صفحه اصلی  »  اجرای سازه  »  راهنمای جامع بتن ریزی در هوای گرم؛ بررسی الزامات، نکات و راهکارها

راهنمای جامع بتن ریزی در هوای گرم؛ بررسی الزامات، نکات و راهکارها

الزامات بتن ریزی در هوای گرم چیست؟ حداکثر دمای بتن ریزی در هوای گرم چقدر است؟

اگر تجربه کار در کارگاه ساختمانی را داشته باشید، حتماً به این موضوع پی برده اید که بتن‌ریزی در هوای سرد و گرم هرکدام چالش‌های خاص خود را دارند. اما از آنجایی که بخش وسیعی از کشور ما جزو اقلیم خشک قرار دارد و دارای آب‌وهوای نیمه‌گرمسیری و گرمسیری می باشد، اتخاذ تدابیر لازم برای بتن‌ریزی در هوای گرم و نحوه عمل آوری بتن در این شرایط، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

در این مقاله سعی شده تا با ارائه مطالب به روز و با رجوع به آخرین ویرایش آیین نامه ها، شما را با نکات، ضوابط و دستورالعمل بتن ریزی در هوای گرم آشنا کنیم. همراه ما باشید.

⌛ آخرین به‌روزرسانی: 23 خرداد 1403

📕 تغییرات به‌روزرسانی: انتشار جدید

با مطالعه این مقاله چه می‌آموزید؟

1. شرایط بتن ریزی در هوای گرم

اولین چیزی که هر مهندس ناظر و مجری باید درباره بتن ریزی در هوای گرم بداند این است که شرایط بتن ریزی در هوای گرم چگونه است؟ به‌طورکلی هرگاه دمای بتن از 32 درجه سانتی گراد بیشتر شود، شرایط بتن ریزی در هوای گرم حاکم شده و باید الزامات آن رعایت شوند. در مقابل هرگاه دمای بتن از 5 درجه کمتر باشد شرایط بتن­ریزی در هوای سرد حاکم است. در همین مورد جلد دوم آیین نامه بتن ایران (آبا) در بند 7-11-1 در رابطه با بتن ریزی در هوای گرم توضیح می دهد:

 

ضوابط بتن ریزی در هوای گرم

 

معمولاً دمای بتن 2 درجه بالاتر از دمای هوای محیط پیرامون است. به همین علت یک راه آسان برای اینکه بدانیم آیا شرایط بتن ریزی در هوای گرم حاکم هست یا نه این است که بررسی کنیم آیا دمای بتن از دمای مجاز بتن ریزی بدر هوای گرم بیشتر شده یا نه؟ اگر دمای هوا 30 درجه باشد، دمای بتن 32 درجه تخمین زده می شود و شرایط بتن ریزی در هوای گرم حاکم است. مجدداً در بند ت7-11-1 آیین نامه بتن ایران (آبا)، در این مورد اینطور اشاره می کند:

 

بتن ریزی در هوای گرم آبا

 

دراین‌بین ناظر باید از مجری عملیات بتن ریزی بخواهد تا حتی المقدور بتن ریزی را در ساعات خنک تر شبانه‌روز انجام دهد تا اثرات نامطلوب هوای گرم بر بتن تاحدامکان کاهش یابد.

 

بتن ریزی در هوای گرم

شکل 1: بتن ریزی در هوای گرم

 

2. مشکلات بتن ریزی در هوای گرم

در مقابل بتن ریزی در هوای سرد که موجب کاهش سرعت واکنش هیدراتاسیون بتن می شود، دمای بالای هوا واکنش هیدراتاسیون را افزایش می دهد و می-تواند اثرات نامطلوبی بر کیفیت بتن و عملکرد آن بگذارد. برخی از مشکلات بتن ریزی در هوای گرم عبارتنداز:

• تبخیر سطحی آب بتن
• ایجاد ترک خوردگی بتن
• منقبض شدن بتن
• سفت‌شدن سریع بتن
• ایجاد درز سرد
• کاهش اسلامپ بتن
• کاهش مقاومت بتن
• سخت تر شدن عملیات بتن ریزی
• خطر افزودن آب به مخلوط
• کاهش زمان گیرش بتن
• کاهش دوام بتن
• افزایش جمع شدگی ناشی از خشک‌شدگی
• ایجاد سطوح غیریکنواخت

