صفحه اصلی  »  طراحی سازه های ساختمانی و صنعتی  »  کنترل برش پانچ در safe به صورت تصویری و گام به گام به همراه رفع مشکل برش پانچ

کنترل برش پانچ در safe به صورت تصویری و گام به گام به همراه رفع مشکل برش پانچ

برش پانچ چیست؟

همانطور که شما هم می دانید پس از طراحی سازه باید کنترل های سازه ای صورت بگیرد که دو تا ازین کنترل ها کنترل برش یک طرفه و کنترل برش پانچ (برش دو طرفه) است که این کنترل را می توانیم در نرم افزار safe انجام دهیم اما چه چیزی باید در این کنترل ها رعایت کنیم؟ اگر در روند این کنترل متوجه شدیم که پی جواب نمی دهد چه باید کرد؟

در این مقاله جامع رایگان به بررسی کنترل برش پانچ در safe می پردازیم و سپس راهکار هایی ارائه خواهیم داد تا میزان ریشو در فونداسیون کاهش پیدا کند.

در این مقاله چه می آموزیم؟

این بار بدون هزینه برنده شوید!

دریافت رایگان “3 ایبوک طراحی سازه بتنی” به همراه “هدیه ویژه”

همین الان این پک فوق‌العاده را دانلود کرده و هر زمان که فرصت داشتید، باحوصله مطالب آن را مطالعه کنید.

برش پانچ چیست ؟

وزن سقف قرار گرفته روی ستون ها سبب ایجاد تنش های برشی در دال آن می شود. تمرکز این تنش ها در یک مساحت کوچک، نیروی متمرکز بسیار زیادی را در محل اتصال ستون به دال به وجود می آورد. در صورتی که تدابیر مناسبی (مثل تعبیه آرماتورهای برشی تقویتی) برای مهار و کاهش این تنش ها در دال به کار برده نشده باشد، دال توسط ستون سوراخ شده و سقف بر سر ساکنین آن آوار خواهد شد. به این پدیده «برش پانچ» یا «برش سوراخ کننده(منگنه ای) یا برش دو طرفه» گفته می شود.

این موضوع در دال های تخت که فاقد تیرهای میانی هستند، از حساسیت فوق العاده ای برخوردار است. مشابه همین اتفاق در نقاط اتصال ستون با فونداسیون نیز ممکن است رخ دهد به طوری که وزن طبقاتِ روی یک ستون، باعث تمرکز نیرو در یک ناحیه کوچک از فونداسیون می گردد.

برای درک بهتر این اتفاق، سوراخ کردن کاغذ به وسیله ی یک سوراخ کن را تصور کنید که نیروی وارده با تمرکز در نوک سوزن سبب سوراخ شدن کاغذ می شود که دقیقاً مشابه کاریست که ستون با دال می کند. همین شباهت عملکردی منجر شده است که نام این دو پدیده یکسان باشد.

 

کنترل برش پانچ در فونداسیون

 

بدیهی است که هر چه مقدار نیروی عکس العمل وارده از طرف ستون به دال، بیشتر و محیط و ضخامت ناحیه ی اعمال این نیروی متمرکز کوچکتر باشد؛ وضعیت بحرانی تری حاکم خواهد بود. لذا اکثر روش هایی که برای کاهش و کنترل برش پانچ ارائه می گردد، بر پایه همین دو موضوع پایه ریزی شده اند. که در پایان این مقاله، نمونه های اجرایی از روش های پیشنهادی برای کنترل برش پانچ در فونداسیون و سقف ارائه گردیده است.

حالا که با مفهوم برش دو طرفه آشنا شدیم، در ادامه قصد داریم نحوه کنترل آن در safe و همچنین محاسبات دستی این کنترل را به شما آموزش دهیم.

