همانطور که می دانید یکی از نقاط ضعف در طراحی سازه عدم دقت در ضوابط، جهت ساخت قطعات کارگاهی مانند ستون ها است؛ یکی از ستون های با کاربرد متداول در ایران ستون دوبل می باشد که از نظر شکل ظاهری و مقاطعی که در آن به کار می رود دسته بندی خاص خود را دارد.
در این مقاله جامع ابتدا انواع ستون دوبل را معرفی میکنیم و سپس ضوابط، عملکرد لرزه ای، معایب و مزایا 3 نوع ستون دوبل را به شما آموزش می دهیم. در نهایت با استفاده از تصاویر کمانش ستون های دوبل را در زلزله بم نشان خواهیم داد.
⌛ آخرین به روز رسانی: 27 مهر 1401
📕 تغییرات به روز رسانی: آپدیت بر اساس مبحث دهم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1401
با مطالعه این مقاله چه می آموزیم؟
1. ستون دوبل چیست؟
در سازههای فولادی یکی از مورد استفاده ترین طراحیها برای ستونها استفاده از ستون دوبل میباشد. استفاده از این ستون مزایا و معایبی را به همراه داشته که با توجه به قضاوت مهندسی و نظر طراح در بسیاری از سازهها می تواند به خوبی باعث تقویت سازه شده و عملکرد سازه را بهبود بخشد. در ادامه این مقاله انواع ستون دوبل، روش ساخت آنها و برخی مزایا و معایب استفاده از این ستونها برای شما نام برده میشود.
1.1. ستون های دوبل مورد استفاده در سازه
ستونهای دوبل از لحاظ شکل ظاهری و طرز ساخت به سه دسته تقسیم میشوند:
1.1.1. نیمرخ نورد شده
در توضیح این نیمرخ های فولادی که اکثر شما مهندسین به خوبی با آنها آشنا هستید باید گفت محصولاتی از فولاد هستند که به دو روش نورد سرد یا گرم به تولید می رسند. این نیمرخها در انواع مختلفی و برای مقاصد گوناگونی در ساخت سازهها تولید می شوند. که انواع آنها را در جدول اشتال می توانید مشاهده کنید، اما یکی از توصیه شده ترین نیمرخهای فولادی برای ستونهای دوبل تیرآهنهای IPB (تیرآهن بال پهن (HEB)) میباشند. از مزایای استفاده این نوع از تیرآهنها می توان به مقاوت بیشتر آنها نسبت به سایر نیمرخهای فولادی اشاره داشت.
علاوه بر مزیتهای گفته شده یکی دیگر از مزیتهای این نیمرخهای فولادی این است که اتصال تیرها به راحتی بر روی آنها انجام می گیرد.
2.1.1. ستون مرکب از نیمرخهای نورد شده
نوع دیگری از روشهای طراحی و ساخت ستون های دوبل تولید ستون مرکب از نیمرخ های نورد شده میباشد. در اصل ترکیب نیمرخ های نورد شده و ورق باعث به وجود آمدن مقطع مرکب میشود. ستونهای مرکب دوبل متشکل از دو یا چند نوع نیمرخ که معمولا از نوع IPE، نبشی و یا ناودانی هستند در کنار ورق هایی از نوع سرتاسری و ممتد و همچنین تسمههای موازی یا مورب ساخته میشوند.
1.2.1.1. انواع ستون دوبل بر اساس مقاطع مرکب
در تصویر زیر چند مدل از ستونهای مرکب ساخته شده را برای شما نشان دادهایم.
2.2.1.1. علت استفاده از مقاطع مرکب در ستون های دوبل چیست؟
استفاده از مقاطع مرکب گاها مزایای زیادی در سازههای فولادی دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- در صورت عدم دسترسی به نیمرخ IPB یا قوطی به صورت تولید داخلی مقاطع مرکب جایگزینهای مناسبی میتوانند باشند.
- باعث افزایش سطح مقطع ستون شده مخصوصا در مواردی که نیمرخهای نوردشده سطح مقطع لازم را نداشته باشند.
- اجرای سریعتر و آسانتر مقاطع مرکب نسبت به ستونهای ساختهشده از ورق.