 

مشکلات بتن ریزی در هوای گرم

 

همچنین مطابق بند ت7-11-1 آیین نامه بتن ایران (آبا) داریم:

 

مشکلات بتن ریزی در هوای گرم مطابق آیین نامه بتن ایران

 

دراین‌بین برخی از موارد بالا که از اهمیت بیشتری برخوردار هستند را توضیح می دهیم:

1.2. تبخیر سطحی آب بتن

هوای گرم موجب می شود تا آب بتن بیشتر از حد معمول تبخیر شود. تبخیر بیش از اندازه آب بتن بر روی کیفیت بتن تأثیر زیادی دارد. این مورد موجب می شود تا بتن خشک و شکننده شود. تبخیر سطحی آب بتن، موجب کاهش چشمگیر اسلامپ بتن می شود که در این صورت تأثیر مستقیمی بر روی تراکم بتن خواهد گذاشت. گرمای هوا زمان گیرش بتن را پایین می آورد و سرعت واکنش هیدراتاسیون نسبت به هوای سرد و دمای معمولی، افزایش‌یافته و بتن سریع تر خشک می شود. به همین علت ترک هایی بر سطح بتن ایجاد خواهد شد که در نتیجه موجب کاهش مقاومت و دوام بتن می شوند. برای جلوگیری از این ترک ها باید از افزایش دمای بتن جلوگیری کرد.

 

مشکلات بتن ریزی در هوای گرم- تبخیر سطحی آب بتن

شکل 2: ترک های سطح بتن ناشی از تبخیر سطحی آب

 

2.2. کاهش دوام بتن

مطابق با تعریف موسسه بتن آمریکا (ACI)، دوام بتن عبارت است از میزان مقاومت آن دربرابر عواملی همچون هوازدگی، سایش، حمله شیمیایی و فرایندهایی که موجب آسیب به بتن می شود. پس بتن با دوام بالا بتنی است که در شرایط محیطی مختلف بتواند کیفیت کارایی خود را حفظ کند. با افزایش دمای بتن، شاهد افزایش ترک خوردگی و فرسودگی بتن خواهیم بود. تغییرات دما به خصوص در بتن حجیم، می تواند موجب تجزیه و فروپاشی بتن نیز بشود. همه این موارد در کنار هم موجب کاهش دوام بتن می شوند.

3.2. ایجاد درز سرد

یکی دیگر از مشکلاتی که بتن ریزی در هوای گرم به وجود می آورد، تشکیل درز سرد است. درز سرد هنگامی رخ می دهد که بین مراحل بتن ریزی وقفه به وجود آید و بتن گیرش اولیه خود را به دست آورد و سفت شود. در این صورت زمانی که بتن ریزی جدید صورت می گیرد، یکپارچگی مناسبی با لایه قبلی بتن به وجود نمی آید. باتوجه‌به توضیحاتی که داده شد، درصورتی‌که بتن ریزی در هوای گرم انجام شود، زمان گیرش بتن کاهش‌یافته و همین امر موجب سفت‌شدن سریع تر بتن و افزایش احتمال ایجاد درز سرد می شود. یکی از راهکارها برای جلوگیری از ایجاد درز سرد، افزایش سرعت پمپاژ بتن متناسب با دمای هوا است؛ چراکه اگر سرعت بتن ریزی کم باشد بتن خودش را می گیرد و درز سرد ایجاد می شود. همچنین بهتر است بتن ریزی در فصول گرم به‌صورت پیوسته انجام شود.

4.2. خطر افزودن آب به مخلوط

یکی از مواردی که ناظرین هنگام بتن ریزی در هوای گرم باید به‌شدت مراقب آن باشند این است که توسط اپراتور پمپ و یا راننده میکسر، آب اضافی به بتن افزوده نشود. گاها پیش می آید که رانندگان میکسر و اپراتورهای پمپ بتن، به دلیل کاهش استهلاک میکسر و پمپ به‌وسیله یک شیر کوچک، مقداری آب به بتن اضافه کرده تا روانی آن افزایش‌یافته و راحت تر بتن ریزی انجام شود.