قبل از شروع کنترل برش پانچ در Safe لازم است به موارد زیر توجه کنید:

  • همان طور که مطّلع هستید برای طراحی فونداسیون و سقف های بتن آرمه از نرم افزار Safe استفاده می شود. البته در ورژن جدید (2016) نرم افزار Etabs امکان کنترل برش دو طرفه دال نیز افزوده شده است. از آنجایی که اکثر مهندسین طراح مسائل مربوط به کنترل و طراحی سقف های دال بتنی و فونداسیون را در نرم افزار Safe انجام می دهند، ما نیز در این یادداشت بر این روند پایند بوده و از آن استفاده خواهیم نمود.

 

  • کنترل تامین مقاومت در برابر برش پانچ معمولاً اولین مرحله پس از تحلیل فونداسیون را به خود اختصاص می دهد. زیرا این کنترل از مهم ترین مواردی است که ضخامت فونداسیون را تحت تاثیر خود قرار می دهد. از همین رو توصیه می شود محاسبه آرماتورهای اصلی (خمشی) فونداسیون و ترسیم نقشه های سازه ای بعد از انجام این کنترل صورت گیرد.

 

  • نرم افزار Safe برای نمایش برش پانچ پای ستون ها به جای نمایش مستقیم مقدار آن، این مقدار را بر مقاومت برشی پانچینگ دال تقسیم کرده و حاصل این کسر را به صورت یک عدد نشان می دهد (که اصطلاحاً به آن رِشیو (Ratio) گفته می شود).

 

  • برای حالتی که نسبت برابر 1 باشد، مقدار برش مقاوم در برابر پانچینگ با برش پانچ ایجاد شده در آن نقطه برابر بوده و پی در آستانه سوراخ شدن است. لذا طراح بایستی با اعمال تغییراتی (که در ادامه خواهیم خواند) در فونداسیون تلاش کند مقدار آن را به کمتر از 1 برساند.

 

  • از آنجایی که معمولاً برش پانچ در گوشه های فونداسیون به نسبت سایر نقاط آن بحرانی تر است، برخی از کنترلرهای سازمان نظام مهندسی در شهرهای مختلف، نسبت هایی که 5% الی 10% بزرگتر از یک باشند (یعنی اعدادی بین 1 تا 1.05 و یا 1 تا 1.1) را نیز برای برش پانچ این نقاط قابل قبول می دانند.

 

  • یکی از پارامترهای مهم در محاسبه مقاومت برشی فونداسیون، تعیین محیط پانچ هر ستون است. تعیین این پارامتر کاملاً به موقعیت قرارگیری ستون در فونداسیون وابسته است. (چرا؟ جواب را در یادآوری زیر بیابید) از آنجایی که ورژن های مختلف نرم افزار Safe گاهاً (و نه همیشه) در تشخیص موقعیت ستون ها (گوشه، کناری و میانی) دچار خطا می شوند؛ لذا بایستی موقعیت ستون ها را به صورت دستی به نرم افزار معرفی گردد.

 

  چرا تعیین موقیعت ستون در نرم افزار برای برش پانچ مهم است؟

از مباحث تئوریک برش پانچ به خاطر داریم که مقطع بحرانی برش دوطرفه (پانچ) برای یک ستون بتن آرمه در فاصله ی d/2 از بَر ستون قرار دارد؛ بنابراین محیط پانچ هر ستون را می توان به صورت یک خط چین در شکل سمت چپ زیر در نظر گرفت.

مقاومت در برابر برش پانچ از طریق نیروی برشی (v) ایجاد شده در روی محیط پانچ (ناحیه هاشور خورده) تامین می گردد؛ لذا هر چه محیط پانچینگ بزرگتر باشد، مقداری بیشتری از نیروی پانج P توسط نیروی مقاوم V خنثی شده و مقاومت در برابر پانچ بیشتر خواهد شد.

از این دو موضوع می توان نتیجه گرفت که موقعیت ستون در فونداسیون نقش مهمی در مقدار محیط پانچینگ آن ایفا می کند. به عنوان مثال در شکل سمت چپ، ستونِ میانی شماره3 با بزرگترین محیط پانچ در میان سایر ستون ها، بهترین وضعیت را از نظر مقاومت در برابر برش پانچ دارد و در عوض ستون ِگوشه شماره 1 که کمترین محیط پانج را در میان سایر ستون ها دارد، بحرانی ترین ستون برای برش پانچ خواهد بود.

