به نظر شما چه بازشو هایی در ایتبس باید مدل شوند؟ چه تفاوت هایی بین مدلسازی بازشو در سقف تیرچه بلوک با مدلسازی بازشو در سقف عرشه فولادی وجود دارد؟ ضوابط بازشو در سقف چیست؟
در این مقاله جامع اجرا و مدلسازی باز شو در 5 نوع سقف رابه صورت گام به گام به شما آموزش می دهیم البته تمامی مراحل مدلسازی بازشو سقف در etabs را در یک ویدئو جامع و رایگان که بخش کوتاهی از دوره جامع طراحی سازه های فولادی است را در ابتدای صفحه قرار داده ایم که پیشنهاد میکنم حتما یک بار آن را مشاهده کنید.
با مطالعه این مقاله چه می آموزید؟
مدلسازی باز شو سقف های یکطرفه
مدلسازی بازشو در سقف تیرچه بلوک :
آیین نامه و نشریه ها ضوابطی را در این خصوص تعیین کردهاند. به عنوان مثال نشریه 543 که در مورد سقف های تیرچه بلوک است اشاره کرده است که برای اجرای بازشو در این سقف با توجه به ابعاد باز شو سه راه حل داریم:
- اگر بازشو کوچک در سقف تیرچه بلوک داشته باشیم یعنی بتوان آن را بین تیر ها قرار داد به عنوان مثال ابعاد بازشو 50×80 سانتیمتر باشد: همان طور که میدانید فاصله تیرچه های سقف تیرچه بلوک 50 سانتی متر است. اگر بخواهیم این بازشو را داخل سقف قرار دهیم نیازی به تغییر دادن تیرچه های سقف نیست بدین صورت که 50 سانتی متر را عرض تیرچه در نظر میگیریم و 80 سانتی را عمود بر آن اجرا میکنیم (اگر عرض بیشتر عمود بر جهت تیرچه باشد مطابق حالت دوم میشود). بنابراین در سقف تیرچه بلوک اگر ابعاد بازشو کوچک باشد اصلاً نیازی به در نظر گرفتن آن در مدل سازی و طراحی نرم افزاری نیست، فقط در اجرا باید آن را هنگام گذاشتن بلوک ها در نظر گرفت.

بازشو در سقف تیرچه بلوک : بازشوی کوچک (با عرض کمتر از فاصله تیرچه ها)
- اگر ابعاد بازشو از فاصله تیرچه ها بیشتر باشد: در این حالت باید یکی از تیرچه ها برداشته شده و با استفاده از تیرچه دوبل اطراف بازشو ها تقویت شود. بنابراین بازهم نیازی به مدلسازی در نرم افزار نیست اما در اجرا باید تقویت با استفاده از دو تیرچه انجام شود.

نحوه ایجاد بازشوی کوچک (بیشتر از یک فاصله بین تیرچه) در سقف تیرچه بلوک
- اگر بازشو بزرگ در سقف تیرچه بلوک داشته باشیم به طوری که برای اجرای آن نیاز به جا به جا کردن دو یا سه تیرچه باشد: در این حالت باید با استفاده از یک تیر فرعی اضافه (چه فولادی و چه بتنی) اطراف بازشو را تقویت کنیم، یعنی در این حالت باید بازشو در نرم افزار مدلسازی شود.

ایجاد بازشوی بزرگ (بیشتر از عرض دو فاصله تیرچه) در سقف تیرچه بلوک
ترسیم نورگیر های کوچک سقف در ایتبس را هم می توانیم داشته باشیم اما مطابق نکات سقف تیرچه بلوک نیاز به مدل سازی همه بازشو ها نیست. اگر بخواهیم رسم بازشو در ایتبس را بدون ایجاد تیرهایی در اطراف آن داشته باشیم فقط کافی است در روی سقف مدنظر، یک سقف دیگر به ابعاد بازشو دقیقاً در محل خودش تعریف کنیم و از قسمت مشخصات سقف opening را به آن اختصاص دهیم.

مراحل ترسیم پاسیو در سقف تیرچه بلوک
مدلسازی بازشو در سقف عرشه فولادی، کرومیت و کامپوزیت:
نکاتی که در مورد باز شو سقف تیرچه بلوک گفته شد، برای مدلسازی باز شو در سقف های عرشه فولادی، سقف کرومیت، کامپوزیت نیز صادق است، یعنی با توجه به فاصله تیرهای فرعی میتوان بازشو ها را در نظر گرفت، فقط در سقف عرشه فولادی به علت اینکه فاصله تیرها زیاد بوده و تا 3 متر نیز میتواند باشد اگر ابعاد بازشو زیاد باشد به عنوان مثال دو متر در یک متر، در این حالت نیاز است عمود بر تیرهای سقف، تیر فرعی قرار دهیم؛ یعنی یک بعد سقف را محدود نکرده و بعد دیگر را با استفاده از تیرهایی که مدل میشود، ایجاد میکنیم.

ایجاد باز شو در سقف عرشه فولادی
بازشو در دال بتنی به همراه نکات اجرایی
در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ضوابط بازشو در سقف دال بتنی قرار گرفته است.
در این نوع سقف ها ابعاد بازشو باید در هنگام طراحی دال مورد توجه قرار گیرد، این ابعاد وقتی اهمیت پیدا میکند که قرار نباشد اطراف بازشو تیری مدل شود، بنابراین بهتر است در این سازه ها بازشو های کوچک را مطابق بند 9-18-3-5-3 و 9-18-3-5-4 مدل نکرد و برای بازشو های بزرگ تیر اطراف آن تعبیه نمود تا نیاز به محاسبات و تحلیل اضافه نباشد.
منابع
مطلبی میخواهید که نیست ؟ از ما بپرسید تا برایتان محتوا رایگان تولید کنیم!
- ارسال سوال برای تولید محتوا