5.2. سفت‌شدن سریع بتن

سفت شدن زودهنگام بتن تاثیر مستقیمی بر روی تراکم بتن دارد. سفت شدن بتن را می توان با اندازه گیری اسلامپ بتن در محل پروژه تشخیص داد. در هوای گرم، با تسریع واکنش هیدراتاسیون و تبخیر بیش از حد آب بتن، بتن سریع تر سفت می شود که موجب تشکیل ترک های سطحی بتن و کاهش مقاومت آن می شود.

3. الزامات بتن ریزی در هوای گرم

تا به اینجا با شرایط و مشکلات بتن ریزی در هوای گرم آشنا شدید. بتن ریزی در هوای گرم همچون هوای سرد نیازمند شرایط و الزاماتی است. اکنون به این می پردازیم که الزامات و نکات بتن ریزی در هوای گرم کدام اند؟ برای پاسخ بهتر به این سؤال پیشنهاد می کنیم ابتدا بند 7-11-2 آیین نامه بتن ایران (آبا) را که در رابطه با الزامات قبل از بتن ریزی در هوای گرم است مطالعه کنید:

 

الزامات بتن ریزی در هوای گرم

 

1.3. تأمین تجهیزات موردنیاز

مطابق آنچه در بند بالا به آن اشاره شده است، یکی از الزامات بتن ریزی در هوای گرم، تأمین تجهیزات موردنیازی است که احتمال دارد در هوای گرم به آنها نیاز پیدا کنیم. برخی از این تجهیزات عبارتنداز:

1.1.3. ویبره اضافی

در هوای گرم و به علت تبخیر سریع آب بتن، بتن ممکن است زود سفت شود و نیاز به تعداد ویبره بیشتر و سریع‌تری داشته باشد. همچنین گاها باید سریعاً ویبره جایگزین شود.

2.1.3. دماسنج

ناظر پروژه باید دمای بتن را مدام در حین بتن ریزی چک کند؛ ازاین‌رو به یک دماسنج دقیق نیاز خواهد داشت.

3.1.3. افزودنی های بتن

در صورت نیاز باید از افزودنی های عمل آوری بتن و افزودنی های روان کننده بتن استفاده کرد. پیشنهاد می شود حتماً در کارگاه افزودنی های روان کننده بتن موجود باشد تا در صورت نیاز از آن استفاده شود. یکی از بهترین افزودنی های بتن در هوای گرم، کربوکسیلات است که کاهنده آب و حفظ کننده اسلامپ بتن است.

2.3. خنک نگه‌داشتن تجهیزات

همان‌طور که در بند 7-11-2-2 مشاهده کردید، برای جلوگیری از افزایش دمای تجهیزات بتن ریزی مثل میکسر و فرغون، حتی الامکان باید آنها را در زیر سایه نگه داری کرد یا اینکه با استفاده از گونی های خیس روی آنها را پوشاند تا آفتاب مستقیم موجب افزایش شدید دمای آنها نشود. همچنین می توان از پاشیدن آب سرد بر روی سطح مخلوط کن تا درون آن استفاده کرد. فقط باید توجه کرد که هنگان ساخت بتن نباید آب اضافی در مخلوط کن باشد چرا که طرح اختلاط بتن را تغییر داده و کیفیت بتن را کاهش می دهد.

علاوه بر این موارد می توان قالب ها و فولادهای تقویت کننده را پیش از بتن ریزی، با آب سرد خنک کرد. این کار موجب کاهش دمای اطراف و افزایش رطوبت می شود. همچنین تبخیر آب از بتن به حداقل می رسد. باید توجه داشت که پس از آب پاشی باید آب اضافی خالی شود.

3.3. ساخت بتن

یکی دیگر از ضوابط بتن ریزی در هوای گرم، این است که در هنگام ساخت بتن از روش های پیشگیرانه جهت جلوگیری از افزایش دما استفاده شود. در همین راستا بند 7-11-3 آیین نامه بتن ایران (آبا)، اینطور اشاره می کند:

 

آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی در هوای گرم

 

طبق آنچه در بند بالا مشاهده کردید، آسان ترین روش خنک‌کردن مصالح بتن، استفاده از آب سرد یا یخ در مخلوط بتن است. استفاده از آب سرد در مخلوط بتن می تواند دمای بتن را تا حدود 4 درجه سانتی گراد کاهش دهد. درصورتی‌که استفاده از آب سرد دمای بتن را تا حد مطلوبی کاهش نداد، می توان 75 درصد آب مخلوط بتن را از یخ استفاده کرد. یخ می تواند دمای بتن را تا 10 درجه سانتی گراد کاهش دهد. در صورت استفاده از یخ به جای آب باید توجه داشت که در پایان مرحله ساخت بتن، نباید تکه های یخ در بتن موجود باشند.