3.1.1. ستون ساختهشده از ورق
در تعریف این نوع از ستونها به اختصار میتوان گفت در زمانهای قبل زمانی که طراحان میخواستند ستون مستحکمی را طراحی کنند، مقاطع بال پهن را توسط توسط ورقهای پوششی که توسط پرچ به آنها متصل میشدند را مورد تقویت قرار میدادند. اما با پیشرفت تکنولوژی و استانداردهای ساختمانی در زمینه جوش همین عمل را با جوشکاری به انجام می رسانند. که خود این روش نیز به دلیل اینکه نوار جوش ورق پوششی را تنها در دو لبه به ستون متصل میکند در نتیجه ستون در برابر نیروی کششی حاصله از بال تیر از خود ضعف نشان داده و به طرف خارج خم بر میدارد.
تحت این شرایط بهترین بهترین مدل طراحی در این زمینه استفاده از ستونهای تولید شده از ورق میباشد. این ستونها بدون هیچگونه جوشکاری اضافه، مستقیمترین راه برای ساخت ستون هستند و همچنین برای انتقال نیروی کششی بال تیر به ستون دچار اشکال نمیشوند.
2. روش ساخت انواع ستون دوبل به همراه نکات اجرایی
در این مقاله بر اساس بند 10-2-4-6 از مبحث دهم که مربوط به اعضای فشاری ساخته شده می باشد، ستونهای دوبل را به جهت نحوه ساخت به چند گروه کلی تقسیم میکنیم و برای هرکدام دیتیلهایی از ستون دوبل ارائه میدهیم.
اما قبل از بیان این دسته بندی بهتر است چند مورد از محدودیت ابعادی نیمرخهای اعضای فشاری ساخته شده که در ساخت تمام ستونها صدق میکند را بررسی کنیم و پس از آن به سراغ ضوابط مختص به هر دسته بندی برویم. در این زمینه محدودیتهای الف تا پ بند 10-2-4-6-2 را مشاهده میکنیم که به شرح زیر می باشند.
حال در ادامه روشهای مختلفی که بالاتر ذکر کردیم را برای شما شرح میدهیم:
1.2. اتصال دو پروفیل به یکدیگر به طریقه دوبله کردن (روش جفت)
در این روش ابتدا دو تیرآهن را در کنار یکدیگر و بر روی سطح صاف (شاسی) به هم میچسبانند. سپس دو بال و وسط ستون را جوش میدهند و سپس ستون را برمیگردانند و طرف دیگر ستون را نیز جوشکاری میکنند. علت اصلی این شیوه جوشکاری باعث میشوند که ستون از راستای خود در اثر حرارت دچار پیچش و اعوجاج نشود.
1.1.2. ضوابط و نکات اجرایی ساخت ستون دوبل
نکات زیر بیشتر نکات توصیه شده اجرایی برای این نوع از ساخت ستون دوبل میباشند:
- حداکثر فاصله بین طولهای جوش در طول ستون به صورت غیر ممتد نباید از ۳۰ سانتیمتر تجاوز کند. در عمل برای انجام جوش منقطع، یک الکترود آبشده و نوار جوشی در حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر ایجاد مینماید. فاصله دو قطعه جوش به اندازه یک الکترود یعنی حدود ۳۰ سانتیمتر منظور میشود.
- طول جوش ابتدایی و انتهایی ستون باید برابر با بزرگترین عرض طول مؤثر و هر قطعه از جوش منقطع نباید از ۴ برابر بعد جوش یا ۴۰ میلیمتر کمتر باشد درصورتیکه از این مقدار کمتر شد باید در قسمت انتهایی یا ابتدایی خط جوش منقطع اجرا نشود و به خط جوش قبلی وصل شود.
- تماس میان بدنهی دو پروفیل نباید از یک شکاف ۱٫۵ میلیمتری تجاوز کند. اگر این شکاف (بادخور) از ۱٫۵ میلیمتر بیشتر، اما از ۶ میلیمتر کمتر باشد و بررسیهای فنی نیز نشان دهد که مساحت لازم برای تماس وجود ندارد، در این صورت، این بادخور باید با مصالح پرکنندهی مناسب شامل تیغههای فولادی با ضخامت ثابت پر شود.
2.2. اتصال دو پروفیل با یک ورق سرتاسری روی بالها
این نوع از ساخت ستون دوبل که در آییننامه از آن نام برده شده توسط دو نیمرخ و یک ورق سرتاسری متصل به آنها ایجاد میشود.
