاممهندسی محل سکونت خود، مشخصات مهر را استعلام نمایید و مطابق آن سفارش ساخت بدهید. انتخاب مهر بهگونهای باید باشد که موارد زیر پس از حک شدن روی آن و چاپ به وضوح خوانده شود:
- نام و نام خانوادگی
- رشته نظارتی
- شماره پروانه اشتغال
- شماره عضویت
البته اطلاعات خواسته شده روی مهر از طرف نظاممهندسی ممکن است در هر استان و حتی شهرستان متفاوت باشد که قبل از سفارش مهر باید از نظاممهندسی محل سکونت خود بپرسید.
یک نمونه مهر نظام مهندسی را میتوانید در تصویر زیر مشاهده نمایید:
ساختن مهر معمولاً در مهرسازیهای سطح شهر صورت میگیرد. پروانه خود را به همراه داشته باشید تا در صورت نیاز به مهرساز نشان دهید.
بعد از ساخت مهر به سازمان و در صورت لزوم به شهرداری رفته و یک نمونه مهر و امضای خود را بر روی کاغذ زده و تحویل میدهید تا در پرونده شما قرار گیرد.
9. معرفی سیستم ارجاع کار نظارت
سیستم ارجاع در واقع برای برقراری عدالت و توزیع یکنواخت کاربین مهندسین ناظر به وجود آمد. در این سیستم پروندههای ارجاعی به نظاممهندسی برای تعیین مهندس ناظر در سامانه ارجاع کار ثبت میشوند و سامانه بهصورت اتوماتیک و طبق نوبت، کار را به مهندسی که در ابتدای لیست ناظرین قرار دارد ارجاع میدهد. با این سیستم دیگر امکان انتخاب ناظر توسط مالک وجود ندارد.
10. شروع به کار نظارت ساختمان
بعد از ثبتنام در سیستم ارجاع و قرار گرفتن در نوبت ارجاع کار نظارت باید منتظر پیامک ارجاع کار از طرف سازمان نظاممهندسی استان خود باشید. این پیامک به شماره تلفن همراهی که در سازمان ثبت کردهاید ارسال میشود و متن پیامک شما را با شماره عضویت خطاب نموده و کار نظارت موردنظر را با شماره پرونده به شما ارجاع میدهد.
نمونه پیامک را میتوانید در تصویر زیر ببینید:
پس از دریافت پیامک و قبول نظارت به طریقی که نظام استان یا شهرستان شما مقرر کرده باید به سازمان محل سکونت خود مراجعه کنید و از مسئول مربوطه پرونده ارجاعی را طبق شماره آن دریافت کنید. البته این روال در استانهای مختلف ممکن است متفاوت باشد.
پس از دریافت پرونده، ابتدا از بین نقشههای اجرایی (سازه – معماری – تأسیسات – برق) نقشه مربوط به حیطه نظارتی خود را برداشته و تمام موارد فنی را بررسی کنید (برای مثال مهندس عمران باید نقشههای سازهای را کنترل کند). اگر ایراد اجرایی یا تناقصی با متن مباحث مقررات ملی ساختمان مشاهده کردید میتوانید با نوشتن نامهای و اشاره به ایراد موجود از طراح درخواست اصلاح نمایید یا خودتان با طراح تماس گرفته یا به دفتر ایشان رفته و ایراد را مطرح نمایید. همچنین میتوانید از مالک بخواهید موضوع را پیگیری کند و پس از حل مشکل نقشهها را مهر و امضا کنید.
توصیه میکنم از نقشههای حیطه نظارتی خود یک سری کپی تهیه نمایید تا تمام موارد نظارتی خود را از نقشه استخراج کنید تا در روز نظارت با آمادگی و مسلط در کارگاه حضور یابید و بدانید چه مواردی را باید چک کنید.
همچنین در هر مرتبه حضور در کارگاه، موارد ایمنی را چک کرده و توصیههای ایمنی را به کارفرما یا مجری یا کارگران گوشزد کنید.
پس از نقشههای اجرایی شما باید قرارداد و برگه تعهد را مهر و امضا کنید.