نکته دیگری که در بند 7-11-3-2 بالا به آن اشاره شده این است که مصالحی مثل سنگدانه ها، آب و مواد سیمانی باید دمای پایینی داشته باشند. برای اینکه این امر محقق شود می توانیم از چند راهکار استفاده کنیم:

1) استفاده از سیلوها با رنگ سفید برای نگه داری سنگدانه و سیمان (رنگ سفید موجب کاهش جذب گرما و خنک ماندن داخل سیلو می شود)
2) به کارگیری انبارهای سرپوشیده برای انبارکردن کیسه های سیمان
3) قرارگیری سنگدانه ها در زیر سایه بان جهت جلوگیری از افزایش دمای آنها
4) مخازن آب و لوله های رابط در زیر سایه باشند و با مواد عایق پوشانده شده باشند
5) مدفون کردن مخازن آب در زیر زمین
6) پاشیدن آب به سطح سنگدانه های درشت در مناطق نسبتاً خشک (در صورت استفاده از پاشیدن آب برای خنک‌کردن سنگدانه های درشت، باید اجازه داد تا آب سطح آنها خنک شود و سپس در مخلوط بتن از آنها استفاده شود یا اینکه مقدار آب موجود در سنگدانه ها، در مخلوط بتن لحاظ شود)

4. نکات بتن ریزی در هوای گرم

در کنار الزاماتی که در بخش قبل برای بتن ریزی در هوای گرم به آنها اشاره شد، رعایت برخی نکات بتن ریزی در هوای گرم نیز به بهبود کیفیت بتن کمک خواهند کرد.

1.4. کنترل دمای بتن

همان‌طور که پیش تر هم اشاره کردیم، مطابق آیین نامه برای اینکه ضوابط بتن ریزی در هوای گرم ما را محدود نکند، باید دمای بتن زیر 32 درجه سانتی گراد باشد. اما در مواردی دستگاه نظارت و مشاورین پروژه، حداکثر دمای مجاز بتن ریزی در هوای گرم را کاهش می دهند و به طور مثال تشخیص می دهند که دمای بتن در طول فرایند بتن ریزی نباید از 28 درجه سانتی گراد بیشتر شود. این مورد زمانی پیش می آید که بتن حتی در دمای 32 درجه هم دچار ترک-خوردگی می شود.

2.4. اشباع کردن مصالح بنایی

اگر در محل پروژه جایی مصالح بنایی داریم که ممکن است در تماس با بتن باشند، می بایست آنها را اشباع کنیم. اگر مصالح بنایی مانند چوب، آجر و … با بتن در تماس باشند، خشک شدن سریع بتن باعث انقباض و فشار بر این مصالح می شود و ممکن است آنها تحت تأثیر این فشار‌ها شکسته شوند یا آسیب ببینند لذا برای جلوگیری از این امر پیش از اجرای عملیات بتن ریزی بهتر است آنها را اشباع کنیم.

3.4. جلوگیری از ترک های ناشی از جمع شدگی خمیری در بتن

علت اصلی این ترک ها، تبخیر سطحی بتن است. برای جلوگیری از تبخیر سطحی بتن می توان از نایلون های شیری‌رنگ برای پوشاندن سطح بتن استفاده کرد (این نایلون ها نباید در تماس با بتن باشند). همچنین استفاده از بادشکن، سایه بان، مواد پلی پروپیلن و مواد کیورینگ غشاساز، راهکارهای مناسبی برای جلوگیری از تبخیر سطحی بتن هستند.

4.4. کنترل سرعت بتن ریزی

اگر در فصل گرم و یا زمانی که ضوابط بتن ریزی در هوای گرم حاکم است، سرعت پمپ‌شدن بتن پایین باشد ممکن است درز سرد به وجود بیاید. همچنین بتن ریزی در چنین شرایطی بهتر است به‌صورت پیوسته صورت گیرد.