1.2.2. ضوابط و نکات اجرایی
برای بررسی ضوابط این نوع از ساخت ستون دوبل دوباره به سراغ بند 10-2-4-6-2 از مبحث دهم مقررات ملی ساختمان (ویرایش سال 1401) میرویم.
علاوه بر این در قسمت (ث) این بند نیز به حالتی پرداخته که عضو فشاری از نیمرخها و ورقهای سوراخدار تشکیل شده باشد. این بند نیز به شرح زیر میباشد:
3.2. اتصال دو پروفیل با بست های موازی و مورب (ستون دوبل پا باز)
در نهایت راه سوم که مبحث دهم مقررات ملی ساختمان ویرایش سال 1401 به طور مفصل به آن پرداخته است استفاده از دو پروفیل با بستهای موازی و یا مورب میباشد. برای بیان علت استفاده این روش توضیح خود را با یک سوال آغاز میکنیم.
❓راههای افزایش مقاومت فشاری ستونهای فلزی چیست؟!
دو راه برای افزایش مقاومت فشاری ستونها وجود دارد:
- افزایش ضخامت اجزاء مقطع
- افزایش ابعاد (طول و عرض) مقطع در ستونهای بلند
افزایش ضخامت اثر قابلتوجهی بر مقاومت فشاری و خمشی نداشته و باعث سنگینی و غیراقتصادی شدن طرح خواهد شد. در چنین مواردی بهتر است نیمرخها را با فاصله کافی از یکدیگر قرار داده و آنها را به وسیله ورق یا تسمه (قید) به یکدیگر متصل کنیم، به اینگونه ستونها، ستون مشبک نیز میگویند (فاصله بین ستونها باعث افزایش ممان اینرسی مقطع بدون افزایش سطح مقطع آن میشود)
1.2.1. ضوابط و نکات اجرایی
این مدل از ستونهای دوبل به دلیل حساسیت، ضعف و مشکلاتی که به همراه دارند و همچنین به دلیل مسائل اجرایی خاص خود به طور مفصل تر در بند 10-2-4-6-2 مبحث دهم مورد بررسی قرار گرفتند. ضوابط این ستونها در دو دسته بندی نیمرخها به همراه بستهای مورب و نیمرخها به همراه بستهای موازی بررسی میکنیم.
1.1.2.1. ستونهای مرکب متشکل از نیمرخ ها و بستهای مورب
حالت (ج) در آییننامه به طور کامل به بررسی این حالت پرداخته است.
2.1.3.2. ستونهای مرکب متشکل از نیمرخ ها و بستهای مورب
این بخش هم مانند قسمت قبلی ضوابط آن از آییننامه برای شما استخراج شده که به شرح زیر میباشند.
3. عملکرد ستون دوبل در قاب خمشی در برابر زلزله
توصیه میشود از مقاطع متشکل از ترکیب پروفیل و ورق تقویتی (مقطع دوبل با تقویت) به دلایل زیر به عنوان ستونهای قاب خمشی استفاده نشود:
- کمانش موضعی (عدم عملکرد یکسان دو مقطع به هم چسبیده در مقابل بارها خمشی ناشی از زلزله)
- ترد شدن
- کارگاهی بودن ساخت ستون
- عدم رعایت کامل ضوابط فشرده لرزهای
- عدم رعایت فاصله وصلهها از یکدیگر
- عدم جوشکاری مناسب
همچنین اگر ضوابط فشردگی مطرحشده در جدول 10-2-2-3 و 10-2-2-4 حاکم نشود و ورق سرتاسری نباشد، بال ستون تحمل نیروی وارده را نداشته و مطابق شکل زیر دچار کمانش موضعی میشود. همانطور که پیشتر گفته شد برای بهبود عملکرد ستون دوبل در برابر کمانش دو راهکار مطرح میشود:
الف) افزایش سطح مقطع
ب) افزایش شعاع ژیراسیون
لازم به ذکر است افزایش سطح مقطع سبب سنگینی سازه نیز میشود، لذا افزایش شعاع ژیراسیون راه حل بهتری جهت مقاومسازی در برابر کمانش میباشد.
به جهت تأمین فشردگی ستون همانطور که ضوابط در مبحث 10 مقررات ملی ساختمان بند 10-2-2-2-2 الف ذکر شد، باید جوشها سرتاسری یا غیر منقطع باشد. لذا جوشکاری بیشازاندازه باعث افزایش درصد کربن در ناحیه اتصال، ترد شدگی و کاهش شکلپذیری ستون میشود.