برای مشاهده نمونه برگه قرارداد نظارت میتوانید آن را از سایت نظاممهندسی استان خود دریافت کنید.
✔️در اینجا برای آشنایی شما عزیزان یک نمونه قرارداد خدمات نظارت قرار داده شده که از لینک زیر می توانید آن را دانلود نمایید.
دانلود نمونه قرارداد خدمات نظارت
در برگه قرارداد، علاوه بر اینکه قراردادی بین شما و مالک بسته میشود در چند صفحه بعدی آن توضیحات مختصر از وظایف ناظران نوشته شده است.
نمونهای از برگه قرارداد نظارت را در زیر میتوانید ببینید:
برگه تعهد که برگه مهمی هست شمارا مسئول و متعهد به اجرا و نظارت اصولی ساختوساز میداند.
نمونه برگه تعهد را در زیر مشاهده میکنید:
بعد از مهر و امضا کردن تمامی مدارک، شما ناظر آن ساختمان محسوب میشوید و موظف به پیگیری روند کار طبق اصول مهندسی، نقشههای اجرایی و مطابق با مقررات ملی ساختمان هستید.
نکته مهم: اگر فاقد تجربه هستید میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
1 – مشورت و راهنمایی خواستن با مهندسان باتجربهتر
2- عضویت در کانالهای مهندسی و مطالعه موارد نظارتی و اجرایی
3 – عضویت در گروههای مهندسی موجود در شبکههای اجتماعی که اطلاعات بهصورت پرسش و پاسخ و مشورت و راهنمایی بین مهندسین تبادل میشود و گزینه مناسبی برای ارتقای دانش مهندسی اسد.
4 – مطالعه کتابهای کمک ناظر
5- استفاده از دوره آمادگی آزمون نظارت و اجرا نظام مهندسی
نکته مهم: در نهایت مرجع اصلی شما مقررات ملی ساختمان میباشد و همه راهنماییها و مطالعات متفرقه شما نباید با مباحث 22گانه متناقض باشد.
در آخر در هر مرحله از پیشرفت ساختمان شما باید گزارشهای مربوطه را به سازمان تحویل داده یا در سامانه کاربری خود در سایت نظام استان بارگذاری کنید.
اگر در مراحل کار مجری یا مالک تخلفی داشتند ابتدا دستور به برطرف کردن آن دهید و اگر اقدامی صورت نگرفت تنها کاری که باید انجام دهید نوشتن گزارش تخلف و تحویل آن به نظام میباشد.
توصیه آخر: به هیچ وجه در طی مراحل نظارتی خود با مجری، مالک یا کارگران بحث نکنید.
11. سوالات متداول
بله، برای استعلام نظام مهندسی با کد ملی میتوانید با ورود به سایت agrieng.org در بخش میز خدمات الکترونیک، با وارد کردن کد ملی، اعتبار و اصالت پروانه اشتغال اعضای نظام مهندسی را بررسی کنید.
نتیجهگیری
برای قبولی در آزمون نظارت حتماً منابع آزمون را بهدرستی تهیه کنید و مطالعه و مرور مکرر و مداوم داشته باشید. پس از قبولی در این آزمون برای اطلاع از مراحل بعدی اخذ پروانه نظارت و ارجاع کار با نظام استان و شهرستان خود در ارتباط باشید.
اگرچه درآمد نظارت قابل توجه نیست؛ قابلتوجه نیست اما مسئولیت حقوقی و مهندسی قابلتوجهی دارد که مستلزم آگاهی از امور حقوقی و فنی امر نظارت اسد. پس قبل از فعالیت در این رشته حتماً علم و آگاهی خود را نسبت به مسائل فنی و حقوقی نظارت افزایش دهید.