5.4. جلوگیری از افزودن آب اضافی به بتن

افزودن آب بیشتر به بتن به جهت افزایش سرعت بتن ریزی، روان تر شدن بتن و کاهش استهلاک تجهیزات، نباید صورت بگیرد؛ چراکه این آب اضافی موجب کاهش مقاومت و دوام بتن می شود. بند ت7-11-3-3 آیین نامه آبا درباره این موضوع این‌گونه شرح می دهد:

 

شرایط بتن ریزی در هوای گرم

 

❓سریع ترین راه برای تشخیص اضافه‌شدن آب به بتن در کارگاه چیست؟

بهترین راه انجام تست و آزمایش نمونه های بتن است؛ اما مسلماً این راه زمان بر است. درصورتی‌که ناظر یا مجری پروژه بخواهد به‌سرعت متوجه شود که آیا در مسیری که بتن توسط میکسر به محل پروژه حمل شده به آن آب اضافه شده یا نه استفاده از تست چگالی بتن تازه است. درصورتی‌که به بتن آب اضافه شده باشد، چگالی بتن تازه، کاهش خواهد یافت. انجام تست چگالی بتن تازه در محل پروژه مطابق با بند 10-5 استاندارد 6044 بتن الزامیست. چگالی بتن تازه نباید بیش تر از 25 کیلوگرم بر مترمکعب، با مقداری که در برگه تحویل یا قرارداد نوشته شده تفاوت داشته باشد.

 

ضوابط اندازه گیری چگالی بتن تازه

شکل 3: تست چگالی بتن ویژه در محل

 

6.4. بتن ریزی در لایه های نازک تر

برای کاهش حرارت ناشی از هیدراتاسیون بتن، بهتر است بتن ریزی تا جای ممکن در لایه های نازک ریخته شود. بتن حاصل از واکنش سیمان و سنگدانه است که یک واکنش گرماده می باشد و به گرمای حاصل از آن، حرارت هیدراتاسیون گفته می شود. این حرارت در بتن هایی که ضخامت کم یا متوسطی دارند، مورد بررسی قرار نمی گیرد چراکه سریعا از بین می رود و اتلاف می شود. در صورتی که اگر ضخامت لایه ها بیشتر شود، این حرارت افزایش یافته و تاثیر آن نیز چشمگیر است. عموما بتن ریزی در لایه های نازک، برای تمامی اعضای سازه مثل دال، ستون و تیر امکان پذیر است.

7.4. نوع سیمان

استفاده از سیمان نوع چهارم که در هنگام گیرش حرارت کمتری تولید می کند، برای ساخت بتن مورداستفاده در بتن ریزی در هوای گرم بهتر است. در صورت استفاده از سیمان نامناسب، دمای بتن هنگام گیرش بالاتر رفته و مشکلات بتن ریزی در هوای گرم دوچندان می شود.

8.4. رعایت الزامات نمونه‌برداری بتن

از نکات مهم دیگر این است که نمونه‌برداری باید بعد از افزودن افزودنی ها به بتن باشد چراکه بتنی که در نهایت ریخته می شود ملاک است. همچنین باید به‌عنوان ناظر باید مراقب بود که بعد از نمونه‌برداری بتن، آب به بتن افزوده نشود.
پس از اینکه نمونه ها در قالب پر شدند، تا زمانی که مسئول آزمایشگاه نمونه ها را ببرد، نمونه ها باید زیر سایه و زیر چتایی خیس نگه داری شوند.

5. عمل آوری بتن در هوای گرم

پس از آنکه تمهیدات بتن ریزی در هوای گرم مطابق آنچه در بالا ذکر شد صورت گرفت، باید نکاتی هم جهت عمل آوری بتن در هوای گرم رعایت شود.

1.5. حوضچه آب

استفاده از حوضچه آب برای عمل آوری بتن دال، بهترین روش هست. هرچند امروزه به علت کمبود آب استفاده از این روش ممکن است با محدودیت هایی روبه رو شود.