از طرفی اگر جوشکاری صورت گرفته کارگاهی باشد به علت خطاهای حین جوشکاری نظیر عدم کفایت بعد جوش، تخلخل، عدم رعایت حداقل و حداکثر فاصله دو ستون و… که هر کدام باعث عملکرد نامطلوب اتصال و عدم تحمل نیروی کششی انتقالیافته از تیر به ورق میشود.
بهتر است از مقاطع ساختهشده از ورق (قوطی و صلیبی برای ساختمانهای در دو جهت قاب خمشی، یا H شکل برای ساختمانهای یک جهت قاب خمشی و یک جهت بادبندی) بهره گرفته شود.
در صورت استفاده از مقاطع مرکب از دو پروفیل I شکل و ورق تقویتی روی آنها، باید به این نکته توجه شود که در محل اتصالات گیردار تیر به ستون به علت انتقال نیروی کششی بال تیر به ورق تقویتی ستون، ورق تقویتی تحت تأثیر خمش موضعی قرار میگیرد که این تغییر شکل خمشی باعث جاری شدن موضعی ورق و ضعیف شدن اتصال تیر به ستون میشود.
برای جلوگیری از این امر باید ورق تقویتی طبق شکل زیر، در بالا و پایین محل اتصال تیر با جوش نفوذی به پروفیلها جوش شود و در پشت آن ورق سختکننده مناسب استفاده شود. بقیه جزئیات لازم برای ورقهای پیوستگی اتصال گیردار یا ورقهای تقویتی چشمه اتصال نیز باید مطابق ضوابط شکلپذیری مقطع در نظر گرفته شود.
اما اگر در دو طرف قاب ساده باشد به دلیل اینکه در معرض لنگر خمشی ناشی از تیر قرار نمیگیرد، باعث جاری شدن ورق نمیشود و عملکرد بهتری دارد.
4. نتیجه گیری
امروزه در سازههای فلزی یکی از ستونهایی که میتواند در تحمل بارهای فشاری مقاومت خوبی از خود نشان دهد ستون های دوبل می باشند که باعث میشوند سازه بتواند بارهای بیشتری را تحمل کند. ما در این مقاله سعی داشتیم تا ابتدا این نوع از سازه های فلزی را معرفی کرده و سپس به انواع آن و همچنین روش ساخت هر ستون فلزی در کنار ضوابط مبحث دهم مقررات ملی ساختمان اشاره داشته باشیم.
منابع
- مبحث دهم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1401
- مبحث دهم مقررات ملی ساختمان، طرح و اجرای ساختمانهای فولادی
- ظهرابی، م(1389) ،” مطالعه رفتار لرزهای اتصال خمشی تیر به ستون متشکل از دوبل پروفیل I شکل”
- کتاب طراحی سازههای فولادی – دکتر شاپور طاحونی
مسیر یادگیری برای حرفه ای شدن
- 7
- 8
- 9
- راهنمای جامع ستون دوبل؛ بررسی ضوابط انواع ستون دوبل مانند ستون پا باز
- 11
- 12
- 13
- 3+
مطلبی میخواهید که نیست ؟ از ما بپرسید تا برایتان محتوا رایگان تولید کنیم!
- ارسال سوال برای تولید محتوا
با سلام و احترام
لطفا درباره ستون های دوبل ipe در سیستم های قاب ساده مهاربندی، توضیح میفرمایید که در این سیستم ها هم محدودیتی برای مقاطع دوبل وجود دارد یا خیر؟
پاسخ دهید
سلام و عرض ادب. محدودیت خاصی در این حالت نداریم
پاسخ دهید
سلام
جهت ساخت سوله با دهانه ۱۸ متر، ستون دوبل چسبیده ۱۶ بهتر است یا پا باز ۱۴؟؟؟
ممنون میشم جوابم رو بدین
خیلی گیرم
پاسخ دهید
سلام و عرض ادب. این مورد باید در نرم افزار بررسی شود تا ببینید چه مقعطی جوابگو می باشد. توجه کنید برای سیستم های قاب خمشی با شکلپذیری متوسط و ویژه نیز به صورت مستقیم ممنوعیتی برای استفاده از مقاطع با دوبل IPE نداریم. اما در صورتی که بخواهیم برای اتصالات تیر به ستون از اتصالات از پیش تاییدشده استفاده کنیم باید ضوابط عمومی بخش ۱۰-۳-۷-۱ مبحث دهم رعایت گردند. بر این اساس در صورت استفاده از اتصالات از پیش تایید شده، مجاز به استفاده از مقطع دوبل IPE برای ستون نمی باشیم.