تعیین موقعیت ستون ها برای کنترل برش پانچ

تعیین موقعیت ستون ها

کنترل برش پانچ فونداسیون در سیف به صورت گام به گام

حال برای شروع کنترل برش پانچ در Safe، بایستی نوع هر ستون را بر حسب موقعیت آن در فونداسیون (گوشه، کناری و میانی) مشخص شده و به آن ستون اختصاص داده شود. به عنوان مثال ستونی که در محل تلاقی آکس های F و 1 قرار دارد انتخاب و مطابق مسیر زیر پیش می رویم. بنابراین:

  • گام اول- تعیین موقعیت ستون ها :

پس از ظاهر شدن پنجره در  قسمت Location Type می توان نوع ستون انتخابی را از نظر موقعیت آن به نرم افزار معرفی کرد. برای این کار با باز کردن منوی آبشاری ِ مقابل Location Type لیستی از موقعیت های قابل اختصاص به ستون مورد نظر نمایان خواهد شد.

 

تعیین موقعیت ستون ها در safe

تعیین موقعیت ستون ها در safe

 هر از یک از گزینه های Interior (ستون میانی)، Edge (ستون کناری) و Corner (ستون گوشه) معرّف چه موقعیت هایی هستند؟

 هر یک از اعداد 1 تا 4 جلوی هر یک موقعیت ها قرار دارد، بیانگر چیست؟

برای پاسخ به این سوالات می توان موقعیت هر ستون را براساس شکل زیر مشخص و در برنامه معرفی نمود:

 

راهنمای تعیین موقعیت ستون ها در safe (گام به گام کنترل برش پانچ در SAFE)

راهنمای تعیین موقعیت ستون ها در safe

 

براساس همین شکل که از راهنمای نرم افزار استخراج شده است، اگر شکل کلّی فونداسیون را به صورت مستطیل خاکستری بالا متصور شویم، می توان موارد زیر را از آن استنباط نمود:

  • منظور از Corner ستون هایی هستند که در چهار گوشه فونداسیون قرار می گیرند که دو وجه از این ستون ها بر دو ضلع از فوندسیون منطبق است. ( این ستون ها معمولاً از یک طرف به زمین همسایه و از طرف دیگر به خیابان یا همسایه دیگر مماس هستند.)
  • منظور از Edge ستون هایی هستند که در لبه های فونداسیون قرار داشته به طوری یک وجه این ستون ها بر یک وجه فونداسیون منطبق است. (این قبیل ستون ها معمولاً در امتداد زمین همسایه اجرا می شوند.)
  • در نهایت Interior به ستون هایی اطلاق می شود که همه وجود ستون در داخل فونداسیون قرار داشته و هیچ وجهی از آن بر هیچ یک از  اضلاع فونداسیون منطبق نیست.
  • هر چند که در قسمت پایین شکل عنوان شده است که هر یک از اعداد 1 تا 4 براساس محور محلی ستون ها مشخص می شوند؛ ولی برای راحتی کار می توان این گونه عنوان کرد که شماره گذاری را از گوشه ی پایین ِ سمت چپ فونداسیون شروع کرده و با چرخش در جهت مثلثاتی (پادساعتگرد) اعداد را افزایش می دهیم.

حال که با فلسفله نام گذاری هر ستون بر اساس موقعیت آن آشنا شدیم، برای ستون روی آکس F و 1 (همان ستون انتخابی در عکس) بایستی نوع آن را Corner1 در نظر گرفت. مطابق همین روال، نام گذاری را برای سایر ستون های فونداسیون انجام می دهیم.