 

عمل آوری بتن در هوای گرم

شکل 4: ایجاد حوضچه آب برای عمل آوری بتن

 

2.5. چتایی خیس

یکی از روش ها استفاده از چتایی خیس همراه با نایلون بر روی سطح بتن است. چتایی باید همواره خیس باشد. خشک‌شدن و خیس کردن مجدد چتایی، عمل آوری بتن در هوای گرم را مختل می کند.

 

روش عمل آوری بتن در هوای گرم

شکل 5: استفاده از چتایی خیس برای عمل آوری بتن

 

3.5. مواد غشاساز

می تواند از مواد شیمیایی کیورینگ یا غشاساز با رنگ روشن و سفید استفاده کرد. این مواد که عمدتا پلیمری هستند، نحوه کار این مواد بدین صورت است که با کاهش سرعت تبخیر آب بتن، از گیرش زودهنگام بتن جلوگیری کرده و عمل آوری را بهبود می بخشند.

 

استفاده از مواد غشاساز بتن برای کیورینگ بتن در هوای گرم

شکل 6: استفاده از مواد غشاساز بتن برای کیورینگ بهتر

 

❓مدت‌زمان عمل آوری بتن در هوای گرم چقدر است؟

در کنار همه موارد ذکر شده باید توجه داشت که مدت عمل آوری بتن نیز در دما و شرایط مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. برای این امر باید به جدول 7-6 از آیین نامه بتن ایران (آبا) مراجعه کرد:

 

مدت‌زمان عمل آوری بتن در هوای گرم

 

به طور معمول در فصول گرم سال و درصورتی‌که دمای سطح بتن از 25 درجه سانتی گراد بالاتر باشد، حداقل 5 الی 6 روز عملیات عمل آوری بتن را انجام می دهند. طبیعی است هرچه این مقدار بالاتر باشد، برای بتن بهتر است.

❓چند روز پس از بتن ریزی در هوای گرم می توان عملیات قالب برداری را انجام داد؟

به‌طورکلی در هوای گرم به دلیل دمای بالا و سریع تر بتن، قالب ها را می توان زودتر از حالت معمول باز کرد. در همین راستا آیین نامه بتن ایران (آبا) در جدول 9-5، به طور مفصل مدت‌زمان توصیه شده برای باز کردن قالب ها را شرح داده است:

 

مدت زمان توصیه شده برای باز کردن قالب ها مطابق آیین نامه بتن ایران

 

مطابق داده های این جدول، در دمای بالاتر از 25 درجه، مدت‌زمان بازکردن قالب ها می تواند زودتر از حالت معمول صورت گیرد.

6. بتن ریزی حجیم در هوای گرم

طبق تعریف مؤسسه بتن آمریکا، بتن حجیم بتنی است که در هنگام ترکیب اعضا، گرمای هیدراتاسیون ناشی از آن، موجب ترک خوردگی بتن، واکنش های مضر شیمیایی و کاهش مقاومت بتن شود. واکنش سیمان و آب با تولید گرما و افزایش دمای بتن همراه است. اگر این دمای زیاد از بتن سریعاً تخلیه نشود، در قطعات بتنی تغییر حجم هایی ناشی از افزایش و کاهش دما رخ می دهد که این امر موجب ایجاد ترکخوردگی بتن می شود.

 

بتن ریزی حجیم در هوای گرم

شکل 7: بتن ریزی حجیم در هوای گرم

 

برای‌آنکه بتن ریزی حجیم در هوای گرم بدون مشکل صورت گیرد، باید اولاً بتن به‌صورت پیوسته و به‌صورت یکپارچه ریخته شود. درواقع سرعت بتن ریزی باید به‌گونه‌ای باشد که هنگام ریختن بتن لایه جدید، لایه زیرین به گیرش ابتدایی خود نرسیده باشد. همچنین باید ضخامت لایه های بتن ریزی یکسان باشد. برای کاهش میزان ترک خوردگی هنگام بتن ریزی در هوای گرم، می توان از سایه بان و بادشکن های موقت استفاده کرد. همچنین برای کاهش دمای محیط می توان از آب پاشی هوای مجاور یا آب دادن به بتن بعد از بتن ریزی در هوای گرم استفاده کرد.