در صورتی که نخواهیم از اتصالات از پیش تایید شده استفاده کنیم باید ضوابط بخش ۱۰-۳-۸ مبحث دهم رعایت گردد. در این بخش مستقیماً اشاره ای به ممنوعیت مقطعی خاص برای ستونها نشده است. اما لازم است آزمایش ها و فرآیند تایید اتصال ذکر شده در این بخش رعایت گردد. طی کردن این فرآیند در حالت معمول مشکل میباشد و مراجعه به آن و عدم استفاده از اتصالات از پیش تایید شده توصیه نمیشود.
بنابراین در حالت کلی به نظر میرسد که چون عملاً مجبور به استفاده از اتصالات از پیش تایید شده و رعایت محدودیت های ناشی از آن هستیم، جز در حالت قاب خمشی معمولی عملاً امکان استفاده از مقطع دوبل IPE برای ستونها نمیباشد.
پاسخ دهید
سلام در قسمت ۲.۳ راه های افزایش مقاومت ستون، فاصله دادن دو ستون روی مقاومت خمشی تاثیر میذاره یا فشاری؟ممنون
پاسخ دهید
وقتی دو ستون را فاصله بدهید ممان اینرسی و شعاع ژیراسیون مقطع افزایش پیدا خواهد کرد که منجر به ضریب لاغری کمتر، مقاومت فشاری و مقاومت خمشی بیشتر برای مقطع می شود.
پاسخ دهید
سلام
ایا پس از اجرا باید وسط تیر های مشبک با آجر یا ملات پر بشود یا خیر؟
پاسخ دهید
سلام در خصوص برش وارده بر ستون که مقدار آن ۰٫۰۲p لحاظ میشود جهت ان بر چه اساسی لحاظ میگردد ؟آیا انتخاب جهت آن در اختیار طراح است؟
پاسخ دهید
با سلام
جهت برش در راستای (هم جهت) با بست های ستون محاسبه می شود.
پاسخ دهید
سلام و سپاس
نیروی برشی کل ستون یعنی (۰٫۰۲p+v1) در چه نقطه ای از ستون اعمال میشود ؟
پاسخ دهید
با سلام و خداقوت.مهندس جان در ساخت سوله دوطبقه ب ارتفاع ۹متر تیر آهن دوبل ترکیبی سایز۱۶ذوب آهن تحمل وزن مناسب رو بنظرتون داره؟لازم ب ذکرست دهنه۸متر فاصله هر ستون ۵متر
پاسخ دهید
سلام مهندس،من پیام شما رو به گروه پشتیبانی علمی سبز سازه انتقال خواهم داد و جواب رو در اسرع وقت برای شما ارسال خواهم کرد. 🌹
پاسخ دهید
سلام. اگر بخواهیم در سازه نگهبان ای پی ای ۱۴ رو دوبل کنیم . نیازی هست که انقدر طول جوش داشته باشیم؟
پاسخ دهید
با سلام
خط جوش حداقل، برای حالت بحرانی و جلوگیری از کمانش تکی نیمرخ ها و عملکرد پیوسته نیمرخ ها است، توصیه می گردد که مقدار حداقل رعایت گردد.
پاسخ دهید
سلام وقت بخیر.
ساختمان یک طبقه ای رو خریداری کردم که به گفته فروشنده ومدارک موجود در شهرداری تا دو طبقه دیگر میشه روش ساخت.
تیر اهن هایی که برای ستون استفاده شده دوبل ۱۴ است با این شرایط میشه دو طبقه دیگه بهش اضافه کرد؟
پاسخ دهید
سلام
نمی توان بر این اساس نظر داد. شما باید فایل ایتبس و سیف پروژه را بررسی کنید ببینید آیا با اضافه کردن این دو طبقه المان های سازه جوابگو هستند یا خیر. بنابراین اظهار نظر در این مورد منوط به بررسی فایل می شود.