مراحل اخذ پروانه نظارت تا ارجاع کار (بسته به سازمان هر استان ممکن است متفاوت باشد) به شما به طور خلاصه و به ترتیب در زیر آورده شده است:
1- ثبتنام در نظاممهندسی استان
2- ثبتنام در نظاممهندسی شهرستان (شهر محل سکونت برای کسانی که در مرکز استان نیستند)
3- مراجعه به نظاممهندسی استان پس از قبولی در آزمون و در زمان اعلامی نظام و تحویل مدارک
4- دریافت پروانه اشتغال به کار از سازمان استان بعد از یک الی دو ماه پس از تحویل مدارک
5- ساخت مهر
6- ارائه اصل و کپی پروانه به مسئول مربوطه در نظام استان یا نظام شهرستان
7- مراجعه به سایت نظاممهندسی استان و اعلام شروع به کار نظارت و قرارگیری در صف ارجاع کار
8- منتظر ماندن برای ارجاع کار نظارت که بهوسیله پیامک از نظاممهندسی استان به شما اطلاع داده میشود
9- شروع به کار نظارت
منابع
- وبسایت وزارت راه و شهرسازی – معاونت مسکن و ساختمان
- راهنمای عضویت اشخاص حقیقی جدید سازمان استانها در سامانه جامع مدیریت یکپارچه سازمان نظاممهندسی ساختمان (IMS)
مسیر یادگیری برای حرفه ای شدن
- مراحل اخذ پروانه نظارت؛ صفر تا صد مراحل صدور پروانه نظارت با چک لیست رایگان
- 2
- 3
- 4
- 7+
مطلبی میخواهید که نیست ؟ از ما بپرسید تا برایتان محتوا رایگان تولید کنیم!
- ارسال سوال برای تولید محتوا
سلام و وقت بخیر…
توی سامانه سپامک بخش بارگذاری مدارک ، ردیف سابقه ی کار اجباری و باید بارگذاری بشه..
و من چون سابقه کار عمران ندارم، میتونم مدرک تحصیلی رو به جاش بارگذاری کنم و حکم سابقه کار رو پاره؟
پاسخ دهید
سلام مهندس وقت تون بخیر ، خیر مدرک تحصیلی که نه نباید بارگزاری کنید ولی می تونین از یه شرکت اشنا بخواین یه گواهی بهتون بده و بذارید روی سایت، سابقه بیمه نمیخواد، همون گواهی کفایت میکنه
فرمت اماده گواهی رو هم باید از نظام مهندسی استان تون بگیرید.
پاسخ دهید
سلام. بنده سال ۹۷ لیسانس مهندسی راه آهن – خطوط گرفتم. سپس کارشناسی ارشد عمران گرایش سازه هیدرولیکی در سال ۹۸٫ الان مجددا چون پروانه بهم تعلق نمیگرفت لیسانس عمران گرفتم. خواستم بدونم باید حتما سه سال از تاریخ اخذ لیسانس جدیدم بگذره یا با مدرک ارشدم سنواتم کفایت میکنه؟
چون دیگه لیسانس مرتبط و اصلی هم گرفتم.
پاسخ دهید
سلام مهندس وقت تون بخیر . بله، سنوات باید از ۳سال کارشناسی در نظر گرفته بشه
پاسخ دهید
سلام و وقت بخیر من در مرداد ماه۱۴۰۳ازمون محاسبات عمران رو با نمره ۵۳ قبول شدم پروانه نظارت و اجرا و همچنین مجری ذیصلاح رو هم از قبل داشتم الان برای اضافه شدن صلاحیت اقدام میکنم اما در سامانه سپامک فقط نمره قبولی و مرداد۱۴۰۳و قبولی رو اعلام کرده و در کادر رشته و نوع صلاحیت خالی هست و راه و شهرسازی هم اعلام میکند تا این دو تا پر نشود امکانش نیست راه حل چیست و چه کاری باید انجام دهم کلافه شدم دیگه ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید
پاسخ دهید
سلام مهندس وقت تون بخیر با توجه به اینکه این سامانه مورد استفاده اداره راه و سازمان نظام مهندسی است بهتره سوال تون رو از اداره راه و یا قسمت آموزش نظام مهندسی استان تون بپرسید. موفق باشید
پاسخ دهید
سلام
آیا سابقه پروانه نظارت نظام کاردانی پس از قبولی در
آزمون نظام مهندسی در سابقه پروانه کارشناسی اعمال میشه یا نه
پاسخ دهید
سلام مهندس جان ، وقفه بین کاردانی و کارشناسی، به ازای هر ۵سال، ۱سال محسوب میشه.