 چرا با انتخاب گزینه ی Auto در منوی آبشاری، انتخاب موقعیت ستون ها را به خود نرم افزار محوّل نکنیم؟

همان طور که قبلاً هم اشاره شد، ورژن های مختلف نرم افزار Safe در بعضی حالات (نظیر ترسیم پی نواری با ایجاد دستور Opening ، اختصاص بازشوی دستگاه راه پله و چاهک آسانسور در پی، وارد کردن ابعاد صفحات پای ستون و …) دچار خطا در موقعیت یابی ستون ها می شوند و همین موضوع سبب گزارش مقادیر اشتباه در نسبت توسط نرم افزار می شود.

  • گام دوم- محاسبه عمق موثر در زیر هر ستون بصورت دستی و اعمال آن به نرم افزار:

پس از تعیین موقعیت ستون ها که نقش مهمی در محاسبه برش پانچ آن داشت، اکنون نوبت به محاسبه ضخامت موثر در زیر هر ستون رسیده است. برای این کار کافیست مقدار کاور فونداسیون و نصف قطر میلگردهای خمشی تحتانی را از ضخامت کل فونداسیون کم کنیم. به عنوان مثال اگر ضخامت فونداسیون 100 سانتی متر در نظر گرفته باشیم و مقدار کاور (با توجه به شرایط محیطی) برابر 6 سانتی تر باشد و از میلگرد نمره 20 به عنوان آرماتور خمشی استفاده شده باشد؛ مقدار ضخامت موثر در پانچ برابر می شود با:

سانتی متر 93= 1 – 6 – 100

تعیین عمق موثر پی در کنترل برش پانچ

تعیین عمق موثر پی

 

برای وارد کردن مقدار محاسبه شده، با انتخاب Punching Check Overwrite از منوی Desing، پنجره ای ظاهر خواهد شد که منوی آبشاری مقابل Effective Depth را باز کرده و گزینه ی Specified را انتخاب می کنیم. با انتخاب این گزینه، سلول زیر آن فعال شده که مقدار عمق موثر محاسبه شده در مرحله قبل را در آن سلول وارد خواهیم نمود.

 

وارد کردن عمق موثر پی در نرم افزار (مرحله به مرحله کنترل برش پانچ در safe)

وارد کردن عمق موثر پی در نرم افزار

 

بعد از اینکه مقدار عمق موثر هر یک از ستون ها اختصاص داده شد، برای مشاهده ی نسبتی پانچینگ هر ستون، بایستی ابتدا فونداسیون را آنالیز کنیم. بر همین اساس پس از اطمینان از موقعیت دهی و تعیین عمق موثر پانچینگ هر یک از ستون ها، دکمه ی آنالیز پی را می زنیم. این کار بسته به قدرت سیستم و مقدار پیچیدگی طراحی، کمی زمانبر خواهد خواهد بود.

 

آنالیز پی در سیف (گام به گام کنترل برش پانچ در سیف)

آنالیز پی در سیف

 

  • گام سوم- مشاهده ی مقادیر نسبت پانچینگ

پس از اتمام آنالیز پی، برای مشاهده ی مقادیر نسبت پانچینگ هر ستون از طریق مسیر زیر اقدام خواهیم کرد. به عنوان روش میانبر، همین کار را می توان با زدن دکمه ی F10 نیز انجام داد.

 

نمایش نسبت تنش ها در کنترل برش پانچ در safe

نمایش نسبت تنش ها در کنترل برش پانچ

 

با انتخاب گزینه ی Show Punching Shear Design (یا زدن دکمه F10) مقدار نسبت هر یک از ستون های در کنار آن به نمایش درخواهد آمد. به عنوان مثال، همان طور که در شکل زیر دیده می شود همگی ستون ها برای برش پانچ جوابگو هستند. (مقدار نسبت ستون قرار گرفته در محل تقاطع آکس D و 3 را توجه به ارقام معنی دار نرم افزار Safe می توان قابل قبول دانست).

اگر برای تعدادی از ستون ها مقدار نسبت بزرگتر از 1 می بود، می بایست با اعمال تغییراتی در فونداسیون این نسبت را به زیر 1 برسانیم.