پاسخ دهید
راجب نکته ای که فرمودین باید برای فشردگی ستون دوبل جوش ها ممتد باشد ایین نامه میگه باید جوش بال به جان ممتد باشد در حالی که اینجا داریم راجب اتصال ورق تقویتی به بال ستون دوبل و نه جان ستون صحبت میکنیم و من فکر میکنم برای فشردگی حتی میتوانیم از جوش منقطع هم استفاده کنیم
پاسخ دهید
سلام، با توجه به سوال شما، در بخش مدنظر توضیحات کاملتری قرار گرفت که پیشنهاد می شود مجددا مطالعه شود.
برای مقاطع فشرده باید اتصال بال به جان سراسری باشد، از آنجایی که ورق تقویت (چه در روی بال و چه روی جان ستون دوبل)، نقش بال مقطع راخواهد داشت، طبق مبحث دهم باید اتصال سرتاسری داشته باشند (نباید ورقهای تقویت، به تنهایی امکان کمانش موضعی داشته باشند در حالی که در اتصال منقطع، امکان کمانش این ورق ها در فاصله جوش ها وجود دارد)
پاسخ دهید
مهندس راجب نکته ای که گفتید ورق تقویتی نقش بال رو اجرا میکنه درسته ولی این بال که مستقیما به جان ستون وصل نمیشه بلکه با واسطه به جان جوش میشه که خود اون واسطه بال ipe هست و به جان به طور سراسری متصله و بند ایین نامه رو اقناع میکنه اگه این ورق تقویت به جان ستون وصل بشه که دیگه نقشه بال نداره بلکه خودش یک جان محسوب میشه.چطوره که طبق این مقاله ستون دوبل بدون ورق میتونه جوش منقطع داشته باشه و در فواصل بین جوش دچار کمانش نمیشه ولی ستون دوبل با ورق نمیشه ؟ممنون میشم که نظرتونو راجب این پیامم بدونم
پاسخ دهید
در خصوص اتصال ورق تقویت به بال:
هدف این است که این ورق، تحت لنگر و نیروهای ناشی از زلزله یا بارهای ثقلی، دچار کمانش موضعی نشود، بنابراین نیاز است که جوش پیوسته باشد، چون باز هم نقش بال مقطع را اجرا میکند.
در خصوص ورق روی جان مقطع، منظور ورقی هست که به منظور افزایش ممان اینرسی با فاصله از جان ولی موازی با آن متصل میشود که تحت نیروهای ناشی از لنگر قرار میگیرد و احتمال کمانش موضعی برای آن وجود دارد. حتی ورقی که مستقیما به جان جوش می شود، در ستون دوبل، باز هم با فاصله از مرکز سطح قرار دارد و احتمال کمانش موضعی برای آن وجود دارد، پس نتیجه این هست که هر ورق تقویتی به ستون دوبل، باید با جوش پیوسته باشد تا بتوان مقطع را فشرده یا فشرده لرزه ای در نظر گرفت.
جوش منقطع فقط مربوط به اتصال دو مقطع نورد شده ای است که ضوابط جلوگیری از کمانش موضعی برای اجزای آن رعایت شده، لذا وقتی به یکدیگر هم وصل می شوند، باز هم احتمال کمانش ندارند و میتوانند با جوش منقطع هم متصل شوند و همانطور که در مقاله اشاره شد، باید فقط کمانش کلی مقطع را برای فواصل بین جوشها کنترل کرد.
پاسخ دهید
سلام خیلی ممنون بابت مقاله مفیدتون
در بند۱۰-۱-۱۰-۲ مبحث ۱۰ ، صفحه ۱۴۹ در مورد جوش منقطع ذکر شده است که جوش گوشه منقطع می تواند در اتصال ورق های تقویتی بال (در صورتی که تحت بارهای دینامیکی و خستگی نباشد) مورد استفاده قرار گیرد. اگر جوش منقطع با طول کافی و به صورت زیگزاگی و مقابل هم اجرا شود بنظر شما باز هم امکان کمانش موضعی وجود خواهد داشت ؟
“
پاسخ دهید
باسلام
راهکاری که فرمودید باعث بهبود رفتار المان می شود و باعث میشود کمانش موضعی دیرتر اتفاق بیفتد(و شاید منجر به تقدم کمانش کلی و یا جاری شدن عضو شود)
پاسخ دهید