یکی دیگر از راهکارها برای جلوگیری از ترک خوردگی و تبخیر بیش از حد بتن حجیم در هوای گرم این است که بتن ریزی را در شب که دمای هوا کمتر است انجام داد. در ادامه نیز می توان با عایق کردن دستگاه بتن ساز و لوله ها در برابر گرما و یا استفاده از آب سرد و یخ در طرح اختلاط بتن، از ترک خوردگی و مشکلات بتن ریزی حجیم در هوای گرم جلوگیری کرد.

 

بتن ریزی در شب

شکل 8: عملیات بتن ریزی در شب

 

پرسش و پاسخ

بر اساس آیین نامه بتن ایران، در چه دمایی شرایط بتن ریزی در هوای گرم حاکم است؟
زمانی که بتن به دمای 32 درجه سانتی گراد برسد. به طور کلی وقتی دمای هوا 30 درجه باشد، دمای بتن دو درجه بالاتر و در حدود 32 درجه خواهد بود.
نامطلوب ترین اثر ناشی از بتن ریزی در هوای گرم چیست؟
افزایش جمع شدگی بتن، ترک خوردگی و کاهش مقاومت بتن
بهترین زمان برای بتن ریزی در روزهای گرم چه زمانی است؟
بتن ریزی در شب چون دمای هوا کمتر است و اثرات نامطلوب ناشی از هوای گرم را نداریم.

نتیجه گیری

در این مقاله سعی شد تا شما را با الزامات و نکات بتن ریزی در هوای گرم آشنا کنیم. به عنوان جمع بندی، دیدیم که اگر دمای بتن 32 درجه سانتی گراد فراتر برود، شرایط بتن ریزی در هوای گرم حاکم می شود که مشکلاتی اعم از ترک خوردگی، گیرش سریع بتن، کاهش اسلامپ، کاهش دوام، کاهش مقاومت، ایجاد درز سرد، جمع شدگی بتن و… را در پی دارد. برای جلوگیری از این موارد می بایست یکسری نکات و الزاماتی را قبل و بعد از بتن ریزی انجام داد تا دمای گرم هوا، تاثیر چندانی بر روند بتن ریزی نگذارد.

منابع

1) آیین‌نامه بتن ایران (آبا) ویرایش 1400
2) استاندارد ملی ایران – شماره 6044 – بتن آماده ویژگی ها – تجدیدنظر دوم – 1397
3) تکنولوژی بتن و آزمایشگاه همراه با طرح اختلاط – مهندس فرهاد مصباح ایراندوست – چاپ دوم

 

پیش از همه باخبر شوید!

تعداد علاقه‌مندانی که تاکنون عضو خبرنامه ما شده‌اند: 37,298 نفر

تفاوت خبرنامه ایمیلی سبزسازه با سایر خبرنامه‌ها، نوآورانه و بروز بودن آن است. فقط تخفیف‌ها، جشنواره‌ها، تازه‌ترین‌های آموزشی و ... مورد علاقه شما را هر هفته به ایمیلتان ارسال می‌کنیم.

نگران نباشید، ما هم مثل شما از ایمیل‌های تبلیغاتی متنفریم و خاطر شما را نخواهیم آزرد!

تولید کنندگان آموزش
با ارسال ششمین دیدگاه، به بهبود این محتوا کمک کنید.
نظرات کاربران
  1. مهتاب قبادی

    مفید بود.ممنون

    پاسخ دهید

  2. مهندس شکوه شیخ زاده (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    خوشحالیم که برای شما مفید و ازشمند بود.
    موفق باشید

    پاسخ دهید

  3. رضا باطانی

    درود بر شما

    پاسخ دهید

  4. امین قاسمی سوستانی

    با سپاس از مطلب مفید شما

    پاسخ دهید

  5. مهندس شکوه شیخ زاده (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    ممنون از نظر لطفتون مهندس جان🌺

    پاسخ دهید

سلسله وبینارهای رایگان نقشه راه قبولی آزمون محاسبات 
 3 شب طلایی با تدریس برترین اساتید کشور 
 کلیک کنید | فقط تا48ساعت رایگان 
You were not leaving your cart just like that, right?

خرید شما تکمیل نشده است!

لطفا در صورت تمایل شماره تماس خود را وارد کنید تا برای خریدی بهتر و حتی بهینه تر راهنمایی و مشاوره شوید.

question