 

مشاهده ratio ( گام به گام کنترل برش پانچ در safe)

مشاهده ratio

 

رفع مشکل برش پانچ (کاهش Ratio پانچ در safe)

قبلاً در ابتدای مقاله اشاره شد که اکثر روش هایی که برای افزایش مقاومت برشی پانچ فونداسیون یا دال بتنی، ارائه می شود، بر دو پایه استوار است:

  1. افزایش محیط پانچینگ
  2. افزایش ضخامت ناحیه وقوع پانچ

مواردی پیشنهادی توسط آیین نامه ها و همچنین تجربه مهندسین طراح برای کاهش برش پانچ را می توان به دو دسته تغییرات کلّی و  تغییرات موضعی تقسیم کرد. بدین معنی که بعضی روش ها صرفاً قابل اعمال به کل (یا قسمت اعظمی از) فونداسیون هستند. (نظیر افزایش عرض در فونداسیون نواری) و برخی دیگر به صورت موضعی و صرفاً در ناحیه پانچینگ قابل اعمال اند. ( مثل تعریف دراپ یا طراحی آرماتورهای صلیبی).

همان طور که حدس زده اید، اعمال روش های کلی در نرم افزار سریع تر ولی در اجرا هزینه بر تر است. (همین طور موجب دفنِ غیر ضروری سرمایه های ملی مثل بتن و میلگرد در خاک می شود!) و استفاده از روش های موضعی کمی زمان بر ولی در عوض صرفه ی اقتصادی قابل توجهی (به خصوص در پروژه های بزرگ) به همراه خواهد داشت.

امیدوارم با مطالعه مطالب مقاله به طور کامل متوجه جزئیات کنترل برش پانچ در Safe شده باشید اما اگر می‌خواهید این مطالب را یک بار مرور کنید و با دقت بیشترو عمیق آن ها را به ذهن بسپارید ویدئو زیر را که از تور طراحی سازه سبزسازه تهیه شده است تماشا کنید.

 

روش های کلی کاهش نسبت برش پانچ

در صورتی که تعداد زیادی از ستون های فونداسیون نسبت های بزرگتر از 1 داشته باشد، بهتر است روش های زیر اعمال گردد:

  • افزایش عرض در پی های نواری
  • افزایش عمق فونداسیون

روش های موضعی کاهش نسبت برش پانچ

در صورتی که صرفاً تعداد محدودی از ستون های فونداسیون دارای نسبت های بزرگتر از 1 باشند؛ استفاده از روش های زیر به صرفه تر است:

  • افزایش مقاومت بتن مصرفی (fc)

  • پخ کردن (مایل و قائم) محل اتصال ستون به فونداسیون

 

رفع مشکل برش پانچ

پخ کردن محل اتصال ستون به فونداسیون

  • تعبیه دراپ پانل (کتبیه) و سرستون

 

رفع مشکل برش پانچ با تعبیه کردن کتیبه و سرستون

کتیبه

 

  • تعبیه میلگرد های برشی تقویتی (خاموت یا اتکا)

 

 

رفع مشکل برش پانچ با تعبیه کردن آرماتور های برشی

آرماتورهای برشی برای کنترل برش پانچ پی

 

رفع مشکل برش پانچ با تعبیه کردن آرماتور های برشی

آرماتورگذاری برشی

 

  • اجرای کلاهک برشی از جنس بتن آرمه و فولاد

 

رفع مشکل برش پانچ با اجرای کلاهک برشی

کلاهک برشی

 

رفع مشکل برش پانچ با اجاری کلاهک برشی

کلاهک برشی

 

  • استفاده از برشگیر (اِستاد گذاری) و میلگردگذاری خاص (نظیر آرماتورهای صلیبی)

 

استفاده از سیستم ریلی برشگیر خاص (stud rail) برای رفع مشکل کنترل برش پانچ

استفاده از سیستم ریلی برشگیر خاص (stud rail) برای کنترل برش پانچ

 