پاسخ دهید
برای صدور پروانه اجرا ابتدا باید در کلاسهای ورود به حرفه شرکت کرد بعد تقاضای صدور پروانه کرد؟
پاسخ دهید
سلام مهندس وقت تون بخیر بله همینطوره
پاسخ دهید
با سلام بنده سالها پیش عضو سازمان نظام مهندسی شدم اما اطلاعات سامانه جامع یکپارچه سازمان نظام مهندسی ساختمان را تکمیل نکردم. الان که اجرا مردا ۱۴۰۳ قبول شدم و میخواهم عضویت را تمدید کنم اما در پرتال در قسمت تکمیل اطلاعات پروفایل در قسمت اطلاعات عضویت گزینه رشته تحصیلی برایم غیرفعال شده است و هر کار می کنم تا اطلاعات را ذخیره کنم با پیغام زیر مواجه میشوم:
کاربر محترم، شما هنوز اطلاعات هویتی خود را در سامانه تایید نکرده اید. لطفا کلیه آیتمهای بالا را بررسی ( و در صورت نیاز اصلاح فرمایید) و سپس کلید ذخیره تغییرات را کلیک کنید.
نمی دانم چه کنم؟ گویا قبلا سازمان تا تیر ۱۴۰۳ مهلت داده بود برای این تغییرات. الان من بیچاره شدم. نمی دانم چه کنم؟
همچنین برای صدور پروانه عمران ابتدا باید در کلاسهای ورود به حرفه شرکت کرد بعد تقاضای صدور پروانه کرد؟
پاسخ دهید
سلام مهندس جان وقت تون بخیر ، باید از طریق مراجعه به واحد آموزش سازمان نظام مهندسی استان خودتان پیگیری نمایید.
پاسخ دهید
باسلام و احترام؛ من ارشد مهندسی عمران گرایش راه و ترابری دو سال پیش اخذ کردم سوای از اینکه کاردانی و لیسانس غیر مهندسی هست میتونم برای اخذ پروانه نظام مهندسی و شرکت در آزمون مربوطه اقدام کنم ممنون میشم راه نمایی بفرمایید.
پاسخ دهید
سلام، خیر مهندس،حتما باید کاردانی و کارشناسی تون مرتبط باشه تا بتونید عضو سازمان نظام مهندسی شوید و در آزمون شرکت نمایید.
پاسخ دهید
من بعد از ثبت نام و عضویت در نطام مهندسی. وقتی میخوام برم توی سایت سپامک میگه که امکان ورود این کد ملی وجود نداره و از سامانه ملی مجوزها وارد شوید. یعنی چی؟ توی سامانه ملی مجوزها باید ثبت نام کنیم یا سپامک مشکل داره؟؟
پاسخ دهید
سلام و عرض ادب. نیازی به سامانه ملی مجوزها نمی باشد. وارد سایت سپامک شوید و ورود از طریق دولت من را بزنید، سپس ورود به سامانه با رمز یکبار مصرف را بزنید، از شما شماره تماس می خواهد که پس از آن ارسال رمز یکبار مصرف را بزنید، رمزی به خط شما ارسال می شود که باید وارد کنید، بعد از آن ورود اشخاص حقیقی را بزنید و وارد سامانه سپامک خودتان بشوید.
پاسخ دهید
برای عضویت در نظام مدرک موقت کارشناسی رومیشه اپلود کرد؟ یا حتما باید مدرک اصلی رو از دانشگاه بگیریم؟
پاسخ دهید
مشکلی نداره مهندس جان.
پاسخ دهید
سلام
وقت شما بخیر
ببخشید من گواهینامه موقت کارشناسی دارم میتونم باهاش پروانه نظام مهندسی بگیرم آزمون قبول شدم ؟؟؟
پاسخ دهید
سلام مهندس جان باید مدرک کارشناسی مرتبط از دانشگاه مورد تایید وزارت علوم داشته باشید و سه سال هم از اخذ مدرک تون گذشته باشه . موقت بودنش مهم نیست
پاسخ دهید