نتیجه گیری در قالب 3 نکته جامع

  • احتمال وقوع برش پانچ در دال ها از رایج ترین چالش های طراحی آن هاست، به طوری که می توان گفت علاوه بر کنترل خیز دال، کنترل برش پانچ نیز در تعیین ضخامت دال نقش مهمی ایفا می کند.
  • کنترل کفایت دال برای برش پانچ معمولاً در نرم افزار Safe انجام می گیرد که این نرم افزار مقدار برش پانچ به مقاومت برشی دال را نمایش می دهد (نسبت پانچینگ) که بایستی این مقدار همواره کوچکتر مساوی 1 باشد.
  • در صورتی مقدار خروجی نرم افزار برای برش پانچ (نسبت) از 1 تجاوز کند، می توان با اعمال تغییراتی (نظیر افزایش عمق، افزایش عرض، تعبیه کتبیه، افزودن میلگرد برشی تقویتی و …) نسبت به کاهش آن اقدام نمود.

منابع:

  1. American Concrete Institute (ACI). (2014). Building Code Requirements for Structural Concrete (ACI 318-14) and Commentary (ACI 318R-14). Farmington Hills, MI.
  2. Punching-shear FAQ – by WiliCsi
  3. Punching Reinforcement in SAFE  – by Rana Waseem . – February 11, 2015
  4. How to Design Concrete Structures to Eurocode 2– by MPA The Concrete Centre
  5. Punching strength of reinforced concrete flat slabs without shear reinforcement – by P. V. P. Sacramento; M. P. Ferreira; D. R. C. Oliveira; G. S. S. A. Melo
  6. Punching Shear – Design – by risa.com

 

 

خرید لينک هاي دانلود

با عضویت بدون وارد کردن اطلاعات رایگان دریافت کنید.

دانلود و ذخیره فقط همین آموزش ( + عضو شوید و یا وارد شوید !)

دانلود سریع و رایگان

پیش از همه باخبر شوید!

تعداد علاقه‌مندانی که تاکنون عضو خبرنامه ما شده‌اند: 37,298 نفر

تفاوت خبرنامه ایمیلی سبزسازه با سایر خبرنامه‌ها، نوآورانه و بروز بودن آن است. فقط تخفیف‌ها، جشنواره‌ها، تازه‌ترین‌های آموزشی و ... مورد علاقه شما را هر هفته به ایمیلتان ارسال می‌کنیم.

نگران نباشید، ما هم مثل شما از ایمیل‌های تبلیغاتی متنفریم و خاطر شما را نخواهیم آزرد!

تولید کنندگان آموزش
با ارسال 60اُمین دیدگاه، به بهبود این محتوا کمک کنید.
نظرات کاربران
  1. محمدجواد

    سلام خسته نباشید عمق موثر برای سازه های فولادی باید فرق بکنه چرا که مقدار محیط پانچ سازه بتنی و فولادی تفاوت دارند؟

    پاسخ دهید

  2. مهندس علی پابخش (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    همانطور که اشاره داشتید محیط پانچ سازه فولادی و بتنی متفاوت است. البته در هر دو سازه به فاصله d/2 باید رعایت شود که در سازه بتنی باید از بر ستون d/2 فاصله بگیرید تا محیط بحرانی پانچ تشکیل شود. اما در سازه فولادی باید از متوسط ابعاد تکیه گاهی و کف ستون d/2 فاصله بگیرید. همچنین در هر دو سازه عمق موثر (d) یکسان می باشد.

    پاسخ دهید

  3. azad fa

    با سلام و عرض ادب
    لطفا جهت تکمیل مطالب ارائه شده
    تفسیر نتایج خروجی برش پانچ safe رو در حالتی که از آرماتور برشی استفاده میشه اضافه بفرمایید
    و نحوه تبدیل این خروجی رو به دیتیل و نقشه
    با تشکر

    پاسخ دهید

  4. مهندس علی پابخش (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    با سلام خدمت شما مهندس عزیز، با تشکر از پیشنهاد شما حتما در آپدیت بعدی مقاله جزئیات بیشتری در این زمینه بیان می‌شود.

    پاسخ دهید

  5. azad fa

    با سلام و عرض ادب
    ضمن تشکر از مطالب مفید شما
    با توجه به آنکه در safe 2016  آیین نامه aci2019 وجود ندارد آیا طراحی فونداسیون با این نرم افزار صحیح هستش ؟
     درsafe 2016آخرین آیین نامه موجود aci 2014    می باشد لذا یکسری از ضوابط کنترل برش یک طرفه و پانچ مطابق مبحث ۹ کنترل نمیشه
    در حال حاضر من کاری رو که با safe16 پانچش رو جواب گرفتم همون کار رو در  safe 2020 و با اعمال آیین نامه aci2019 با ۱۵ سانتیمتر افزایش ضخامت در محل ستون ها جواب گرفتم و همچنین حجم زیادی سنجاقی بابت برش یکطرفه
    لطفا اعلام نظربفرمایید

    پاسخ دهید

  6. فاطمه آقایی

    ✍️ کنترل برش یک‌طرفه در پی‌های شبکه‌ای

    🔺 مقاومت برشی بتن در ACI 318-19 تغییرات قابل‌توجهی داشته است به‌طوری‌که در پی‌ها (و دال‌ها) ممکن است این مقاومت تا نصف مقداری که در نسخه‌های قبلی محاسبه می‌شد کاهش یابد. در پی‌ها به دلیل اینکه نیاز به اعمال بارهای لرزه‌ای وجود دارد کاهش مقاومت برشی بسیار حائز اهمیت است.

    🔺 مطابق ACI 318-19 درصورتی‌که حداقل خاموت در اعضا بتنی رعایت نشود، باید از رابطه “c” در شکل ضمیمه استفاده شود. در این رابطه، مقاومت برشی بتن به نسبت آرماتور خمشی اعضای بتنی وابسته است. چنانچه درصد آرماتور خمشی کمتر از ۱٫۷% باشد، رابطه “c” حاکم خواهد شد و مقدار آن به شکل قابل‌توجهی از رابطه “a” که در نسخه‌های قبلی نیز پیشنهاد شده بود کمتر خواهد شد. در شکل ضمیمه نمودار تغییرات مقاومت برشی در پی‌ها برای دو رابطه “a” و “c” نمایش داده شده است.

    🔺 مطابق ACI 318-19 در پی‌ها الزامی به رعایت حداقل خاموت وجود ندارد درحالی‌که به‌طور مثال در تیرها چنانچه Vu>0.5phiVc باشد، باید حداقل خاموت رعایت شود. بنابراین، چنانچه در پی‌های نواری حداقل خاموت رعایت نشود (که معمولاً هم رعایت نمی‌شود)، طرح برشی در نرم‌افزار SAFE2016 با مشکل جدی مواجه است.

    🔹 برای رفع این مشکل، باید در تنظیمات طراحی در نرم‌افزار SAFE، ضریب کاهش مقاومت برشی را به نسبت گفته شده مطابق شکل ضمیمه کاهش داد تا طرح برشی پی‌های نواری به‌درستی و مطابق ضوابط ACI 318-19 طراحی شود.

    ‼️ با توجه به این تغییر قابل‌توجه، نیاز به خاموت در پی‌های نواری به نسبت نسخه‌های قبلی آیین‌نامه به‌مراتب بیشتر خواهد شد و در بسیاری از موارد (خصوصاً در سازه‌های دارای دیوار برشی و مهاربند) پی نواری می‌بایست به خاموت با حجم قابل‌توجه مسلح گردد.

    ❗️ اگر در پی از خاموت حداقل استفاده شود (که اصلاً منطقی نیست) نیازی به مراحل گفته شده در این پست نخواهد بود.

    [@costbook]
    [instagram.com/cost.stru]

    پاسخ دهید

  7. فاطمه آقایی

    یک متنی از کانال دکترسلطان ابادی براتون میفرستم مطالعه کنید بطور کامل توضیح دادند

    پاسخ دهید

  8. azad faez

    با سلام و عرض ادب
    ضمن تشکر ازمطالب مفید شما
    آیا امکانش هست در مورد تبدیل خروجی آرماتور برشی پانچ اعلام شده توسط safe به دیتیل های اجرای توضیحاتی ارائه فرمایید

    پاسخ دهید

  9. حسن احتشام فر

    سلام مهندسین عزیز این روشی که شما گفنتید برای کنترل یرش پانچ همجا امکان پذیر نیست.یه اکسل داریم نظام مهندسی ها هست با این روش میشه کنترل دقیق پانچ انجام داد

    پاسخ دهید

  10. لیلا

    سلام
    چرا واسه طراحی سازه ها بعد از تحلیل دینامیکی حتما باید هم ترکیب بارهای استاتیکیو بدیم هم دینامیکی؟

    پاسخ دهید

  11. مهندس شکوه شیخ زاده (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام مهندس جان
    در تحلیل دینامیکی برای همپایه سازی برش پایه از تحلیلی استاتیکی استفاده میکنیم.

    پاسخ دهید

  12. امیر خانلو

    سلام
    امکان دانلود نیست
    پیغام خطا:
    The webpage at http://s1.sabzsaze.com/
    might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.

    پاسخ دهید

  13. مهندس شکوه شیخ زاده (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام مهندس عزیز
    لطفا با یک سیستم و یا مرورگر دیگه تست کنید
    (مرورگرتون رو هم لازمه اپدیت کنید)

    پاسخ دهید

  14. امیر خانلو

    سلام
    با هرسه Chrome, FireFox, Microsoft امتحان شد. امکان دانلود نیست.

    پاسخ دهید

  15. مهندس شکوه شیخ زاده (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    مهندس عزیز تماس گرفته میشه باهاتون و کامل راهنمایی تون میکنم

    پاسخ دهید

  16. امیرحسین احمدیان

    سلام من یه سوال داشتم. بعد از مراحل فوق من برش پانچ که چک کردم عددام بزرگ تر از ۱ شدن بعضیا البته. با این که عمق پی ۱ متر در نظر گرفته شده.الان میخوام به صورت دستی چک کنم ولی تو قسمت دیتل ۴ تا لنگر ثبت شده که دوتاش unbalanced نوشته شده.من الان برای محاسبه دستی از کدوم لنگر ها باید استفاده کنم؟
    mu ها؟ یا unbalanced m ها؟ یا جمعشون؟ ممنون میشم کمکم کنید

    پاسخ دهید

  17. مهندس شکوه شیخ زاده (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام مهندس،من پیام شما رو به گروه پشتیبانی علمی سبز سازه انتقال خواهم داد و جواب رو در اسرع وقت برای شما ارسال خواهم کرد. 🌹

    پاسخ دهید

  18. امید

    ممنون عزیزان اگر امکانش هست طبق آیین نامه جدید هم مطالب را بروز کنید ممنون عالی بود سپاس

    پاسخ دهید

  19. Shaho

    سلام وقت بخیر .. عذر میخوام اگر بعد از زدن کلید run و show punching shear هیچ‌عددی نمایش داده نشد ، چه تنظیمی باید روی safe صورت گیرد؟( پروژه قبلی که بتنی بود مشکلی نداشتم الان فولادی هست و این قضیه پیش اومده)

    پاسخ دهید

  20. نوش آفرین کرمی (پاسخ مورد تایید سبزسازه)

    سلام وقت بخیر
    باید ابعا بیس پلیت رو برای سیف تعریف کنید
    گزینه size of load

    پاسخ دهید

  21. اردشیر

    سلام.اینکار را هم کردیم نشد.اعداد را در سازه فلزی نمایش نمیده

    پاسخ دهید

نقشه راه و نکات طلایی قبولی در آزمون محاسبات 
   مهلت ثبت‌نام: فقط 48 ساعت

 
close-image
question